Mocănița, principala atracţie turistică din nordul țării. Iată care este traseul său, în funcţie de zonele pe care le vizitezi

Mocănița, principala atracţie turistică din nordul țării. Iată care este traseul său, în funcţie de zonele pe care le vizitezi

Redactor Andreea Baluteanu

Știm că te încântă ideea unui city break, dar și România are atracții turistice superbe pe care e mai mare păcatul să le treci cu vederea. Unele dintre cele mai frumoase peisaje de la noi sunt traversate de mocăniță, ansamblul de trenuri denumite astfel prin prima faptului că circulă pe linii înguste.

Deși azi mai există o singură mocăniță care e în întregime funcțională, cea din Maramureș (deși și alte mocănițe mai circulă, dar pe anumite trasee), acest tren continuă să reprezinte o urmă de patrimoniu național de care ne încăpățânăm să ne agățăm și pe care sperăm să nu îl pierdem vreodată. Descoperă mai jos cele mai importante rute de acest gen și traseele mocăniței pe care să le bifezi cel puțin o dată în viață!

Ce este mocănița?

Mocănița reprezintă trenurile care mai circulă încă pe rută îngustă în superbele noastre regiuni de munte, fiind unele dintre puținele rămase în Europa de acest gen. Denumirea a fost atrasă de faptul că prima mocăniță, ce a circulat inițial în zona Hunedoara, trecea printr-o zonă din Apuseni populată de localnici care își spuneau „mocani”.

calatorie cu mocanita

Prima cale ferată îngustă a fost construită în 1907 și urma ruta Brad-Criscior, iar mocănița mai există și azi, fiind însă folosită numai ca tren pentru turiști. În ceea ce privește mocănița din Apuseni, dintre Turda și Abrud, construcția a început între 1910 și 1912, iar azi este considerată monument istoric.

Descoperă mai jos cele mai frumoase trasee de mocăniță: călătorii cu trenul de neuitat prin tărâmurile autohtone! 

Mocănița Vișeu de Sus (Valea Vaserului)-Maramureș

Dacă în trecut mocănițele erau folosite în principal pentru a transporta lemnul, azi ele sunt superbe atracții turistice. Poate cea mai importantă dintre ele rămâne Mocănița din Maramureș, cu siguranță excelent promovată, astfel că a dobândit valoarea de patrimoniu UNESCO.

Trasesul acestei mocănițe începe în Vișeu de Sus și continuă, timp de 6 ore, parcurgând un traseu de 46 de kilometri, pe Valea Vaserului, până la Izvorul Boului, cu un popas la Paltin, în apropiere de granița cu Ucraina. Din fericire, autoritățile din zonă au perceput uriașul potențial turistic al superbelor peisaje montane și au creat și pachete turistice în cadrul cărora poți vizita zona cu mocănița, înfruptându-te și cu un platou grill, cu răcoritoare, produse de patiserie și cafea. Biletele pot fi cumpărate și online, un motiv în plus să bifezi drumul cu această mocăniță în peripețiile tale prin frumoasa noastră țară.

mocanita viseu de sus

Sursa foto: Instagram

Mocănița Abrud-Câmpeni (mocănița din Munții Apuseni)

Dacă ai nevoie de o poveste frumoasă, care să îți redea încrederea în viitorul nostru, aceea este a Mocăniței Abrud-Câmpeni. Inaugurată în anii 1910-1912, calea ferată și trenul său au dat de fapt numele mocăniței, trecând prin teritoriile ocupate de „mocani”. În 1956, traseul mocăniței bifa 21 de stații, iar trenul trecea prin două tuneluri. În ritmul degradării societății noastre, mocănița era scoasă însă din uz în 1998, dar în urma refuzului oamenilor de a o lăsa să piară, ea devenea monument istoric recunoscut de Ministerul Culturii în 2014. Mai mult, în 2013, la o sută de ani de la punerea sa în funcțiune, mocănița începea să circule din nou și o face și azi. Străbătând cei 11 kilometri dintre Abrud și Câmpeni, mocăniţa te conduce prin cele mai frumoase peisaje din Apuseni și circulă de sărbători și în fiecare sâmbătă și duminică, din 6 iulie până la 8 septembrie.

