Actorul Doru Ana, o viață marcată de tragedii: „Mi-a murit în brațe femeia iubită, mi-a murit copilul călcat de mașină”

Doru Ana a venit pe lume într-o zi de duminică, pe 28 februarie 1954, în București. Viața i-a fost influențată de vecinele care îl învățau texte din Caragiale, pe care le interpreta cu mare talent de când era foarte mic. Mai apoi, și-a dat seama că vrea să devină actor, așa că a făcut tot ce i-a stat în putință pentru a-și urma visul.
A avut două mari pasiuni: sportul și actoria. Aceasta din urmă a fost mai puternică, fiindcă l-a împins să își construiască o carieră în domeniu. Drept urmare, în 1980, a absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică din București, la clasa profesoarei Olga Tudorache. Debutul pe scenă l-a avut însă cu trei ani înainte de absolvire și, din acel moment, viața lui s-a schimbat radical, fiindcă a lăsat sportul în plan secund și s-a concentrat pe evoluția sa ca actor. În lunga sa carieră, de peste patru decenii, a ajuns să interpreteze sute de roluri, căci a jucat în peste 70 de piese de teatru și a apărut în mai bine de 40 de filme și seriale.
„Am debutat în 1977, pe 4 martie, când a fost cutremurul. S-a cutremurat România când am debutat eu.”, a glumit el în emisiunea „Ieri-azi-mâine” de la TVR.
Talentul inegalabil l-a ajutat să devină unul dintre cei mai mari actori români, iar mai târziu a reușit să modeleze alte tinere talente. Între 2011 și 2015, a fost profesor de Actorie la UNATC și a condus departamentul Arta Actorului din cadrul acestei instituții. De asemenea, le-a fost sprijin și colegilor mai tineri pe care i-a întâlnit în culisele teatrului sau pe platourile de filmare.

Din păcate, s-a stins mult prea devreme, marcat de toate problemele care l-au pus la pământ de zeci de ori în această viață. Marele actor avea numai 68 de ani când a murit.
„Am trăit o tragedie în viața asta”
Doru Ana a fost întotdeauna admirat atât pentru succesul profesional, cât și pentru puterea de care a dat dovadă în lupta cu obstacolele uriașe pe care soarta i le-a scos în cale. Cea mai mare durere pe care a trăit-o a fost pierderea fetiței sale, care a murit la numai șapte anișori. Tragedia este una de neimaginat pentru orice părinte, însă actorul a suferit enorm și pentru că s-a întâmplat într-o zi în care toată lumea își urează „La mulți ani”. Din nefericire, copila lui s-a stins chiar de Anul Nou, într-un moment ce ar trebui să fie marcat de bucurie, fiindcă semnifică un nou început. Pentru el, această dată a rămas o amintire tristă până la finalul vieții.
„Am trăit o tragedie în viața asta – mi-a murit un copil, o fetiță. La 7 ani jumate, a călcat-o mașina pe Podul Grant pe 1 ianuarie. Cred că îți dai seama ce au însemnat primii ani de după moartea ei. Toată lumea „La mulți ani! La mulți ani!”, noi făceam parastase că ni s-a prăpădit copilul. Asta s-a întâmplat în '95. Nu mă feresc să vorbesc de ea. Încerc să păstrez o legătură cu acest copil care nu și-a trăit decât o bucățică de viață.”, a mărturisit actorul în emisiunea „Voi cu Voicu”.
Înainte de a-și pierde fiica, a mai trecut prin alte tragedii. A fost nevoit să își ia „La revedere” mult prea devreme de la tatăl său, care a murit când el era foarte tânăr. Ulterior, și-a pierdut și partenera de viață, care a fost răpusă de o boală nemiloasă.
Trecerea timpului l-a făcut să înțeleagă că toate aceste suferințe l-au transformat în omul complex, care a reușit performanțe de neegalat în teatru și în film. Oricât de grea i-ar fi fost viața, când urca pe scenă avea puterea să facă abstracție de necazuri. Aceasta este o abilitate ce nu trebuie să-i lipsească niciunui actor, așa-i? Iar el a fructificat-o din plin!
