Ciroza hepatică: simptome prezente în ultima fază a bolii
Cuprins
- Simptomele cirozei hepatice în stadiu final
- Cum se poate trata ciroza hepatică în stadiu final
- Care este evoluția cirozei hepatice
Ciroza hepatică în stadiu final înseamnă, mai exact, că ficatul persoanei bolnave a fost grav afectat de virusul hepatitei C sau de consumul excesiv de alcool și că nu mai există șanse de vindecare. Virusul hepatitei C atacă și deteriorează ficatul în timp, de-a lungul mai multor ani, de multe ori progresând rapid, de la o simplă inflamație la cicatrizarea permanentă și ireversibilă a acestuia.
Adesea, oamenii nu au semne de boală hepatică sau au simptome ușoare vreme îndelungată - ani sau chiar decenii -, până când se declanșează ciroza, această boală necruțătoare cu care tot mai mulți oameni se luptă în ultima vreme.
Fiind singurul organ din corpul uman care are capacitatea de a se regenera, orice agresare a ficatului îl forțează automat pe acesta să încerce să se repare singur, lucru care - și puțini oameni știu asta - poate duce la deteriorări ireversibile ale țesutului acestui organ.
Odată stabilit diagnosticul de ciroză, tratamentul se concentrează pe stagnarea bolii, pentru ca aceasta să nu se înrăutățească și să ajungă într-un stadiu în care devine netratabilă. Dacă pacientul are o stare generală bună de sănătate, urmează corect tratamentul și își modifică stilul de viață, există șanse de oprire sau de încetinire a deteriorării ficatului.
Simptomele cirozei hepatice în stadiu final
• Sângerările și vânătăile apar mult mai rapid și mai ușor
• Îngălbenirea permanentă sau recurentă a pielii și a ochilor (icter)
• Mâncărime intensă
• Pierderea poftei de mâncare
• Greaţă
• Umflarea abdomenului sau a picioarelor, cauzată de acumularea de lichid în țesuturi
• Probleme de concentrare și de memorare
Ciroza ajunge, de obicei, până la punctul în care ficatul își pierde cea mai mare parte din funcțiile lui sau chiar pe toate, afecțiune numită insuficiență hepatică. În plus, persoanele cu ciroză pot suferi și de:
• Sângerări ale tractului digestiv cauzate de dilatarea venelor de la nivelul esofagului (afecțiune cunoscută sub numele de varice esofagiene)
• Leziuni ale creierului cauzate de acumularea toxinelor în sânge (encefalopatia hepatică)
• Ciroza crește, de asemenea, riscul de dezvoltare a cancerului la ficat
Cum se poate trata ciroza hepatică în stadiu final
Singurul tratament eficient pentru persoanele care suferă de ciroză hepatică în stadiu final este transplantul de ficat. Majoritatea persoanelor care primesc un transplant de ficat în urma diagnosticării cu hepatita C supraviețuiesc cel puțin cinci ani după transplant. Există însă și o veste proastă: aproape întotdeauna, virusul hepatitei C își face resimțită prezența, la un moment dat.
Dacă sunteți diagnosticat cu hepatită C sau în stadiul final al bolii hepatice, consultați un medic specializat în boli gastrointestinale sau boli hepatice (hepatolog). Noile tratamente eficiente împotriva hepatitei C au reușit să ucidă virusul în mai multe cazuri, reducând riscul de ciroză hepatică în stadiu final.
Care este evoluția cirozei hepatice
Ciroza este deja un stadiu avansat al afecțiunilor ficatului. În faze incipiente, bolile hepatice se manifestă doar prin inflamația organului, iar dacă nu se intervine, apar leziuni la nivelul țesuturilor, numite fibroză. În acest moment, vindecarea ficatului este posibilă cu tratamentul potrivit. Ignorată, însă, fibroza hepatică poate duce la ciroză.
Când se ajunge în această etapă, leziunile de la nivelul ficatului nu mai pot fi vindecate, dar poate fi oprită evoluția lor.
Stadiul I al cirozei hepatice se manifestă prin apariția unor leziuni la nivelul ficatului, dar simptomele sunt puține și nu există complicații ale bolii.
Stadiul II al cirozei include apariția sindromului de hipertensiune portală și a varicelor esofagiene.
Stadiul III al cirozei presupune umflarea abdomenului, din cauza acumulării de lichid, și lezarea avansată a ficatului. În această etapă apar complicații și chiar insuficiență hepatică.
Stadiul IV este ultima etapă a evoluțiie cirozei hepatice și poate pune pacientul în pericol de moarte. În lipsa unui transplant de ficat, recuperarea este imposibilă.
Surse foto: iStock