Au trecut șase ani de la moartea Ilenei Ciuculete. Ce se întâmplă acum cu locul de veci al iubitei artiste

Au trecut șase ani de la moartea Ilenei Ciuculete. Ce se întâmplă acum cu locul de veci al iubitei artiste

Ramona Jurubita

Trecerea în neființă a oricărui artist este o pierdere imensă pentru domeniul în care acesta activează. Când Ileana Ciuculete s-a stins, lumea muzicii populare din România a rămas mai săracă și profund îndurerată pentru că nu exista român care să nu-i recunoască glasul unic. Deși au trecut șase ani de la tragicul eveniment, ascultătorii cântecelor sale nu au uitat-o.

Ziua de 14 martie 2017 a reprezentat apusul carierei pentru marea artistă, care și-a pus amprenta asupra folclorului românesc. Pe 8 martie a primit diagnosticul de ciroză hepatică, iar în mai puțin de o săptămână a pierdut lupta cu această boală cruntă, lăsându-și în urmă familia îndurerată.

Cornel Galeș, soțul ei, a fost omul care a îngrijit apoi locul în care se odihnește corpul neînsuflețit al vedetei. Din păcate, la aproximativ trei ani distanță, a murit și el într-un accident de mașină în Spania. De atunci, mormântul artistei a rămas neîngrijit, spre dezamăgirea copiilor ei, care nu au putut face reparațiile necesare. Acel loc de veci era pe numele lui Cornel Galeș, iar ei nu au găsit actele doveditoare, astfel încât să poată face mai ușor trecerea pe numele lor. Din același motiv, și taxele la stat au rămas neplătite mai bine de trei ani.

Mugurel și Cristian Sfetcu, copiii regretate artiste, s-au străduit să găsească o soluție pentru a putea reabilita mormântul și pentru a putea achita impozitul. Abia anul acesta se pot ocupa de toate acestea, după ce Administrația Cimitirelor și Crematoriilor Umane le-a aprobat în final cererea depusă în august 2022. Aceștia au vrut cu ardoare să obțină un act de la locul de veci al mamei lor. Claudia, fiica lui Cornel Galeș, nu a avut nicio pretenție, așa că lucrurile s-au așezat în favoarea celor doi bărbați.

„O să vin cu câteva pachete la București, dar nu știu exact când. Mămica, pe data de 14 martie, împlinește 6 ani de când a murit. Cred că vin în timpul săptămânii, dar o să văd atunci. Am rezolvat cu actele, după ce m-am zbătut și am făcut multe drumuri… Până la urmă, au înțeles și mi-au concesionat oamenii. Le-am lăsat actele și au văzut cum stă treaba și care a fost situația. Trebuie să îmi facă un referat și apoi să merg la Administrația Crematoriilor să achit taxa, cu referatul întocmit de ei. Taxele sunt neplătite de când a murit Cornel.

Actele de la cimitir erau pe numele lui Cornel, dar nu le-a găsit nimeni. Claudia a renunțat și așa am rămas eu. Am fost la director și am primit aprobare. O să achit taxa și sunt la zi. Mulți comentează, dar nu știu ce încurcături au fost din cauza problemelor legate de acte. Nu că noi nu am fi vrut să rezolvăm.”, a declarat Mugurel Sfetcu pentru Viva.

Acum, cei doi frați au început numărătoarea inversă, căci așteaptă cu nerăbdare să mai treacă un an și să poată muta rămășițele mamei lor într-un cimitir din Craiova. Momentan, legea nu le permite să facă lucrul acesta.

„Fără acel act nu ne ia în considerare. Am dus actul acela, că fata lui Cornel, Claudia Galeș, a renunțat la drepturi, iar el, din partea lui, nu mai are pe nimeni. Mai suntem noi, dar pe mine asta mă interesează, să rezolvăm și această problemă. Crucea este crăpată mai demult. Probabil s-a mai deteriorat, vă dați seama…

Dacă nu am acte, nu putem face nimic. Asta a fost situația. Prin tot ce am trecut până acum ne-a întărit. A trecut. În caz că, Doamne ferește, nu vor să ne ajute, să facem acte, noi așteptăm. La șapte ani o strămutăm pe mămica la Craiova, că avem voie. Eu m-am săturat de lupte cu autoritățile.”, spunea în 2022 Mugurel Sfetcu, fiul cel mare al Ilenei Ciuculete, pentru aceeași sursă.