Mocănița Hârtibaciu

O poveste mai tristă o are mocănița Hârtibaciu, una dintre cele mai vechi de pe teritoriul nostru. Trenul circula pe cea mai lungă cale ferată îngustă, a cărei construcție a fost demarată de Imperiul Austro-Ungar în 1895. Mocănița lega orașele Sibiu-Agnita-Sighişoara şi Cornăţel-Vurpăr, dar, din cauza regiunilor dificil de traversat, liniile sale au fost închise una câte una. În 2001 a dispărut și ultimul tronson, Sibiu-Agnita, dar eforturile localnicilor nu au încetat. În 2010, mocănița Hârtibaciu a fost repornită, iar excursii au mai fost programate și în 2016.

Mocănița Brad-Criscior

Prima linie de cale ferată a SC Căi Înguste Feroviare a fost inaugurată în 1907 la Brad, pe ruta Criscior, iar traseul mocăniței a funcționat până în 1998, atunci când a fost închis. Din nou, autoritățile au „schimbat macazul” și au repus linia în funcțiune în 2001, dar doar cu scop turistic. Ruta este deschisă în zilele de sărbătoare și traversează o regiune restrânsă, de 7 kilometri, dar extrem de frumoasă. Așa că, dacă te regăsești în zona Brad de Paște sau de Crăciun, știi ce atracție turistică merită să descoperi.

Mocănița Sovata

Un traseu superb are de parcurs și această mocăniță, care străbate 14 kilometri și te poartă într-o călătorie de aproximativ 2 ore. Mocănița Sovata a fost construită în Polonia în 1949 și te așteaptă să îi descoperi farmecul zilnic în programul de vară, cu excepția zilei de luni. Traseul mocăniței pornește de la Gara Mică din Sovata și se încheie la Câmpu Cetății.

Mocănița din Covasna

Dacă ai poftă de o călătorie memorabilă, trebuie să te urci la bordul mocăniței din Covasna. Inițial creată pentru a transporta lemn, mocănița e acum gazdă pentru turiști. Traversează localitățile Comandău și Covasna și pornește din dreptul Hotelului Clermont din Voinești până la Planul Înclinat. Traseul mocăniței a fost pus din nou în funcțiune în 2014.

mocanita covasna

Sursa foto: Instagram

Mocănița Moldovița (Huțulca)

Mocănița din Bucovina este cunoscută sub numele Moldovița sau Huțulca și va reprezenta cu siguranță o experiență pe care nu o poți uita. Se spune că ruta de 12 kilometri este una dintre cele mai pitorești și cu siguranță una dintre cel mai intens promovate. Parcurgând traseul cu vagoane acoperite și descoperite, mocănița trece și prin superbele sale ale bucovinenilor, reprezentând o atracție cu statut de bijuterie pentru folclorul nostru. Mocănița pleacă din Moldovița și trece apoi pe fabuloasa Vale a Moldoviței, pentru a se opri cu fast la Argel. Ar fi și păcat să nu îți umpli sufletul cu asemenea frumuseți.

Mocănița Anina-Oravița

Trecând alene pe una dintre cele mai vechi căi ferate din România, și anume Semmeringul bănățean, botezat astfel datorită asemănării cu Semmeringul din Austria, mocănița Anina acoperă o distanță de peste 40 de kilometri și te va purta ca într-o poveste prin 14 tunele. Peisajul îți rămâne întipărit în suflet, iar traseul mocăniței te poartă din Oravița până în Anina.

tren pe zapada

Mocănițele fac parte din patrimoniul nostru național și suntem cum nu se poate mai fericite că, datorită eforturilor localnicilor și autorităților, sunt încă păstrate, gata să ne farmece cu caracterul lor pitoresc. Sfatul nostru este să te lași cucerită de toate traseele mocănițelor de mai sus și să le recomanzi la rândul tău mai departe!

Vezi și 5 stațiuni balneare din România pe care trebuie neapărat să le vizitezi!

Surse foto: iStock, Instagram

Articolul urmator
14 stațiuni balneare care te vor ajuta să tratezi problemele coloanei
14 stațiuni balneare care te vor ajuta să tratezi problemele coloanei
Îți ghicim vârsta în funcție de emisiunile pe care le alegi din acest test
Incepe quiz
Îți ghicim vârsta în funcție de emisiunile pe care le alegi din acest test

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.