Top cele mai frumoase stațiuni montane din Romania

Top cele mai frumoase stațiuni montane din Romania

Redactor Raluca Margean

Muntele reprezintă destinația ideală în orice sezon deoarece există nenumărate posibilități de petrecere a timpului liber, indieferent de vremea de-afară. Aerul curat, peisajele montane extraordinare și drumețiile pe care le poți face în aceste zone au puterea de a te relaxa și de a-ți oferi tot ce ai nevoie pentru a fi fericit în vacanță. Și cum țara noastră deține unele dintre cele mai frumoase stațiuni montane, este timpul să le descoperi și tu. Iată un top cu cele mai frumoase stațiuni montane din România pe care trebuie să le vizitezi înainte de a merge în alte țări străine.  

Top stațiuni montane România vara

Pe lângă drumeții și sesiuni de alpinism, vara te poți bucura și de nenumăratele obiective turistice din stațiunile montane care așteaptă să fie vizitate. Descoperă mai jos unde poți merge în acest sezon la munte în România!

Valea Prahovei - dacă îți place aglomerația

cele-mai-frumoase-statiuni-montane-din-romania-castel-peles

Cea mai cunoscută zonă montană din țara noastră este, fără îndoială, Valea Prahovei. Stațiunile sale, Bușteni, Azuga și Sinaia sunt cele mai frecventate de turiștii de la noi din țară, atât pe timpul verii, cât și iarna, pentru practicarea sporturilor de iarnă. Aerul curat, obiectivele turistice și locația foarte aproape de capitală fac din aceste orașe, unele dintre cele mai profitabile stațiuni din România. Castelul Peleș din Sinaia, Castelul Cantacuzino din Bușteni, Babele și Sfinxul sunt printre multiplele obiective turistice care pot fi vizitate în această zonă.  

Stâna de Vale - una din cele mai frumoase stațiuni din Munții Apuseni

Situată în județul Bihor, la o altitudine de aproximativ 1000 de metri, stațiunea Stâna de Vale este un loc liniștit, renumit pentru tratamentele cu ape oligominerale și feruginoase ce sunt efectuate aici, dar și pentru obiectivele turistice din zonă. Printre cele mai importante se afla cascada Moara Dracului, Cascada Miss, Peștera Urșilor, vârful Poieni, peștera Meziad, Cetăţile Ponorului, Valea Iadului şi Peştera cu apă.

Praid - nu doar o salină din Harghita

cele-mai-frumoase-statiuni-montane-din-romania-fluturi

Stațiunea Praid din județul Harghita reprezintă o experiență inedită. Aici pot fi efectuate diverse tratamente naturiste pe bază cu ajutorul apelor termale, poți vizita salina și te poți bucura de peisajele montane deosebite. Situată la 525 m altitudine, Praid oferă și alte obiective turistice printre care Rezervația Naturală Dealul Sării și Casa fluturilor Exotici. 

Rânca și alte stațiuni de pe Transalpina

cele-mai-frumoase-statiuni-montane-din-romania-transalpina

Transalpina este un drum național din Munții Parâng, în Carpații Meridionali. Este cea mai înaltă șosea din România și străbate 4 județe Gorj, Vâlcea, Sibiu, Alba, dintre care ultimele două din Transilvania. ”Drumul Regelui”, cum a fost denumit deoarece a fost construit pe vremea lui Carol al II-lea, este deosebit de pitoresc și spectaculos. Obârşia Lotrului, lacul Oaşa din județul Alba, Valea Frumoasei și Cetatea Căpâlnei sunt doar câteva din minunatele locuri care pot fi vizitate de-a lungul acestui drum extraordinar. De asemenea, staţiunea Rânca, pe versantul sudic al Munţilor Parâng este, pe timp de iarnă, un centru atractiv pentru iubitorii de schi şi snowboard.

