Templul Ursitelor: locul sfânt care împlinește dorințele turiștilor

Templul Ursitelor: locul sfânt care împlinește dorințele turiștilor

Redactor Raluca Margean

Templul Ursitelor de la Șinca Veche este un loc unic în Europa, o oază de liniște și un loc încărcat de energii nemaiîntâlnite. Situat în inima României, în Țara Făgărașului, se spune despre Templul Ursitelor că este locul unde ți se pot îndeplini toate dorințele. Plin de legende și cu o istorie incertă, acest loc este învăluit de mister, tocmai de aceea trebuie neapărat să-l vizitezi. Îți prezentăm în acest articol câteva informații interesante despre Templul Ursitelor, care te vor face să-l treci pe lista ta de obiective turistice de neratat!

Ce este Templul Ursitelor și care este povestea sa?

Templul Ursitelor este o construcție misterioasă săpată în pământ, în Șinca Veche, o localitate din județul Brașov. Cunoscută și sub denumirea de ”Mănăstirea Săpată în Piatră”, ”Templul Dorințelor” sau ”Templul de la Șinca Veche”, această grotă este așezată pe Dealul Pleșu, pe un platou pe care nu se poate cultiva nimic, deoarece solul este iradiat. Având o însemnătate religioasă, așezământul are o turlă înaltă de 10 metri, ridicată din interior, în gresia moale. Văzută dinăuntru, turla este ca o fereastră mică, deschisă spre cer. Din turlă coboară misterios un șanț spiralat, care se desparte și se continuă pe fiecare din pereții camerelor, apoi se întâlnesc din nou la altar. Razele de lumină ce străbat prin turlă ajung direct în altar.

Turla Templul Ursitelor văzută din interior

Pe peretele altarului este desenat un portret, despre care se spune că este al unui sacerdot dac. În plus, mai există două simboluri esoterice cunoscute, și anume Steaua lui David și în interiorul ei, cercul Yin-Yang. În total, construcția avea 9 camere, însă unele s-au surpat între timp, fie din cauza infiltraților, fie ca urmare a vandalismului și căutătorilor de comori. În prezent sunt 5 încăperi cu 2 altare.

Interiorul Templul Ursitelor

Nu se știe cine, cum și în ce circumstanțe a fost construit acest așezământ. Deși se estimează că grota are o vechime de peste 7.000 de ani, primele date istorice certe apar după anul 1700, atunci când astfel de lăcașuri erau folosite de călugării ardeleni ortodocși ca loc de refugiu pentru a nu fi obligați să se convertească la catolicism.

Alături de biserica rupestră, s-a construit o mănăstire nouă, cele două lăcașuri de cult fiind legate între ele cu alei amenajate frumos în pădure. Decorul este natural, inclusiv coșurile de gunoi instalate pentru turiști fiind ”îmbrăcate” în lemn. Turiștii se pot odihni pe buturugi de lemn și se pot reculege în tihnă. Fiind un lăcaș sfânt, nu este voie să se facă gălăgie.

Unde se află Templul Ursitelor?

Templul Ursitelor se află la 2 kilometri de comuna Șinca Veche, o localitate situată la 45 de km de Brașov și 22 de km de Făgăraș, pe drumul național înspre Sibiu. Satul Șinca Veche datează încă din secolul al XII-lea și este așezată pe ambele maluri ale râului Șinca, la gura văii cu același nume.

Șinca Veche era situată la granița dintre Țara Românească și Imperiul Habsburgic,, iar pe vremea împărătesei Maria Tereza, locuitorii erau îndemnați să se facă grăniceri și să treacă la religia Greco-catolică. Majoritatea populației nu a fost de acord să-și lepede credința și au părăsit satul, întemeiind o nouă comunitate la câțiva kilometri, în Șinca Nouă. În locul celor care au părăsit satul au fost aduși (în decurs de câteva decenii) români de prin alte părți ale Transilvaniei.

Conform datelor de pe site-ul oficial al Comunei Șinca Veche, dintre vechii locuitori ai satului au rămas doar 4 familii de nobili: Bârsan, Bălan, Strâmbu și Urs. Ulterior, familiile Bălan și Urs au plecat, rămânând în Șinca Veche doar membrii familiei Bârsan și Strâmbu. Din familia Strâmbu se trag și părinții lui Gheorghe Șincai, istoric, scriitor român și reprezentant de marcă al Școlii Ardelene.

Cum este drumul până la Templul Ursitelor?

Drumul până la Templul Ursitelor

Drumul până la Templul Ursitelor este foarte accesibil turiștilor. Din centrul localității Șinca Veche pornești pe un drum prinntr-o poiană, până ajungi la pădurea unde se vede o cruce mare, din beton. Din acest loc mai sunt doar câteva minute până la lăcaș, iar drumul este printr-o pădure deasă și răcoritoare. Construcția misterioasă apare pe un deal, iar cum urci, în partea dreaptă a Templului Ursitelor se află un izvor mic cu apă, despre care se spune că are puteri vindecătoare.

De ce este deosebit Templul Ursitelor?

În jurul acestui loc deosebit s-au țesut o mulțime de povești și legende, iar oamenii din partea locului sunt și astăzi convinși că Templul Ursitelor este un loc al fenomenelor paranormale.

Localnicii spun că zona este încărcată de energii pozitive și de aceea, dacă te rogi în acest lăcaș sfânt și ai inima curată, visele ți se pot îndeplini. Conform credinței populare, trebuie să stai câteva minute în baia de lumină ce intră prin turlă și apoi să mergi să te închini la altar. Totodată, este important să intri în acest templu fără telefon mobil sau alt aparat electronic pentru că acestea pot afecta energiile pozitive ale locului.

