Cine este Delvine Meringor, sportiva de origine keniană, care a reprezentat Romania la maratonul de la Jocurile Olimpice

Surpriză pentru împătimiții sporturilor la Jocurile Olimpice 2024! La proba maraton, România a fost reprezentată de o sportivă de origine keniană, care s-a clasat pe un loc fruntaș! Cum a deprins sportiva această abilitate?
Să descoperim împreună cum viața grea și luptele între triburi au marcat-o pe Delvine Meringor!
Este oficial! Ediția de vară a Jocurilor Olimpice 2024 de la Paris a luat sfârșit pe data de 11 august, iar România se poate lăuda cu câteva reușite foarte importante.
Cine este Delvine Meringor și cum a ajuns să reprezinte România la Jocurile Olimpice?
S-a născut în Kenya, dar a reprezentat România la Jocurile Olimpice, unde a terminat pe un onorabil loc 7. În vârstă de 32 de ani, Delvine Meringor este prima sportivă de origine keniană care a reprezentat România la un eveniment sportiv de o asemenea anvergură. Și are o poveste demnă de transpus într-un film care cu siguranță s-ar bucura de mare succes la cinema.
Pasiunea pentru sport a cuprins-o încă din copilărie, atunci când avea de străbătut o distanță de peste 5 kilometri de acasă până la școală. Pentru a scurta timpul, Delvine Meringor mărea pasul, adică alerga mare parte din drum. Din spusele ei, a procedat așa mai bine de un deceniu.
„Din primele zile de școală am început să alerg. Casa mea era la peste 5 kilometri, așa că alergam de acasă la școală și înapoi. Era ca un fel de antrenament. Aproape 10 ani am făcut acest traseu. Plus că mă mai trimitea mama și la magazinul din satul nostru, alți kilometri”, declara sportiva pe site-ul oficial al clubului CSA Steaua, din care face parte.
„Stăteam in Kenya într-un sat sărac, mic, departe de orice magazin. Dacă tata uita să cumpere ceva, și uita des, îmi spunea: „Tu ești cel mai rapid copil al meu, tu te duci sa cumperi”. Așa am început să alerg", spunea sportiva într-un interviu acordat pentru TVR.
Cum a ajuns să reprezinte România? A obținut cetățenia în anul 2021, iar în prezent se antrenează la clubul CSA Steaua sub supravegherea antrenorului Valentin Anghel.
„Tatăl meu este bogat, dar în neveste”. Are 29 de frați în Kenya!
„Tatăl meu este bogat, dar în neveste”, spune ea, mărturisind că are 29 de frați și surori, dintre care 8 sunt frați de mamă și de tatăl, restul fiind vitregi.
Acum, că a ajuns campioană olimpică, îi va îndeplini visul bunicii sale materne, în vârstă de 49 de ani, de a-și cumpăra un televizor.
„Tata are 59 de ani, iar bunica din partea mamei are 49 de ani. I-am promis că o să-i cumpăr un televizor și acum trebuie să mă țin de cuvânt”, a mai declarat sportiva.
Se va muta în România? „În Kenya viața este nesigură. Sunt multe atacuri din partea triburilor rivale”
Maratonista care activează la CSA Steaua are și o fetiță în vârstă de șase ani pe care își dorește să o aducă în România. Având în vedere atacurile din partea triburilor rivale, și-ar dori să reușească să își mute și soțul din îndepărtatul stat african.
„Mi-aș aduce fetița și soțul în România, pentru că părinții mei nu vor să vină. În Kenya viața este nesigură. Sunt multe atacuri din partea triburilor rivale. Noi facem parte din tribul Pogot. Tribul nostru rival este Turkana.
Când ne atacă, fugim de acasă în satul vecin și ne întoarcem a doua zi. Femeile și copiii fug, bărbații rămân să lupte! De obicei suntem atacați noaptea, ziua e liniște. Din tribul meu mai fac parte și alți alergători kenyeni cunoscuți”, spune ea.
„Sunt fericită să termin pe locul al șaptelea, nu e ușor”
Delvine Meringor a concurat pentru România la Jocurile Olimpice Paris 2024 alături de Joan Chelimo Melly, dar cea din urmă a abandonat din cauza unei accidentări.
Se pare că sportiva este foarte mulțumită de performanța ei la Jocurile Olimpice. După încheierea probei a declarat: „Sunt fericită să termin pe locul al șaptelea, nu e ușor. Mă simt bine acum, am avut unele stări de rău, dar am terminat bine cursa. A fost și căldura, nu e ușor. Dar sunt bine, bucuroasă pentru acest rezultat. Le mulțumesc antrenorilor, celor care mi-au oferit sfaturi.
Vreau să fiu în Los Angeles peste patru ani, am fost acolo în 2022 și am câștigat maratonul (n.red. sportiva reprezenta Kenya la acel moment). A fost foarte frumos să concurez la Paris pentru prima oară, am avut lacrimi în ochi, mi-a plăcut să alerg aici, pe aceste străzi”.
9 medalii obținute cu multă muncă de sportivii noștri la Jocurile Olimpice
Amintim de medalia de aur obținută de David Popovici la proba 200 m liber înot și cea de bronz la proba de 100 m liber. De asemenea, pasionații de sport au putut urmări și performanța echipei României la canotaj 8 + 1, unde am obținut medalia de aur.
Ne putem lăuda și cu medalia de aur obținută la proba de dublu vâsle masculin și cu o medalie de argint la probă de dublu vâsle feminin canotaj. Am luat argintul și la dublu rame feminin, dar și la haltere, categoria 49 de kg. Am stat cu sufletul la gură pentru gimnastele noastre pentru ca, după îndelungi rugăciuni și contestații, să obținem medalia de bronz. Felicitări, Ana Maria Bărbosu!
Practic, ne-am întors acasă cu 9 medalii frumoase și strălucitoare dintre care 3 de aur, 4 de argint și 2 de bronz. Am terminat pe un onorabil loc 23 în clasamentul țărilor participante.
Împătimiții sporturilor și mai ales pasionații de jocuri olimpice au avut o mare surpriză atunci când România a fost reprezentată de o sportivă de altă naționalitate. Pe numele ei Delvine Meringor, sportiva de origine keniană a reprezentat țara noastră la proba de maraton.
Iată cum o copilărie grea în care o fetiță a fost nevoită să parcurgă 5 kilometri în fiecare zi până la școală și înapoi, o viață marcată de teama atacurilor triburilor rivale și fuga de pericol au adus-o pe Delvine Meringor pe un onorabil loc la Jocurile Olimpice.



Surse foto: facebook.com, facebook.com, facebook.com