Mugurel și Cristian Sfetcu și-ar fi dorit să își plângă mama în liniște, dar toți acești ani au fost plini de momente tensionate. Inițial, s-au războit cu tatăl lor vitreg, Cornel Galeș, pentru împărțirea averii artistei. Apoi, după decesul acestuia, au fost nevoiți să rezolve toate problemele cu fiica lui, care a fost și unica sa moștenitoare.

Toate aceste lupte i-au făcut pe copiii Ilenei Ciuculete să simtă și mai tare lipsa mamei lor. Totuși, ei nu sunt singurii care încă se gândesc la ea. Deși au trecut șase ani de la decesul ei, încă există persoane care îi păstrează fie amintirea, prin intermediul poveștilor pe care le spun despre ea. Una dintre ele este chiar Valeria Arnăutu, prietena și colega Ilenei Ciuculete, care își aduce aminte cât de greu i-a fost să participe la înmormântarea sa. Iată ce a mărturisit pentru Fanatik:

„Vestea morții ei a venit ca un trăsnet. Nu mă așteptam, nu am știut că a fost bolnavă, a fost foarte discretă și nu a știut nimeni din lumea noastră. La înmormântare a fost foarte greu. Eu încerc să evit asemenea evenimente dar la Ileana am considerat că merită să fim cu toți acolo. Elena Merișoreanu, Gheorghe Turda, Maria Dragomiroiu, au fost foarte mulți artiști.
Am fost surprinsă când preotul a spus că, dacă dorim, putem să spunem ceva despre ea, la finalul slujbei. Turda a zis „să vorbească Valerica!”. Nu am crezut că o voi prezenta la ultimul spectacol al vieții ei, înainte să cadă, definitiv, cortina.”

Ileana Ciuculete tunsă bob cu breton, fără maramă pe cap, în timp ce purta bijuterii supradimensionate

Toți colegii de breaslă au numai cuvinte de laudă la adresa ei și îi apreciază enorm toată munca depusă în cei peste 30 de ani de carieră.

„Ca artist reprezentativ pentru zona Olteniei, Ileana Ciuculete a fost iubită și apreciată iar ca om era plină de viață, o colegă extrem de săritoare. Ne îndrăgeam reciproc, ne și vizitam, am fost la nunta ei cu Cornel.
O promovam în emisiunile mele și, în ciuda notorietății ei, nu se lăsa mult rugată să vină. Îmi amintesc cu mare drag că a fost printre marii interpreți care au avut încredere în mine, ca realizator la început de drum. Ileana era puțin mai mare decât mine, nu făceam parte din aceeași generație.”, a mai spus Valeria Arnăutu.

Ileana Ciuculete a fost, este și va rămâne una dintre cele mai apreciate cântărețe de muzică populară din zona Olteniei. Cea mai mare dovadă a talentului său e reprezentată de premiile câștigate de-a lungul anilor. A primit trei discuri de aur și un disc de platină, semn că de multe ori a fost la înălțime.

Acum, toți oamenii care trec pe lângă mormântul ei pot admira acolo un mesaj emoționant. Este vorba despte câteva versuri din melodia „Împăcare cu mama”, care au fost scrijelite pe crucea ei, la cererea soțului Cornel Galeș: „Lume, draga mea, de vrei să-mi afli sufletul, stai şi ascultă-mi cântecul.”.

Cum arată mormântul Prințesei Diana. De ce fratele ei a ales tocmai această locație

Surse foto: Facebook, Facebook

Surse articol: ImpactVivaFanatikClick

Articolul urmator
Dezvăluirile emoționante ale fiicei lui Ivan Patzaichin după 2 ani de la moartea lui
Dezvăluirile emoționante ale fiicei lui Ivan Patzaichin după 2 ani de la moartea lui
Trăiești în trecut, în prezent sau în viitor?
Incepe quiz
Trăiești în trecut, în prezent sau în viitor?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.