Cătălin Păduraru, fostul actor din „Liceenii”, a dat lovitura în afacerile cu vinul și aspiră la un premiu Nobel

Cătălin Păduraru, fostul actor din „Liceenii”, a dat lovitura în afacerile cu vinul și aspiră la un premiu Nobel
Anca Marcus
Miercuri, 10.04.2024

A jucat în „Liceenii”, dar a ales lumea antreprenoriatului. Acum lucrează la un proiect care poate să-i aducă un Premiu Nobel. Viața lui Cătălin Păduraru (55 de ani) se împarte între cele două mari pasiuni ale sale: vinul și filmul.

Născut pe 12 aprilie 1968, la Iași, Cătălin Păduraru a debutat în cinematografie în anul 1986, când a interpretat rolul elevului Vlad Hulubei în filmul „Liceenii”, alături de Ștefan Bănică Jr. și Oana Sârbu.

Deși fratele său, Adrian, și-a continuat cariera de actor, el a decis să se retragă din lumea artistică după doar câteva apariții în filme precum „Liceenii rock'n'roll", „Începutul adevărului (Oglinda)” sau „Stare de fapt”.

„Am fost atras întotdeauna de film. Chiar făcând facultatea de teatru (Actorie) am crezut că voi ajunge să fac regie de film. În anii ’90, numărul producțiilor românești a scăzut brusc. Atunci am renunțat la profesie, dar nu am renunțat la nimic din ce am învățat într-o școală atât de valoroasă.

Și am transferat învățătura în zona de business. Toate firmele pe care le-am fondat și condus sunt în continuare viabile, chiar și la 10 ani de la ultimul ”exit”. De un deceniu îmi desfăşor activitatea exclusiv în cercetare, educare, jurnalism, comunicare.

În fiecare secvență din activitate mă folosesc de tot ce am putut „fura” din școlile prin care am trecut, inclusiv din masteratul și școala doctorală a Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară. Consider că viața nu e pe ”etape” ci, de fapt, este o sumă a tuturor experiențelor. Actoria intră în această adiție.”, ne-a dat o lecție valoroasă Cătălin Păduraru.

De la actorie la industria vinului

După Revoluție, și-a orientat atenția către industria vinului, unde și-a construit o reputație solidă ca degustător și critic. A devenit, de asemenea, un prezentator apreciat al emisiunilor de radio și televiziune pe această temă și a fost proprietarul unui lanț de magazine de vinuri.

Energic și optimist, este un antreprenor în adevăratul sens al cuvântului. Cu un ireproșabil simț al business-ului, acum câțiva ani a decis să vândă afacerea Vinexpert, specializată în distribuția și retailul de vinuri. Pentru el, acesta a fost un proiect de viață, iar momentul vânzării afacerii a venit chiar mai devreme decât și-ar fi imaginat.

„Prima generaţie de antreprenori nu a ajuns încă la etapa de vânzare a afacerilor pe care le-a(u) întemeiat. Pentru mine a fost proiectul de viaţă, îmi propusesem să ies din afacere până la 45 de ani; am reuşit chiar mai devreme.

Pentru a mă dedica acestei părţi de consultanţă, formare, educaţie (...) Perioada a coincis cu vârsta la care copilul are foarte mult nevoie de prezenţa părinţilor, or noi în contextul de comercianţi nu prea existam pe acasă nici măcar de sărbători, când erau punctele forte în activitate”, povesteşte fratele lui Adrian Păduraru.

Cătălin Păduraru in fața unei podgorii de vin, ținând în mână o tăbliță personalizata

Vrea ca târgul său de vinuri să depășească în popularitate Berliner-ul

În prezent, este cunoscut mai ales ca organizator al International Wine Contest Bucharest, cel mai mare eveniment de acest fel din Europa de Est. Cu ambiția de a depăși Berliner-ul, unul dintre cele mai importante târguri de vinuri din Europa, IWCB este deja bine apreciat la nivel internațional, cu peste jumătate din probele de vin provenind din străinătate și cu implicarea în asociația mondială de profil.

„Este deja mai bine apreciat de străini, dovadă că anul trecut 52% din probe au venit din străinătate, am fost primiţi în asociaţia mondială de profil şi extindem panelurile de juraţi. Ţinta este ca IWCB să depăşească Berlinerul, cel mai important târg european de vinuri”, a declarat fostul actor din „Liceenii”.

Pentru viitor, Cătălin Păduraru are două proiecte mari în minte. Primul este să deschidă un muzeu al vinului în România, unde oamenii să poată învăța și să se bucure de istoria și cultura acestui delicios elixir. Al doilea este să creeze prima „amprentă audio a unui vin”, o idee inovatoare care, spune el râzând, i-ar putea aduce chiar și un premiu Nobel.

Fostul actor are o familie frumoasă 

El și soția sa, Daniela Păduraru, se cunosc încă din 1986 și tot de atunci formează o echipă solidă. Actorul din „Liceenii" se mândrește cu fiica sa Ruxandra, care îi urmează pașii în domeniul artei.

Tânăra a participat la o ședință foto dedicată filmului „Declaratie de dragoste", în care a strălucit într-o uniformă școlară din anii '80. Prietenii ei o încurajează să exploreze și domeniul modelingului, evidențiindu-i potențialul în acest sens.

Catalin Păduraru tinându-si fiica in brate, la mare

„Cu soția mea, Daniela, am lucrat din ’92 în toate proiectele. Când am ieșit, în 2010, din afaceri, în mod voluntar, știam că intrăm în știință și cercetare pe cont propriu. Cu toate riscurile, am făcut-o împreună. Să vinzi „minte”– care nu e nici la kilogram, nici la metru – nu e simplu. În nici un caz, cel puțin deocamdată, nu e o „afacere”. Dar, cum spuneam, am riscat împreună. Și facem asta din 1986 de când ne-am cunoscut, la Iași. Ea studentă, eu, încă, nu…(...) Fiica noastră, Ruxandra, a terminat Antropologie și termină și Masterul.

Lucrează cu noi doi, la VINARIUM – Institutul Vinului – care are nevoie de un antropolog și de un om cu o construcție intelectuală peste medie, așa cum este Ruxandra. Actoria i-ar fi plăcut ca școală, dar și-a găsit menirea în studiul omului. Antropologia este necesară astăzi aproape în toate domeniile și, cum spuneam, lumea vinului se bucură de contribuția ei.”, a povestit tatăl plin de mândrie.

În final, trebuie să recunoaștem că parcursul lui Cătălin Păduraru este unul remarcabil și plin de îndrăzneală. El a reușit să-și transforme visurile în realitate și să se impună ca un nume de referință în lumea vinului și nu numai.

Cum mai arată astăzi Șerban din "Liceenii". Băiatul cu zulufi rebeli a dat România pe visul american

Surse foto: Facebook, Facebook, Facebook

Surse articol: Wowbiz, Business Magazin, Antena3, Impact, Wowbiz, ZF

Articolul urmator »
Incepe quiz
Ai merita să câștigi premiul Nobel?
Ai merita să câștigi premiul Nobel?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

2.3 (3)

Ne găsești pe