Ce mănâncă Familia Regală a Marii Britanii la masa de Crăciun
Crăciunul este o sărbătoare care se asociază cu tradiția în foarte multe culturi. Fiecare popor petrece nașterea lui Iisus în diferite moduri și meniurile de pe mesele festive diferă de la o țară la alta. În România știm că sunt nelipsite delicioasele sarmale și alte preparate din carne de porc, dar oare ce mănâncă britanicii, de exemplu? Aparent,principala diferență este faptul că ei consumă carne de curcan, în loc de carne de porc. Cei de la Bright Side au dezvăluit ce mănâncă Familia Regală a Marii Britanii pe tot parcursul zilei de Crăciun. Ești curios să afli ce bucate alese stau în fața Reginei Elisabeta a II-a? Din rândurile de mai jos vei afla ce îi place acesteia să mănânce și cum decurge o zi de sărbătoare în Casa Regală.
Regina Elisabeta a II-a are în prezent 95 de ani. Este cunoscută pentru eleganța sa și gusturile rafinate în ceea ce privește vestimentația. Ei bine, și preferințele ei culinare sunt speciale, având chiar un aliment preferat la care nimeni nu s-ar fi așteptat. Îi place foarte mult peștele afumat și acesta este nelipsit de pe masa de Crăciun a Familiei Regale, iar surprinzător este momentul zilei în care îl consumă.
Sursa foto: Facebook
- Micul dejun este prima masă a familiei, înainte de mersul la biserică. De obicei, platourile de pe masa regală conțin ouă, cârnați, șuncă și peștele afumat, preferatul reginei. Se pare că ea consumă uneori acest tip de pește chiar și la cină, tocmai pentru că îi place foarte mult.
- Următoarea masă este prânzul de după slujba de la biserică, atunci când familia se întoarce acasă și are din nou parte de o servire excelentă. Preparatele de bază sunt salata de creveți sau de homar, carnea de curcan prăjită, alături de garnituri precum morcovi, varză de Bruxelles sau păstârnac. Uneori, preparatele sunt însoțite de piure sau de cartofi prăjiți, cu sos de ceapă sau alte sosuri speciale. Alimentul care lipsește însă din prânzul Familiei Regale este usturoiul care nu îi place Reginei Elisabeta a II-a, conform celor de la Bright Side. Crăciunul britanicilor ar fi incomplet fără celebra Budincă de Crăciun pe care o consumă imediat după masa de prânz.
- La ora 15:00 Regina ține un discurs în fața publicului, apoi toți se bucură de momentul special în care savurează ceaiul de dup-amiază. El vine întotdeauna însoțit de prăjituri cu fructe sau cu ciocolată. Un alt preparat special pe care îl servesc aceștia la masă este prăjitura Buturuga de Crăciun, care este tradițională din Franța ( Bûche de Nöel), dar se pare că și alte țări au împrumutat-o. Acest deliciu culinar simbolizează căldura focului și dragostea, de aceea se mănâncă doar în perioada sărbătorilor de iarnă.
- Cina este ultima și cea mai fastuasă masă a Familiei Regale a Marii Britanii, alcătuită din 15-20 de preparate diferite. Platourile întinse și bogate conțin carne prăjită, cum ar fi cea de curcan, șuncă, fructe de mare, legume fierte, brânză și prăjituri sau turtă dulce. În plus, au foie gras și brânză Stilton. Aceștia au un obicei nelipsit de la cina de Crăciun și de fiecare dată după ce masa este aranjată cu de toate, îl cheamă pe bucătarul șef să ciocnească un pahar și îi mulțumesc pentru tot ce le-a pregătit.
Membrii Casei Regale a Marii Britanii au și alte preparate preferate pe care le doresc pe masa de Crăciun:
- Vită bourguignon: acesta pare să fie unul dintre feluri de mâncare preferate de Regina Elisabeta și este de fapt o tocană de vită, aromată cu vin roșu.
- Bubble and squeak: este un fel de mâncare britanic făcut din cartofi fierți și varză, amestecate împreună și prăjite. Acest preparat poate fi considerat o tortilla de cartofi reinterpretată.
- Produse de patiserie cu mere: un alt fel de mâncare iubit de întreaga familie și are origini germane.
- Creveți la ghiveci: un preparat tradițional din Marea Britanie, făcut din creveți aromați cu nucșoară.
Un alt obicei special al Familiei Regale este deschiderea cadourilor de Crăciun mult mai devreme. Expertul regal Robert Jobson a dezvăluit pentru The Daily Express că familia se bucură de despachetarea cadourilor în Ajun încă din secolul al XIX-lea. Se pare că Prințul Albert a fost cel care a insistat ca soția sa să adopte această tradiție, iar Regina Victoria s-a conformat și de atunci cadourile se deschid cu o zi înainte.
„În Ajunul Crăciunului, când tot clanul este împreună, nepoţii și strănepoţii reginei finisează împodobirea bradului de șase metri din salonul White Drawing Room. Cadourile se deschid tot în acea zi, la ora ceaiului, căci regalii păstrează încă tradiţia germană. Cadourile sunt așezate în Salonul Roșu, pe o masă albă acoperită cu in, cu bilete care marchează locul exact unde trebuie puse.”, a declarat Robert Jobson.
Înainte de pandemie, Regina Elisabeta a II-a organiza un prânz tradițional înainte de Crăciun la care își invita rudele mai îndepărtate. Acum, este al doilea an consecutiv în care regina a anulat acest eveniment de familie pentru că nu vrea să pună sănătatea nimănui în pericol. În trecut, apropiații familiei participau la un prânz special la reședința sa de la Londra, chiar înainte de Crăciun.
Decizia de a anula această festivitate a fost luată de Familia Regală după ce tulpina Omicron a început să se răspândească cu rapiditate în Marea Britanie, iar acum regina va organiza mesele festive doar cu membrii cei mai apropiați din familie.
Citește și: Regina Elisabeta a II-a și Kate Middleton suferă amândouă de aceeași boală incurabilă
Surse articol: Brightside, Digi24, Playtech
Sursa foto principală: Facebook
Surse foto: Istockphoto, Facebook