Stațiuni montane România ieftine

Păltiniș- cea mai veche şi înaltă staţiune montană din România

cele-mai-frumoase-statiuni-montane-din-romania-paltinis

Sursa foto: Wikipedia

Situată într-o pădure de conifere și considerată în trecut o adevărată bijuterie montană, Păltinișul începe treptat-treptat să-și regăsească gloria de altădată. Există în zonă o pârtie de schi, dar și clădiri de importanţă istorică, precum casa memorială Constantin Noica, așadar dacă ești în căutare de peisaje montane frumoase și mult aer curat, trebuie neapărat să mergi în Păltiniș. Odată ajuns acolo, poți vizita și împrejurimile, deoarece sunt fantastice. Mărginimea Sibiului este una din zonele cele mai frumoase din Transilvania, cu multe sate vechi săsești, care și-au păstrat intact farmecul de odinioară. Poți vizita Muzeul Sibiel, unde există cea mai mare colecţie de icoane pe sticlă din Europa, Muzeul Sătesc Răşinari, ce cuprinde piese uzuale din ceramică, mobilier pictat, obiecte gospodăreşti şi meşteşugăreşti, Muzeul din Galeş, cu o impresionantă colecţie de costume populare şi Muzeul Parohiei Ortodoxe din Sălişte , ce cuprinde obiecte şi cărţi vechi de cult. Poți da o tură, bineînțeles, și prin Sibiu.

Straja şi Parâng – stațiunile mai puțin cunoscute din Valea Jiului

Iubitorii de schi, dar și de natură, pot vizita statiunea Straja din Masivul Vâlcan, care are o istorie aparte. În masivul Straja, în Primul Război Mondial au murit peste 800 de soldaţi, în memoria cărora a fost ridicat pe munte schitul Sfinţilor Constantin şi Elena. Acesta este unul dintre cele mai importante obiective turistice din zonă. Parâng şi zona turistică Pasul Vâlcan sunt alte locuri cu peisaje minunate, care nu trebuie ratate. Pe lângă părtiile de schi, există și Rezervația Geologică și Botanică Călcescu, cu mai multe lacuri glaciare care trebuie descoperite. Defileul Jiului este, de asemenea, una dintre cele mai impresionante obiective turistice pentru iubitorii de natură, având peisaje inedite unde se pot efectua drumeții montane sau alpinism.

Soveja - staţiunea cu cel mai ridicat nivel de ozon din Europa și locul unde s-a născut Miorița

cele-mai-frumoase-statiuni-montane-din-romania-mausoleu-Soveja

Sursa foto: Wikipedia

Situat în județul Vrancea, Soveja este un loc liniștit, care odată a fost o stațiune extrem de căutată. Cunoscută drept staţiunea cu cel mai ridicat nivel de ozon din Europa, în Mănăstirea de la Soveja a fost surghiunit Alecu Russo, care a cules balada Miorița de la localnici și a trimis-o prietenului său, Vasile Alecsandri s-o publice la Iași. Acum Soveja nu mai este la fel de pitorească ca în trecut, multe din clădirile sale istorice fiind lăsate în paragină. Există totuși, câteva monumente de interes local care merită vizitate-cimitirul ostașilor germani aflat la marginea mănăstirii Soveja și sit-ul arheologic aflat la sud-est de satul Dragosloveni, care cuprinde urmele unor așezări din eneolitic (cultura Cucuteni), Epoca Bronzului și cultura geto-dacă.

Stațiuni montane în Transilvania

Pe lângă Brașov și Sibiu, care sunt principalele locuri vizitate de turiști în Transilvania, există o mulțime de stațiuni montane de vizitat în Transilvania. 

Cheile Turzii - locul perfect pentru alpinism

cele-mai-frumoase-statiuni-montane-din-romania-Cheile Turzii

Zona din jurul Clujului se mândrește cu peisaje montane deosebite, care nu trebuie nicidecum ratate. Declarate Rezervație a Naturii, Cheile Turzii fac parte din Munții Trascăului, se pot efectua drumeții, iar pe traseu sunt multe peșteri (Peștera liliecilor, Grota lui Hili sau Peștera lui Balica), dar și zone perfecte pentru amatorii de alpinism. În apropiere de Cheile Turzii se află Cascada Ciucaș, Cheile Turenilor și Salina Turda. Înnoptează la Turda și apoi neapărat vizitează Clujul. 

Zona Harghita- o zonă insuficient exploatată 

cele-mai-frumoase-statiuni-montane-din-romania-cheile bicazului

Întreaga zonă Harghita are un potențial turistic fantastic care începe să fie descoperit de turiștii din întreaga lume. Aici poți găsi locuri sălbatice, dealuri de brazi, pârtii de vis și gospodării primitoare. Pe timp de iarnă există multe stațiuni cu pârtii de schi de care mulți n-au auzit, precum Homorod Băi, Bucin, Ciumani, Bogdan, Mădăraș, iar pe timpul verii pot fi vizitate salina Praid, Cheile Bicazului, Lacul Sfânta Ana sau Peștera Șugău.

