City break în Praga: top 10 cele mai frumoase obiective turistice de vizitat

City break în Praga: top 10 cele mai frumoase obiective turistice de vizitat

Redactor Andreea Baluteanu

Praga: „orașul de aur”, „orașul magic”, „orașul celor 100 de turle”, „Parisul estului”. La cât de superbă este capitala Cehiei, nici nu e de mirare că a atras atât de multe denumiri poetice. Reședință a unora dintre cele mai impunătoare și mai maiestuoase biserici, cu castele ce par deprinse din povești, bijuterii arhitecturale și un mix de gotic, stil renascentist și baroc care coexistă alături de Art Nouveau și clădirile moderne, Praga este cu siguranță unul dintre cele mai frumoase orașe europene.

Situată pe râul Vltava, în Boemia Centrală, Praga are o suprafață de aproape 500 de kilometri pătrați. Dacă ai decis să organizezi un city break la Praga, nu putem decât să te felicităm. Îți spunem care sunt cele mai frumoase 10 obiective turistice și îți oferim și câteva sfaturi de călătorie!

Ce să vizitezi într-un city break la Praga

Atunci când mergi în Praga, te vei simți ca într-o poveste. La fiecare colț de stradă te așteaptă câte o bijuterie arhitecturală, bisericile îți umplu sufletul de reverență față de frumusețea lor, iar clădirile par deprinse dintr-un film. Praga are unul dintre cel mai bine menținute centre istorice din întreaga Europă, iar mixul de stiluri arhitecturale este pur și simplu wow. Descoperă mai jos un top 10 al obiectivelor turistice pe care trebuie neapărat să le bifezi!

  1. Castelul din Praga

castelul din Praga

Sursa foto: Instagram

Dominând de la înălțimea sa maiestuoasă Cetatea Praga, cea mai extinsă fortăreață medievală în picioare din lume, Castelul din Praga trebuie neapărat bifat dacă mergi în city break. A fost construit cândva în jurul anului 870, dar refăcut în mod constant de-a lungul veacurilor, astfel că e gazdă a nenumărate influențe arhitecturale, de la cele romane, la cele gotice.

Incinta castelului conține, pe lângă splendida construcție propriu-zisă, și alte obiective turistice, precum Catedrala Sfântul Vitus, Golden Lane, Palatul Rosenberg sau Mănăstirea Sfântul Gheorghe. Nu uita să te plimbi prin superba Grădină Regală, unde te vei trezi înconjurată precum o prințesă de nenumărate specii de flori și de plante, ca într-un rai pe pământ, și nu rata ocazia de a admira luminile castelului noaptea: e o experiență de neuitat.

Ghizii turistici sunt de părere că ai nevoie de două zile pentru a vizita așa cum se cuvine această minune arhitecturală, azi reședință a Președintelui Cehiei.

  1. Podul Carol

Se spune că prima piatră din Podul Carol a fost așezată pe 9 iulie 1357, la ora exactă 5:31, deoarece înșiruirea de cifre (135797531) urma să ofere construcției o rezistență superioară și să facă podul indestructibil. Noi considerăm că este un adevărat noroc și să pășești pe acest spectaculos obiectiv turistic, clătindu-ți ochii cu sculpturile superbe (statuile Împăratului Carol al IV-lea sau al Sfântului Ioan Nepomuk fiind cele pe care trebuie neapărat să le descoperi).

Karluv Most, așa cum se numește podul în graiul localnicilor, oferă o priveliște asupra râului Vltava care îți taie respirația și este cuprins între porți gotice care te vor face să te simți micuță precum o fetiță din povești (ți-am spus că la Praga e ca în basme).

Podul Carol Praga

Sursa foto: Instagram

  1. Piața Wenceslas

Îți spunem două lucruri despre care suntem sigure că te vor convinge că Piața Wenceslas trebuie neapărat introdusă pe lista obiectivelor turistice de bifat într-un city break la Praga: e considerată raiul cumpărătorilor și e gazdă a magicului Târg de Crăciun.

