De ce a murit, de fapt, Toma Caragiu în 1977. Greșeala care trebuie neapărat evitată în caz de cutremur

De ce a murit, de fapt, Toma Caragiu în 1977. Greșeala care trebuie neapărat evitată în caz de cutremur

Ramona Jurubita

Ziua de 4 martie 1977 va rămâne pentru totdeauna o pată neagră în istoria României. Atunci, a avut loc un cutremur cu magnitudinea de 7,4 grade pe scara Richter și mulți români au murit striviți sub dărâmături. Din păcate, printre ei s-a aflat și Toma Caragiu, actorul din „generația de aur”.

Pe 4 martie 2023 se împlinesc 46 de ani de la tragicul eveniment și de la moartea legendarului actor. El avea 51 de ani în momentul în care a părăsit această lume dintr-o...greșeală. Potrivit spuselor unui apropiat, Toma Caragiu ar fi putut supraviețui dacă rămânea pe loc în momentul cutremurului.

„Pe 4 martie, când era și ziua de naștere a soției mele. Noi eram undeva la o petrecere, în Balta Albă, la un bloc cu 11 etaje, eram la etajul 7, ne-a dat cu capul de pereți, ne-a spart toate sticlele care erau pe balcon, dar nu am pățit nimic. Ne-am urcat în mașină, am plecat spre centru și am trecut prin fața barului și am văzut tot blocul răsturnat jos, de la etajul 2. S-a rupt.
Pe masa unde erau whiskey-ul și toate acelea, erau bucăți de moloz, și ei, de frică – dacă rămâneau acolo, nu pățeau nimic, decât că aveau niște moloz în cap – au fugit pe scări, și scările s-au prăbușit primele. Așa au murit și Toma și Andu Bocăneț.”, și-a amintit colegul și prietenul său, actorul Costel Constantin, în podcastul „Avangarda, cu Ionuț Vulpescu”.

Asta înseamnă că fuga pe scări în timpul seismului poate fi fatală oricui. În recomandările autorităților este subliniat întotdeauna acest pericol. Cel mai bine în caz de cutremur, mai ales la bloc, este să rămânem înăuntru și să ne adăpostim sub o grindă rezistentă, sub tocul ușii sau sub o piesă de mobilier din lemn masiv.

Din nefericire, Toma Caragiu nu a putut să se salveze, tocmai pentru că ar fi încercat să coboare scările. Potrivit Antena 3, cadavrul lui a fost identificat de către cascadorul Mircea Pascu, care l-a recunoscut, printre ruine, după ochelarii pe care îi purta.

Actorul s-a născut la 21 august 1925 într-o familie de aromâni (Nico Caragiu și Atena Papastere Caragiu) și a trăit în Ploiești. De mic a cochetat cu actoria și a studiat la Liceul „Sfinții Petru și Pavel” din Ploiești, acolo unde s-a înscris în trupa de teatru a liceului și a început să scrie pentru revista „Frământări”.

Talentul inegalabil și carisma l-au făcut să ajungă un actor de succes și să joace pe scenele celor mai mari orașe din România, dar și în filme cunoscute. Toate producțiile sale au fost apreciate de public, iar în ultima lui zi de viață îl avea în vizită pe regizorul de film și TV Alexandru Bocăneț, alături de care sărbătorea terminarea filmului „Gloria nu cîntă”, în care avea rolul principal. 

Moartea lor a provocat un gol imens în lumea cinematografiei și teatrului din România, dar și în inimile celor care se uitau cu admirație la operele pe care le puneau în scenă sau pe care le transpuneau pe micile ecrane.

Astfel de situații pot fi evitate dacă ne documentăm foarte bine cu privire la orice posibilă situație de urgență. Trebuie să știm cum să reacționăm în caz de cutremur, inundații, incendii, războaie sau alte intemperii. Cunoașterea regulilor elementare de apărare și adăpostire ne poate salva viața în astfel de momente cumplite.

Important de menționat este că pe 4 martie 1977 și-au pierdut viața 1.578 de persoane, iar 11.321 au fost rănite. Numărul clădirilor de înălțime mare sau medie care s-au prăbușit atunci în București este 32. La nivel național, prognoza este sumbră, căci 32.900 de locuințe au fost grav avariate, și aproximativ 200.000 de oameni au fost marcați de efectele devastatoare ale seismului.

Citește și: Totul despre moartea lui Ion Caramitru

Surse foto: FacebookFacebook

Surse articol: ClickYoutubeHistoria

Articolul urmator
Oana Roman este împietrită de durere! Mama ei a murit în centrul de recuperare în care era internată
Oana Roman este împietrită de durere! Mama ei a murit în centrul de recuperare în care era internată
Ce religie ți se potrivește de fapt?
Incepe quiz
Ce religie ți se potrivește de fapt?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.