Adevărul despre verișoarele "secrete" ale reginei Elisabeta. Au fost internate la sanatoriu și declarate moarte

Adevărul despre verișoarele "secrete" ale reginei Elisabeta. Au fost internate la sanatoriu și declarate moarte

Alida Enache

Fiecare familie în parte are secretele sale mai mult sau mai puțin șocante, însă cele ale familiei regale britanice te-ar putea lăsa fără cuvinte. Într-un nou episod din serialul "The Crown", care este intitulat "The Heredity Principle" (Principiul eredității), ne este dezvăluit tuturor unul dintre cele mai mari mistere ale casei regale a Marii Britanii.

Episodul 7 din sezonul 4 al serialului "The Crown" vine în întâmpinarea publicului cu o informație de-a dreptul frapantă, iar telespectatorii au ocazia de a face cunoștință cu alți doi membrii ai familiei regale. Nerissa și Katherine Bowes-Lyon sunt verișoarele primare ale reginei Elisabeta și fiicele fratelui mai mare al reginei-mamă, John Bowes-Lyon.

Însă de ce nu știm nimic despre ele? De ce nu le-am văzut niciodată la evenimente importante sau la întâlniri de familie? Ei bine, pentru că și-au petrecut întreaga viață într-o instituție dedicată persoanelor diagnosticate cu boli mintale și nimeni niciodată nu vrut să vorbească despre ele.

 Imagine alb-negru cu verișoarele ascunse ale reginei Elisabeta când erau tinere

În episodul menționat anterior al serialului care prezintă viața Reginei Elisabeta, cele două surori apar urmărind la televizor o apariție pe covorul roșu a verișoarei lor. În timp ce pe ecran rulează "God Save the Queen", Nerissa și Katherine se ridică și salută entuziasmate. Alături de acestea se află și un infirmier, care le oferă medicația.

Această istorisire fictivă a serialului este, de fapt, înrădăcinată în adevăr, fiind prezentată și într-un documentar apărut în anul 2011, "The Queen's Hidden Cousins". Cele două surori ascunse chiar au fost surprinse bucurându-se și salutând-o pe verișoara lor prin ecranul televizorului în anul 1981, atunci când Regina Elisabeta sosea la nunta prințesei Diana și a prințului Charles. Cea care a făcut publică această informație este fosta lor asistentă medicală, Onelle Braithwaite.

"Îmi aduc aminte că mă gândeam împreună cu colegul meu cum, dacă lucrurile ar fi fost diferite, cu siguranță ar fi fost invitate și ele la nuntă", a spus Braithwaite.

Povestea de viață a Nerissei și a lui Katherine Bowes-Lyon a ieșit la iveală abia în anul 1986, atunci când a fost descoperit mormântul uneia dintre ele.

Imagine alb-negru cu ospiciul în care au fost internate cele două verișoare ascunse ale Reginei Elisabeta

Cele două surori au trăit în casa familiei Bowes-Lyon din Scoția până în anul 1941. Potrivit unui reportaj din 1987 al revistei canadiene Maclean's, mama lor, Fenella Bowes-Lyon, a decis să le trimită la Royal Earlswood Asylum for Mental Defectives din orașul Redhill, deoarece erau declarate "imbecile" și nu știau să vorbească. Tatăl lor, John, murise, din păcate, în anul 1930. Ce s-a întâmplat după ce au fost internate? Întreaga familie regală s-a comportat ca și cum cele două nu ar fi existat niciodată.

La momentul în care au fost lăsate într-un institut dedicat persoanelor cu boli mintale, Nerissa avea 22 de ani, iar Katherine avea 15 ani. Cea din urmă se născuse în același an cu Regina Elisabeta, mai precis, în 1926.

Burke Peerage, considerat o autoritate în genealogia regală britanică, a notat moartea celor două surori în anul 1961, deși acestea erau în viață. De vină pentru greșeală ar fi fost chiar mama fetelor, care era "o persoană foarte vagă" și nu completase "corect sau complet" documentația lui Burke. Cel puțin, asta a mărturisit Lady Elizabeth Anson, nepoata celor două surori.

Ce este și mai interesant în acest caz este faptul că Nerissa și Katherine nu au mai primit nicio vizită după anul 1960, deși nu erau decedate, așa cum se spunea. În plus de asta, surorile nu au mai primit cadouri sau felicitări la diferite ocazii precum zilele lor de naștere sau Crăciunul.
Atât Lady Elizabeth Anson, cât și alte surse din interiorul Palatului Buckingham au dezmințit, bineînțeles, aceste afirmații.

