Locul unde se întâlnesc două oceane, dar nu se amestecă. Mit sau adevăr?

Sorina Corneanu

Probabil ai văzut și tu circulând pe internet tot felul de clipuri uimitoare, în care două oceane se întâlnesc, dar nu se amestecă. Mai ales în ultimul timp, acest mit a luat amploare, însă prea puțini au stat să analizeze în ce măsură este acest lucru posibil.

oceane care se intalnesc

Foto: Pinterest

Mitul celor două oceane care se întâlnesc, dar nu se amestecă

În 2007, Ken Bruland a făcut publică o fotografie, realizată în Golful Alaska, care surprinde un loc unde se întâlnesc două oceane. Deși imaginea este superbă, zvonurile care îi infirmă autenticitatea sunt și ele multiple.

În mod normal, două oceane nu se pot întâlni pur și simplu. Sună extraordinar, însă lucrurile stau puțin diferit. „Sedimentele din apă provoacă iluzia că oceanele se întâlnesc”, spune Ken Bruland.

Vezi clipul care a făcut înconjurul lumii pe rețelele de socializare!

Vara, râurile glaciare erodează munții și creează un material cunoscut sub numele de „făină de ghețar”, care se extinde la suprafața apei. Potrivit lui Bruland, atunci când aceste râuri glaciare se varsă în ocean, ele sunt preluate de curenții apelor, iar apoi se deplasează spre vest, creând iluzia că oceanele se întâlnesc, însă nu se amestecă niciodată.

Data viitoare când cineva incearcă să îți prezinte întâlnirea dintre două oceane ca pe un lucru incredibil, ai toate argumentele științifice să combați acest mit, care este viral pe rețetele de socializare.

Surse foto: iStock

Articolul urmator Totul despre locul din România unde se spune că soarele răsare de două ori în aceeași zi

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (1)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.