Zona Munților Apuseni

Parcul Natural Apuseni oferă o mulțime de obiective turistice, care mai de care mai interesante. De la stațiunile Stâna de Vale și Arieșeni, la peșteri (Mezdiad, Scărișoara, Gheţarul Focul Viu,Urșilor etc), lacuri (Tarnița) și cascade (Vidra), această zonă este cu adevărat fantastică. Poți merge atât pe timp de vară, în drumeții sau pe timp de iarnă, ca să schiezi. Zona turistică Padiş este locaţia excelentă pentru o vacanţă relaxantă în inima naturii, iar Staţiunea Muntele Băişorii constituie una din principalele destinaţii de schi din Transilvania.

Cele mai frumoase stațiuni din Brasov

Poziția privilegiată și relieful deosebit fac din județul Brașov una din cele mai apreciate zone montane din România. Există multe destinații care atrag turiștii în fiecare an în această parte a țării, indiferent de sezon, cele mai căutate fiind stațiunile din jurul Brașovului.

Bran-Moieciu-Fundata-Râșnov - peisaje de vis

cele-mai-frumoase-statiuni-montane-din-romania-castelul-bran

Bran, Moieciu și Râșnov sunt localități care, pe lângă peisajele naturale de vis deținute, oferă turiștilor și posibilitatea de a vizita câteva obiective turistice extrem de frumoase, precum Castelul Bran, Cetatea Râșnov sau celebrul DinoPark.

Predeal-Poiana Brașov - pentru pasionații de sporturi de iarnă

cele-mai-frumoase-statiuni-montane-din-romania-partie-de-ski

În schimb, stațiunile Predeal și Poiana Brașov sunt preferate de iubitorii sporturilor de iarnă, fiind frecventate în special pentru pârtiile lor de schi. 

Bâlea Lac - pentru a inspira aerul curat de munte

cele-mai-frumoase-statiuni-montane-din-romania-balea-lac

Tot în județul Brașov, la poalele munților Făgărașului, se află Bâlea Lac, unul dintre cele mai spectaculoase locuri din România. Situat la o altitudine de peste 2.000 de metri, lacul glaciar Bâlea este considerat rezervație naturală și, ca să ajungi acolo, poți merge cu automobilul pe legendarul drum Transfăgărăşan. Peisajele sunt incredibil de frumoase, iar telecabina din apropierea cascadei Bâlea îți oferă posibilitatea de a te bucura din plin de spectacolul naturii. 

cele-mai-frumoase-statiuni-montane-din-romania-hotel de gheata

Din 2006, în apropierea lacului Bâlea, s-a construit primul hotel de gheață din Europa de Est în forma unui iglu de 16 locuri. Acest hotel se ridică în fiecare an în timpul iernii, în perioada ianuarie - martie, din blocurile de gheață luate din lacul Bâlea.  

Pentru pasionații de istorie- satele săsești, bisericile fortificate și cetățile din Brașov

cele-mai-frumoase-statiuni-montane-din-romania-biserica-fortificata

Există mai multe sate vechi săsești, care au biserici fortificate absolut fabuloase, foarte bine conservate. Construite începând cu secolul al XIII-lea, unele sunt incluse chiar în patrimoniul mondial UNESCO și sunt în special vizitate de turiștii străini. Așadar, Bisericile fortificate de la Prejmer, Viscri și Cincu reprezintă adevărate bijuterii, iar Biserica de la Cârța, Hărman, Codlea și Cristian trebuie să fie și ele neapărat vizitate. De asemenea, Cetatea Făgăraș este una dintre cele mai frumoase din lume, are o istorie de peste 600 de ani şi a fost locul balurilor organizate de doamna Stanca, cetate de apărare, dar şi închisoare. Este foarte bine păstrată și restaurată. 

