Cum a supraviețuit Mircea Badea cutremurului din 1977. "S-a pus peste mine"

Cum a supraviețuit Mircea Badea cutremurului din 1977. "S-a pus peste mine"

Alida Enache

Era doar un copilaș atunci când România a fost zguduită cu putere de devastatorul cutremur din 1977, însă mulțumită bunicii sale, care s-a sacrificat pentru el, a scăpat cu viață. Mircea Badea își amintește cu groază de dezastrul din seara de 4 martie a acelui an și crede că un astfel de eveniment ar putea avea loc din nou și printre români.

Ultimele zile au fost de groază pentru Siria și Turcia, unde au murit și au fost răniți mii de oameni în urma a două cutremure devastatoare. Dezastrele au avut loc luni, 6 februarie 2023, la 9 ore distanță unul de celălalt.

Aceste evenimente triste, chiar "sinistre", după cum le numește Mircea Badea, i-au adus aminte prezentatorului de la Antena 3 CNN de seismul din 1977, pe care l-a trăit pe propria sa piele. La vremea aceea, jurnalistul, acum în vârstă de 48 de ani, era doar un copil de aproape trei ani și a reușit să scape cu viață mulțumită bunicii sale. Femeia s-a pus deasupra pătuțului pe care stătea acesta pentru a-l acoperi cu corpul ei, fiind astfel lovită de cărămizile care cădeau haotic.

„Eu încerc să nu prea privesc imaginile de la cutremurul din Turcia. Sunt absolut sinistre. Sunt mai sensibil la acest subiect și nu fac față foarte bine la aceste tragedii. Sigur că s-ar putea întâmpla și la noi, așa cum s-a întâmplat și în 1977. Eu mai sunt în viață pentru că bunica mea - Dumnezeu să o odihnească - s-a pus peste patul în care eram și au căzut cărămizile peste bunica”, a declarat el.

De asemenea, Mircea Badea consideră că România poate fi lovită oricând de o astfel de catastrofă și că este datoria românilor să ia măsuri preventive pentru a putea scăpa cu bine după un cutremur.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by mircea badea (@mirceabadeareal)

„Sigur că vom mai avea și noi un cutremur mare. Este o chestiune de când, nu de dacă se va întâmpla. Eu mai pun și problema cetățenilor, nu doar a autorităților. Câți dintre cetățenii din București sunt, pe bune, interesați de subiect în afară de momentele acestea când se emoționează și se uită la tragedia altor oameni? De exemplu, oamenii care stau în blocuri cu bulină roșie nu au niciun fel de responsabilitate? Ba eu cred că da”, a mai adăugat el.

Chiar dacă a fost la un pas de moarte în data de 4 martie 1977, jurnalistul a scăpat, până la urmă, cu bine. Din păcate, nu se poate spune acest lucru despre unele dintre valorile românești ale acelor vremuri. Amintim că și-au dat ultima suflare printre ruinele din Capitală Toma Caragiu, Alexandru Bocăneț, Doina Badea, Veronica Porumbacu, Mihai Petroveanu, A.E. Baconski, Alexandru Ivasiuc și mulți alții.

Citește și: De ce a murit, de fapt, Toma Caragiu în 1977. Greșeala care trebuie neapărat evitată în caz de cutremur

Surse foto: Facebook

Surse articol: Dcnews, Fanatik, Libertateapentrufemei

Articolul urmator
Lisa Kudrow sau "Phoebe" din "Friends"! Cum a reușit să cucerească milioane de oameni în toată lumea
Lisa Kudrow sau "Phoebe" din "Friends"! Cum a reușit să cucerească milioane de oameni în toată lumea
Ce spune personajul preferat din "Friends" despre personalitatea ta
Incepe quiz
Ce spune personajul preferat din "Friends" despre personalitatea ta

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.