Construcția pieței a început în secolul al XIV-lea și a fost inițial gândită ca o piață de cai, fiind unul dintre cele mai importante spații publice din Praga. Piața e și azi martoră a festivalurilor și concertelor, delectându-te și cu câteva dintre cele mai fine restaurante și cele mai înnebunitoare magazine. De asemenea, este unul dintre obiectele turistice gratis din Praga, deci trebuie neapărat să îi savurezi minunile.

piata wenceslas praga

Sursa foto: Instagram

  1. Muzeul Național

Situat în Piața Wenceslas, Muzeul Național îți va pune la dispoziție și atât de necesara doză de cultură. Te tentează cu orice îți poftește sufletul, de la artă până la muzică, istorie și antropologie. Este estimat că numai secția de entomologie (ramură a zoologiei care se ocupă cu studiul insectelor) cuprinde peste 5 milioane de specii, așa că stai liniștită: vei avea ce face și e perfect în regulă dacă îți va trece prin cap ideea de a-ți petrece tot concediul aici. Chiar dacă nu reușești să intri, măcar asigură-te că bifezi muzeul și pe lista obiectivelor descoperite la pas, deoarece e o altă comoară arhitecturală din Praga.

Muzeul Național Praga

Sursa foto: Instagram

  1. Ceasul astronomic

Legenda spune că ceasul astronomic din Praga a fost construit în 1410 de Nicolae de Kadau și apoi renovat la sfârșitul secolului al XV-lea de Hanus de la Rose. Și pentru că nicio minune nu se naște fără un preț, se spune că lui Hanus i s-au scos ochii pentru a nu mai fi capabil să mai dea naștere unei asemenea capodopere.

Ceasul astronomic e adorat de turiști și datorită faptului că la schimbarea orelor anunță trecerea încă unui ceas cu un adevărat spectacol al figurilor celor 12 Apostoli. Ceasul se află pe peretele sudic al Primăriei, în Piața din Orașul Vechi, un motiv în plus să îl cauți neapărat în călătoria ta.

ceas astronomic Praga

Sursa foto: Instagram

  1. Catedrala Sfântul Vitus

Ți-am spus că Praga are biserici superbe și Catedrala Sfântul Vitus este cel mai bun exemplu în acest sens. Romano-catolică, catedrala a fost ridicată începând cu anul 1344, iar construcția sa a durat mai bine de 500 de ani, astfel că îmbină briliant influențe gotice și neogotice cu inserții de baroc și motive din Renaștere. Clătește-ți ochii cu garguii care îți dau fiori, plimbă-ți privirile vrăjite pe vitraliile magice și nu rata nici altarul încrustat cu mai mult de 1.300 de pietre prețioase din Capela Sfântul Wenceslas. Azi, catedrala este sediul Arhiepiscopului din Praga.

Catedrala Sfântul Vitus Praga

Sursa foto: Pinterest

  1. Casa Municipală din Praga

Construită în 1912, Casa Municipală este considerată o capodoperă Art Nouveau. Faţada somptuoasă te va ameți cu frumusețea sa, dar la fel de spectaculoase sunt pictura murală de deasupra balconului de la etajul al doilea și domul impunător. Interiorul este la fel de splendid, plin de picturi și de opere de artă. Bea o cafea, hrănește-ți sufletul cu un concert și vizitează magazinele de lux din interiorul său: e rețeta unui city break de vis la Praga.

Casa Municipală din Praga

Sursa foto: Instagram

  1. Grădina Zoologică din Praga

E faimoasă în lumea întreagă, așa că trebuie neapărat să o incluzi în city breakul tău. Inaugurată în 1931, grădina zoologică include peste 4.200 de animale din 650 de specii, multe dintre ele fiind considerate pe cale de dispariție. Acest obiectiv turistic e minunat pentru copii, incluzând numeroase facilități și oportunități de aventură, și conține un gift shop pe care îl vei adora (și în care îți vei sacrifica probabil portofelul). Grădina zoologică îți oferă și perspectiva unei jungle indoor. Nu rata secţiunile cu elefanți, girafe și urși polari, care par să se simtă ca acasă în Praga.