„Îi mulțumesc lui Dumnezeu că a luat un băiat din Groapa lui Ouatu, Podul Grant, și l-a ajutat să se întâlnească și să dea mâna cu Radu Beligan și cu alte personalități. De la 4 ani am visat asta. Îți dai seama cum mă priveau cei cărora le spuneam la 7 sau 8 ani că mă fac artist. Și mai târziu îmi spuneau că sunt nebun că vreau asta, că la teatru sunt oameni mari, nu aveam rude sau pe altcineva să mă susțină. Am avut totuși niște „vămi” de trecut.
La 25 de ani, exact în ziua în care îmi dădeam examenul de stat, mașina cu sicriul tatălui meu era în fața școlii. La 35 de ani mi-a murit în brațe femeia iubită, de cancer. La 40 și ceva de ani mi-a murit copilul călcat de mașină. La 53 mi-a murit cel mai bun prieten. Când el a murit am simțit că pierd jumătate din mine. Am făcut meseria aceasta cu plăcere, cu bucurie.”, a povestit Doru Ana, în 2011, pentru Jurnalul Național.
Toate suferințele îndurate i-au făcut inima din ce în ce mai fragilă, iar în 2002 a ajuns să sufere un prim infarct. Atunci a înțeles că trebuie să prețuiască viața mai mult, după cum a mărturisit într-un interviu mai vechi:
„Sunt fericit că fiecare dimineață în care mă trezesc și nu am murit în somn e un mare câștig. Am învățat asta acum nouă ani, când am făcut infarct. Mă lupt, mă enervez, trec prin drame sentimentale sau profesionale, e normal. Dar dimineața când deschid ochii îi mulțumesc lui Dumnezeu că mi-a mai dat o zi. Fiecare zi e un dar.”, a mai spus pentru sursa menționată.
Doru Ana a fost un adevărat cuceritor
Ce femeie din lumea aceasta nu și-ar dori lângă ea un bărbat faimos, șarmant și puternic așa cum era Doru Ana? În jurul său roiau permanent zeci de doamne și domnișoare, așa că a profitat din plin de acest privilegiu. A avut nu una, nu două, ci șase relații de lungă durată, dintre care trei căsătorii oficiale și trei neoficiale. A fost un cuceritor și destul de târziu în viață și-a dorit să se așeze la casa lui.
„Eu umblând de colo-colo, cu vreo trei căsătorii oficiale și vreo trei neoficiale, dar în durată, 5-10 ani, eram cumsecade; mă duceam la femeie, renovam casa, o puneam la punct, după care plecam, atunci când vedeam că în partea aia e mai bine, de aia nu aveam multe lucruri de luat. Dar chestia asta a însemnat că de fapt eu nu prea mi-am făcut un rost, casă, chestii. Mai stăteam cu chirie, mai găseam o fată cu suflet bun – mă duceam la ea. M-am trezit pe la 50 și ceva de ani că: Bă, n-ar fi bine să am și eu o casă?”
Doru Ana s-a stins pe 11 octombrie 2022, la vârsta de 68 de ani, iar plecarea sa a lăsat un mare gol în inimile celor care l-au cunoscut.
„Doru Ana s-a dus, după o lungă suferință. A plecat trist și însingurat, lăsând mâhnire în sufletele celor care l-au iubit. Eu îi voi fi recunoscătoare mereu. Dumnezeu să-l ierte și să-l odihnească în pace!”, a scris actrița Daniela Nane în mediul online.
Cele mai cunoscute filme și seriale în care a jucat sunt: „Primăvara bobocilor” (1985), „Undeva în Est” (1991), „Terminus paradis” (1998), „Marfa și banii” (2001), „Moartea domnului Lăzărescu” (2005), „4 luni, 3 săptămâni și 2 zile” (2007), „Nunta mută” (2008), „Cealaltă Irina” (2009), „Visul lui Adalbert” (2011), „Pariu cu viața” (2011), „După dealuri” (2012), „Câinele Japonez” (2013), „Umbre” (2014), „Ultima zi” (2016), „La drum cu tata” (2016), „Fructul oprit” (2018) și „Adela” (2021).