"Atât Katherine, cât și Nerissa au fost vizitate în mod regulat de familia lor, dar niciuna dintre ele nu putea să vorbească, iar de-a lungul vieții lor au avut vârsta de gândire de patru ani. Ele nu erau capabile să recunoască vizitatorii, devenind adesea extrem de tulburate în timp ce se străduiau să își dea seama cine era cu ele.

De asemenea, amândouă primeau în mod regulat cadouri, în special de Crăciun, fapt contestat în acest documentar presupus realist. Niciuna dintre surori nu știa de la cine erau cadourile, dar se bucurau de momentul primirii unui cadou frumos.", a susținut o sursă anonimă, deși nu este clar de unde știa aceasta că surorile se bucurau de darurile primite.

Povestea tristă a existenței celor două surori a ajuns cunoscută publicului abia în anul 1986, după moartea Nerissei Bowes-Lyon. Mormântul ei din apropierea spitalului, care era marcat cu o bucată de plastic pe care erau notate numele ei și un număr de serie, a fost descoperit de către jurnaliști la vremea aceea.

Imagine alb-negru cu mormântul Nerissei Bowes-Lyon atunci când a fost descoperit, în 1986

Conform documentarului menționat anterior, după ce s-a aflat despre acest lucru, un donator anonim a plătit pentru o piatră funerară adecvată. La înmormântarea ei niciun membru al familiei regale nu a fost prezent. În schimb, Katherine a început să primească flori din toate colțurile Regatului Unit, după ce s-a aflat adevărul.

Despre acuzațiile de mușamalizare pe le-a primit ulterior, suverana nu a avut de spus decât că: "Nu avem niciun fel de comentariu în legătură cu acest lucru. Este o chestiune care ține de familia Bowes-Lyon".

Însă Katherine și Nerissa nu au fost singurele verișoare ale reginei care și-au petrecut viața la Royal Earlswood. Fiicele lui Harriet Fane, sora Fenellei, au ajuns, de asemenea, internate acolo. Edonia Elizabeth, Rosemary Jean și Etheldreda Flavia Fane au fost plasate în același institut chiar în aceeași zi cu verișoarele lor, ceea ce ar putea sugera că Harriet și Fenella au luat o decizie comună asupra vieților fiicelor lor.

Mai există și o teorie conspiraționistă care spune că Katherine Bowes-Lyon, care a murit la 87 de ani, în anul 2014, ar fi fost "adevărata regină".

Imagine cu Katherine Bowes Lyon în ultimii ei ani din viațăKatherine Bowes Lyon în ultimii ei ani din viață

În plus de asta, o altă teorie complet nefondată mai susține faptul că femeia pe care o cunoaștem ca fiind regina Elisabeta este, de fapt, Katherine Bowes-Lyon. Această fantezie se bazează pe faptul că regina Elisabeta și Katherine s-au născut la 10 săptămâni distanță una de cealaltă. În această versiune a evenimentelor, părinții reginei și-ar fi dat seama că propria lor fiică s-a născut cu dizabilități mintale grave și au făcut repede schimbul pentru a salva aparențele.

Însă suverana se afla puțin mai jos puțin mai jos în linia de succesiune atunci când s-a născut. Unchiul ei, Eduard al VIII-lea, nu a abdicat lăsând tronul în mâinile tatălui Elisabetei, George al VI-lea, până în 1936. Tocmai de aceea, este foarte puțin probabil ca familia Bowes-Lyon să fi fost de acord vreodată cu schimbul celor două verișoare la naștere.

Tu ce părere ai despre acest secret straniu al familiei regale britanice? De ce crezi că au fost ascunse de ochii lumii cele cinci verișoare?

Citește și: Regina Elisabeta nu a vrut-o pe Kate la început. „Am avut suficiente divorțuri în familie”

Surse foto: Youtube, Youtube

Surse articol: Oprahdaily, Scmp, Independent

Articolul urmator
Rona Hartner și-a cumpărat loc de veci. "Am fost jumătate paralizată din cauza unei metastaze pe creier." 
Rona Hartner și-a cumpărat loc de veci. "Am fost jumătate paralizată din cauza unei metastaze pe creier." 
Quiz: Din ce "aluat" este făcut sufletul tău pereche?
Incepe quiz
Quiz: Din ce "aluat" este făcut sufletul tău pereche?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.1 (6)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.