Trebuie să citești aceste curiozități despre România!

Trebuie să citești aceste curiozități despre România!

Paula Rotaru

Munții noștri aur poartă, noi cerșim din poartă-n poartă! Cam asta e imaginea României peste hotare, dacă iei la puricat forumurile care au drept temă destinații de vacanță. Deși peisajul absolut superb al țării noastre și ospitalitatea pentru care suntem renumiți ne aduc bile albe, sărăcia și nepăsarea anumitor persoane față de natură ne înjosesc în ochii turiștilor străini.

Din acest motiv, nu strică să afli câteva curiozități despre România, pe care le poți împărtăși mândră oricărui străin care ne vizitează țara.

Așadar, iată câteva curiozități despre România, în afară de celebra notă de 10 obținută de gimnasta Nadia Comăneci și de legenda contelui Dracula!

10 curiozități despre România

1. În 1991, Delta Dunării a devenit primul obiectiv din România inclus pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO. De asemenea, Delta Dunării a fost declarată Parc Național de către Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii și a Resurselor Umane. Aici sunt prezente peste 300 de specii de păsări și aproape 50 de specii de pește de apă dulce. 

2. Muzeul în aer liber Astra din Sibiu este al doilea ca mărime din lume și reprezintă locul ideal de descoperire a spiritului românesc autentic. Aici au loc numeroase evenimente culturale, târguri de meșteșuguri și produse tradiționale românești, iar turiștii se pot delecta cu plimbări pe lac, tururi cu trăsura sau cu barca. De asemenea, la Muzeul Astra poate fi văzut cel mai vechi exponat, respectiv o moară hidraulică din lemn cu aducțiune inferioară, care se regăsește și în sigla muzeului. Tot aici poți vedea mori de vânt și de apă, ateliere meșteșugărești, biserica de altădată, școala, cârciuma și popicăria, precum și o expoziție de sculptură modernă în lemn, realizată de artiști care s-au inspirat din universul satului tradițional românesc. 

3. Dacă vrei să afli mai multe curiozități despre România, află că, în 1884, Timișoara a devenit primul oraș din Europa cu străzi iluminate electric. De asemenea, este primul oraș din Europa în care a rulat un tramvai tras de cai, acest eveniment având loc în secolul al XIX-lea, pe 8 iulie 1869. 

4. În România există un cimitir... vesel. Chiar așa se numește – Cimitirul Vesel – și poate fi găsit în localitatea Săpânța, din Maramureș. Acest loc este faimos pentru crucile viu colorate și picturile naive care reprezintă scene din viața și ocupația persoanelor înhumate. Descoperă aici de ce trebuie să-ți planifici o vacanță în Maramureș!

Tot în România, de data asta în București, există din 2003 un cimitir dedicat animalelor de companie, numit Raiul Animalelor. Aici a fost îngropat Max, câinele erou al Armatei Române.

5. Pe malul Dunării, în apropiere de Orșova, poți admira cea mai mare sculptură realizată în piatră de pe teritoriul Europei – Chipul lui Decebal. Aceasta are 50 de metri înălțime și 25 de metri lățime, iar lucrările au durat 10 ani, între 1994 și 2004. Cel care a promovat și finanțat construcția este istoricul Iosif Constantin Drăgan. De altfel, sub chipul lui Decebal este săpată în stâncă inscripţia, în latină: DECEBAL REX - DRAGAN FECIT (în traducere, „Regele Decebal – făcută de Drăgan”). Demersul istoricului este de a susține contribuția românească la cultura europeană și de a valorifica trecutul traco-dac al țării noastre.

6. România găzduiește cea mai mare populație de urși bruni din Europa. Potrivit unui recensământ realizat în 2014, în pădurile din România trăiesc aproape 6500 de exemplare. Ursul brun este cea mai mare și mai rezistentă specie de urs: poate ajunge la o greutate de 1000 de kilograme și trăiește în jur de 30 de ani în sălbăticie.