Citește și: Urmează vacanța cu familia? Iată cum să călătorești cu micuțul tău

Cele mai frumoase stațiuni din Bucovina

Bucovina este o zonă extraordinar de frumoasă a României, fiind din ce în ce mai căutată, în special de turiștii străini. Cu peisajele naturale mirifice și celebrele mănăstiri ctitorite de Ștefan cel Mare, Bucovina are nenumărate ingrediente pentru a asigura o vacanță de neuitat. 

Vatra Dornei - inima Bucovinei

cele-mai-frumoase-statiuni-montane-din-romania-peisaj-de-munte

Supranumită și "Perla Bucovinei", Vatra Dornei este situată la o altitudine de 802m în Depresiunea Dornelor și se află printre cele mai căutate localităţi turistice din România. Regiunea Dornelor este ferită de vânturi, fiind aparată de Carpații care ocrotesc zona, iar faima sa se datorează în primul rând apelor termale și izvoarelor, dar şi priveliştilor de munte fantastice. Zona este cunoscută și pentru sporturile de iarnă, fiind foarte căutată de iubitorii de schi sau snowbording. 

Mânăstirile din Bucovina-lăcașuri de cult unice în Europa

cele-mai-frumoase-statiuni-montane-din-romania-voronet

Situate în zone de deal și de munte, Mănăstirile din nordul Moldovei sunt printre cele mai frumoase lăcașuri de cult din Europa. Adevărate opere de artă, cu picturi exterioare unice și arhitectură medievală deosebită, ele au fost  cuprinse în patrimoniul mondial UNESCO. Putna, Voroneţ, Humor, Moldoviţa, Suceviţa, Pătrăuți și Arbore sunt mânăstirile care nu trebuie ratate, atât pentru construcțiile frumoase, cât și pentru peisajele incredibile dimprejurul lor. 

Cele mai frumoase stațiuni din Maramureș

Principalele unități montane sunt: Munții Rodnei (cei mai înalți), Munții Maramureșului și lanțul vulcanic Igniș-Gutâi-Țibleș.

Borşa, cea mai cunoscută zonă a Maramureşului

Borşa este o staţiune climaterică din Munţii Rodnei şi recunoscută ca una dintre zonele bogate în folclor şi obiceiuri populare. Relieful zonei Borșa este muntos, foarte accidentat, cu pante repezi și diferențe mari de nivel, ceea ce-l face deosebit de atractiv pentru drumeții, pe perioada verii și pentru schi, în timpul iernii. Printre cele mai cunoscute puncte de interes din zona Borșa se află: Cascada cailor, cariera de piatră, în zona Complexului Turistic, vârfurile Pietrosul Rodnei, Lacul Iezer, cabana meteorologică și Puzdrele. În Moisei poate fi vizitat Monumentul eroilor căzuți în Al doilea Război Mondial, iar în Baia Borșa pot fi vizitate izvoarele cu apă minerală sau Fântâna Stanchii.

Sighetul Marmației, Săpânța și Valea Izei - locuri bogate în folclor 

cele-mai-frumoase-statiuni-montane-din-romania-sapanta

Bisericile din Valea Izei și celebrele porți maramureșene din lemn reprezintă mândria acestei zone extraordinare din România. Cimitirul de la Săpânța este unic în lume și reprezintă unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din Maramureș.

Cavnic - o zonă de basm

Staţiunea Cavnic se află la în Munţii Gutîi, într-o zonă de basm din judeţul Maramureş, la jumătatea distanţei dintre Baia Mare şi Sighetul Marmaţiei. Oraşul Cavnic este cunoscut în special datorită „satului de vacanţă” unde îşi petrec sărbătorile mii de turişti, dealurile muntoase și pârtiile de ski frumoase de acolo fiind foarte apreciate. 

În concluzie, este timpul să descoperim România și să ne reconectăm cu natura. Mergi la munte ca să respiri aerul curat, să te bucuri de peisajele extraordinare și să te simți liber și fericit.

Citește și: 

Totul despre vacanța la mare cu copii

Cât vom scoate din buzunar pentru o vacanță în România, după pandemie. Prețurile s-au schimbat, atât la mare cât și la munte

Surse foto: Pixabay.com, Wikipedia.ro

Articolul urmator
14 stațiuni balneare care te vor ajuta să tratezi problemele coloanei
14 stațiuni balneare care te vor ajuta să tratezi problemele coloanei
Ce vedeta din Romania esti?
Incepe quiz
Ce vedeta din Romania esti?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (3)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.