Despre apa din izvorul ce curge pe lângă lăcașul sfânt se spune că are puteri miraculoase. Localnicii se jură cu mâna pe inimă că, dacă bei din apa vie, poți scăpa de dureri și boli. De asemenea, se crede că iarba din jurul lăcașului face minuni. Localnicii spun că vacile care pasc aici dau lapte mai mult și mai gustos decât altele.

Alte voci susțin că, în preajma marilor sărbători, se aud în zona Templului Ursitelor coruri parcă venite din cer, care cântă muzică bisericească.

Pentru a întări faptul că aici se petrec fenomene paranormale, se vorbește despre o presupusă întâmplare reală, când un reporter al ziarului ”Monitorul de Făgăraș” a venit în 1996 să realizeze un material jrnalistic și a avut parte de mai multe evenimente bizare. El a relatat faptul că aparatul său de filmat se pornea și se oprea singur, iar când a făcut fotografii, în imaginile sale au apărut sfere de lumină ciudate și o umbră cu o formă de siluetă de om.  

De ce se spune că îți îndeplinește toate dorințele?

Legendele locului spun că în jurul Templului Ursitelor, dar și în interior și în pereții altarelor se găseau bucăți de cuarț și siliciu, minerale ce erau folosite pentru a comunica cu divinitatea. Oamenii credeau cu tărie în puterea extraordinar de mare a acestui loc, fiind pătrunși de energia ciudată sau de starea pe care o aveau când intrau înăuntru. Se spune că specialiștii în radiestezie au făcut măsurători în acest loc și au descoperit că se degajă aici un magnetism impresionant și energii extraordinar de puternice.

În plus, conform tradiției populare, de trei ori pe an (de Sfântul Gheorghe, la Lăsata Secului, înainte de Paști și la Schimbarea la Față), tinerii din zonă se adunau pe Dealul Pleșu, locul unde se află Templul Ursitelor, pentru a vedea persoana cu care aveau să se căsătorească până la sfârșitul anului. Pentru acest lucru, urmau un anumit ritual: legau paie de o roată, le dădeau foc, apoi aruncau roata de pe deal.

Ce alte obiective turistice sunt aproape de Templul Ursitelor?

Templul Ursitelor este un loc pe care-l poți vizita într-o zi sau în drumul tău spre alte obiective turistice. Iată ce mai poți vizita prin zonă:

  • Cetatea Făgărașului. Situată la 24 de km de Șinca Veche, localitatea Făgăraș găzduiește una dintre cele mai vechi și mai pitorești cetăți din România. Construită în 1310, cetatea avea un rol strategic, de apărare împotriva tătarilor și otomanilor. Cetatea este astăzi foarte frumos restaurată.
  • Poiana Narciselor sau Rezervația Naturală Dumbrava Vadului. Situată la aproximativ 11 km de Șinca Veche, Poiana narciselor se întinde pe o suprafață de 400 de hectare. Este cea mai mare de acest fel din Europa și este considerată arie protejată. Frumoasele narcise înfloresc în luna mai, iar parfumul lor este îmbietor.Câmp cu narcise
  • Moara cu apă din Ohaba. Situată la doar 2 km de Templul Ursitelor, Moara de la Ohaba datează din 1873. Este proprietate privată și, pentru a o putea vizita, va trebui să plătești o mică taxă de intrare. Moara de apă deține câteva din piesele originale din secolul al XIX-lea, însă în prezent este mai mult obiectiv turistic.
  • Vâltorile de la Lisa. La 28 de km de Șinca Veche este comuna Lisa, unde poți vizita Vâltorile, care sunt precursoarele mașinilor de spălat. Vei vedea cum spălau străbunicii noștri hainele și covoarele din lână. Vâltorile din Lisa sunt tot proprietate privată, dar se plătește o taxă de intrare.
  • Mânăstirea Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus. La 15 minute mai departe de Lisa se află Mânăstirea Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus, un așezământ monahal ce are în centru o biserică de lemn construită la 1697.
  • Coloanele de bazalt, Vulcanul Stins de la Racoș și Lacul de Smarald. Situate la 63 de km de Șinca Veche, în localitatea Racoș, Coloanele de bazalt, Vulcanul Stins și Lacul de Smarald sunt 3 obiective turistice care nu trebuie ratate. Vulcanul a erupt ultima dată cu mii de ani în urmă, iar din lava răcită s-au format zgura și bazaltul. Coloanele de bazalt sunt rezultatul scurgerii de lava pe stânci. Au o înălțime de 12-15 metri și oferă o priveliște spectaculoasă. Lacul de Smarald s-a format în interiorul fostei cariere Brazi, unde în trecut erau exploatate rocile bazaltice.   

Așadar, dacă ești în căutarea unui loc special de vizitat în România, Templul Ursitelor de la Șinca Veche ar trebui să se afle pe lista ta de obiective turistice. Citește și: Vacanțe de vis în România, pentru a vedea ce alte locuri frumoase poți descoperi în țara noastră.

Surse foto: iStock.com, Pixabay.com

Articolul urmator
Lista capitalelor culturale din 2024. Merită vizitate!
Lista capitalelor culturale din 2024. Merită vizitate!
In ce oraș ar trebui să locuiești?
Incepe quiz
In ce oraș ar trebui să locuiești?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.3 (3)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.