7. Oameni de știință și ingineri extraordinari români au contribuit enorm la progresul în domeniul medicinei și tehnologiei: Nicolae Constantin Paulescu a descoperit în 1916 pancreanina, precursoarea insulinei de astăzi, Eugen Pavel a inventat Hyper CD-ROM-ul (cu o capacitate de stocare de peste 10.000 de Gigabytes), Aurel Perșu a construit în 1923 prima mașină cu formă aerodinamică din lume, Petrache Poenaru este inventatorul stiloului (1827), Emil Racoviță este fondatorul biospeologiei (ramura care se ocupă cu studiul faunei din subteran), Dragomir Anastase este inventatorul primului scaun ejectabil din lume, iar Henri Coandă, Traian Vuia și Aurel Vlaicu au jucat un rol deosebit de important în aerodinamica aviației.

Primul automobil aerodinamic din lume, realizat de inginerul român Aurel Perșu

8. România e campioană și la capitolul viteză! Potrivit netindex.com, țara noastră se situează pe primul loc în Europa în ceea ce privește viteza de internet. Surprinzător, nu Bucureștiul este campion pe orașe la acest capitol, ci Măgurele, Slatina și Râmnicu Vâlcea, cu 198,14 MB/s, 126,12 MB/s și 100, 72 MB/s. Pentru a verifica pe ce poziție se află orașul tău, accesează testul de viteză ookla

9. Potrivit Academiei Recordurilor Mondiale, Palatul Parlamentului din București este cea mai mare clădire administrativă din lume, la a cărei construcție au contribuit peste 100.000 de muncitori. De asemenea, cu o înălțime de 84 de metri și o suprafață de 360.000 de metri pătrați, Casa Poporului este a doua clădire ca mărime din întreaga lume, după Pentagon. Cât despre costuri, acestea rămân o necunoscută. Conform arhitectului Marius Grigore, unul dintre cei 200 de arhitecți care au făcut posibilă ridicarea clădirii-mamut de pe Dealul Spirii, există doar estimări în ceea ce privește investiția: 1,75 de miliarde de dolari cheltuiți până în 1989.

De menționat este faptul că revoluția din 1989 a blocat demersul inițial, respectiv construirea a 1100 de camere, la momentul actual existând doar 400 de camere finisate și folosite. Palatul Parlamentului a fost gândit ca o fortăreață pentru Nicolae Ceaușescu. Astfel, pentru protecția conducătorului țării la acea dată, s-au construit patru niveluri subterane și două adăposturi antiatomice, precum și un labirint de tuneluri subterane care să permită dictatorului să fugă cu o mașină electrică, în caz de nevoie. 

10. La capitolul curiozități despre România nu puteam exclude Sighișoara, unul dintre cele mai bine conservate orașe medievale din Europa. Farmecul și valoarea istorică a numeroase clădiri și străzi ale orașului au determinat includerea lor în patrimoniul UNESCO. Printre obiectivele turistice pe care trebuie să le bifezi dacă vizitezi Sighișoara se numără: Turnul cu Ceas, Turnul Fierarilor, Biserica Mănăstirii, Biserica din Deal, Sala Armelor, Biserica Leproșilor, Turnul Frânghierilor, Turnul Cojocarilor, Biserica Romano-Catolică, Scara Școlarilor și, desigur, Casa Vlad Dracul (transformată în restaurant cu atmosferă medievală). 

Nu trebuie să ratezi nici Festivalul Medieval Sighișoara, unul dintre principalele evenimente culturale ale României, în cadrul căruia te poți bucura de numeroase piese de teatru puse în scenă de domni și domnițe în haine de epocă, expoziții de carte și de costume medievale, concerte corale, cursuri de dans medieval și spectacole de animație stradală.

Tu știai aceste curiozități despre România?  

Descoperă aici 10 curiozități despre cel mai mare oraș din lume

Surse foto: jaywaytravel.com, ratt.ro, eskape.ro, peregrinprinlume.com, pinterest.com, turism-360.ro, ghiduri-turistice.info, escuderia.com, prestowifi.com

Articolul urmator
Litoralul românesc: de ce să îl alegi și unde sunt cele mai frumoase plaje
Litoralul românesc: de ce să îl alegi și unde sunt cele mai frumoase plaje
Ce vedeta din Romania esti?
Incepe quiz
Ce vedeta din Romania esti?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.6 (5)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.