Grădina Zoologică din Praga

Sursa foto: Instagram

  1. Josefov: Vechiul Cartier Evreiesc

Nu mai ai bani și vrei să surprinzi cât mai mult din experiența unui city break în Praga? Dă o fugă în Vechiul Cartier Evreiesc. E atât de frumos încât o simplă plimbare te va umple de fericire. A început să fie construit în 1200 și a devenit curând ghetou, dar modificările Art Nouveau din anii 1800 l-au transformat în minunea de azi. Vei regăsi în drumul tău sinagogi, un muzeu și chiar morminte presărate peste tot, precum și restaurante kosher unde te vei delecta cu bunătăți care îți lasă gura apă.

JosefovPraga

Sursa foto: Instagram

  1. Biblioteca și Mănăstirea Strahov

Cu siguranță ai văzut măcar o dată în viață imagini din extraordinara Bibliotecă Strahov, dar este posibil să le fi trecut cu vederea, considerându-le minuni din „Harry Potter”, nu din această lume. Din fericire, sunt cât se poate de reale! Construcția Mănăstirii a început în secolul al XII-lea și, deși bisericile și turlele sale sunt impresionante, azi biblioteca atrage cei mai mulți vizitatori. De fapt, sunt două biblioteci, cea teologică și cea filosofică, cu tavane pictate, opere de artă și tomuri doldora de magie: e o călătorie a sufletului și a minții.

Strahov

Sursa foto: Instagram

Sfaturi pentru un city break în Praga

Mergi în city break la Praga? Iată ce sfaturi îți vor fi de folos!

Schimbă banii de acasă sau plătește cu cardul! Mulți turiști se plâng de faptul că cursul valutar este dezavantajos în Praga, așa că e de preferat să cumperi coroane cehești încă din România. Dacă nu, poți plăti cu cardul!

Îmbracă-te bine! Climatul Cehiei e temperat-continental, dar temperatura medie e de 18 grade în iulie, cea mai caldă lună, deci îți imaginezi că bagajul tău trebuie neapărat să cuprindă cel puțin o jachetă în city breakul la Praga. Chiar dacă pe frumoasele cehoaice le vezi în șlapi și fuste scurte și la 15 grade, nu suntem sigure că tu te bucuri de aceeași rezistență.

Sperăm că îți place berea. Nu numai că e ieftină și bună (da, chiar e mai rentabilă decât apa), dar este o băutură extrem de populară la Praga. Îi vei jigni pe locuitorii săi dacă o vei refuza!

Nu te baza prea tare pe engleză! Deși e evident că în localurile frecventate de turiști engleza se simte ca la ea acasă, nu același lucru poate fi spus despre părțile mai puțin frecventate de vizitatori ale orașului. Nu ar strica să înveți și câteva expresii în cehă, cu atât mai mult cu cât e un gest politicos din partea ta.

Uită de mașină. Sincer, nici nu înțelegem ce ar căuta un autovehicul într-un city break, în care fericirea vine din plimbările lungi, dar la Praga, ideea e și mai nepotrivită. Cu străduțe mici, cochete și pitorești, capitala europeană e mai dificil de traversat decât Bucureștiul. Mașinile care au accesul permis în partea veche a orașului aparțin în general localnicilor și nu ai vrea să strici acest frumos echilibru (în plus, aerul e mai curat).

femeie la Praga

Bifează neapărat aceste 10 obiective turistice în city breakul tău din Praga! Nu rata o vizită într-unul dintre cele mai frumoase orașe europene, care te vor face să te simți precum o prințesă pornită la plimbare în regatul său de aur, cu castele, biserici și biblioteci ce par dăltuite pe altă lume!

Nu ai cum să pleci în city break în capitala Cehiei? Savurează măcar prăjitura Praga și visează la călătoria magică! 

Surse foto: Instagram, Pinterest, iStock

Articolul urmator
Litoralul românesc: de ce să îl alegi și unde sunt cele mai frumoase plaje
Litoralul românesc: de ce să îl alegi și unde sunt cele mai frumoase plaje
Cel mai greu test! Nimeni nu raspunde corect la toate cele 10 intrebari
Incepe quiz
Cel mai greu test! Nimeni nu raspunde corect la toate cele 10 intrebari

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.