Cum arată casa inteligentă a lui George Buhnici. A fost inclusă în top 10 case sustenabile din lume

Cum arată casa inteligentă a lui George Buhnici. A fost inclusă în top 10 case sustenabile din lume

Lorena Pintilie

Atunci când pun „osul la treabă” patru arhitecți, un inginer și șase designeri de interior, nu poate ieși altceva decât un proiect extraordinar! Așa cum este casa cunoscutului jurnalist George Buhnici și a soției sale Lorena Buhnici, prima locuință pasivă premium din Europa de Est, inclusă în top 10 case sustenabile din lume. Uite cum arată proiectul de milioane, și la propriu și la figurat, al cunoscutului jurnalist!

Lumea îl cunoaște drept fostul prezentator al emisiunii "I like IT" de la  ProTv, iar unii îl știu pentru pasiunea pe care o are acesta pentru inteligență artificială și mecanisme tehnologice de ultimă generație. Fiind atât de pasionat de domeniul tehnologic, George Buhnici, împreună cu soția sa, a decis să își construiască o casă bazată pe cele mai smart produse existente pe piață. La scurt timp după ce au găsit terenul perfect, au început proiectul mult dorit împreună cu o echipă de specialiști care să le transforme visul în realitate.

În urmă cu mai bine de șase ani a început să lucreze la casa inteligentă, iar atât cei apropiați cuplului, cât și o sumedenie de urmăritori ai celor doi au fost sceptici când au auzit visul măreț pe care aceștia îl au. Jurnalistul a apelat la specialiști pentru a putea realiza ceea ce și-a propus. Proiectul are în spate o echipă numeroasă: patru arhitecți (coordonator arh. Raluca Munteanu), șase designeri de interior și un inginer (Marius Șoflete).

Casa Buhnici văzută din exterior

Deși de la exterior poate părea o casă ca oricare alta, vila smart a lui George Buhnici poate fi controlată și dacă se află la distanță, prin niște sisteme speciale. „Este o casă construită de la buldozer la întrerupător în mai puțin de șapte luni. Are materiale și tehnologie de rachete spațiale în ea, este automatizată complet și înțesată de senzori. Are 14 aplicații care sub o interfață comună o fac integral controlabilă de pe telefon”, a dezvăluit Marius Șoflete, inginerul care s-a ocupat de construirea locuinței.

Află totul despre viața lui Petrișor Ruge. Cum a ajuns să devină dansatorul și coregraful de succes care a uimit România

Buhnici se declară mai mult decât mulțumit de locuința lui, care, la urma urmei, a fost construită și gândită după gusturile lui. „În urmă cu trei ani, am început o cercetare serioasă pentru viitoarea casă a familiei mele. Am descoperit astfel o bogăție de tehnologii noi pe care le consider necesare unui cămin modern, dar ancorat în tradițional. Bucuria cea mai mare a fost când am descoperit în România specialiști capabili să ne dea idei și să ne ajute să ne transformăm visul în realitate”, a publicat jurnalistul la câteva zile după mutarea în noua casă.

Ce „elemente cheie” se regăsesc în locuința jurnalistului

Vila lui George și Lorena Buhnici pare scoasă dintr-un film SF, asta pentru că jurnalistul s-a asigurat că în fiecare colțișor există aparatură de ultimă generație. Acesta a prezentat proiectul în întregime pe blogul personal, unde urmăritorii săi au dat târcoale pentru a se inspira. Buhnici și-a dorit ca locuința sa să fie una sustenabilă, prietenoasă cu mediul, iar proiectul s-a bazat în totalitate pe acest principiu.

Bun venit în #casabuhnici:
Casă smartControlabilă de la distanță și cu inovații de ultimă oră, de la izolația din fundație până la automatizări care nu se văd, dar funcționează inteligent.

Casa este eficientă energeticPrintr-o proiectare minuțioasă am reușit să reducem consumurile la minimum prin limitarea punților termice și folosirea strategiilor pasive, realizând astfel o locuință fără facturi lunare.

Materialele folosite sunt sustenabileEchipamentele și materialele au o energie înglobată mică și sunt prietenoase cu mediul. Am introdus inclusiv materiale reciclate din vechi case săsești.

Casa este extrem de sigurăStructura din CLT nu este doar mai solidă decât una din blocuri ceramice și stâlpi de beton, ci și mult mai eficientă la toate capitolele.

Confortul primeazăAm reușit să asigurăm toți parametrii de confort interior, de la temperatură și umiditate, la nivelul de oxigen, CO2, iluminat natural.

Totul este automatizatSistemul inteligent de automatizare îți permite să controlezi și să monitorizezi casa de la distanță, fie că ești plecat în concediu și la întoarcere vrei să ai confortul optim, fie că vrei să știi în fiecare secundă consumul sau producția casei”, a scris acesta pe blogul său.

A trecut pragul celor 50 de ani, dar nu-i dai deloc vârsta din buletin. Cum reușește Ramona Bădescu să se mențină în formă

Casa Buhnici văzută de sus, cu panouri fotovoltaice montate pe acoperiș

Fără facturi mari la întreținere

Pe lângă siguranță și confort, „casa Buhnici” are și o construcție solidă din blocuri ceramice și stâlpi de beton, performanțe acustice, seismice și termice superioare, iar costurile la întreținere sunt aproape zero, apa este singura resursă pe care cei doi soți sunt nevoiți să o plătească. Pe acoperiș și pe foișor sunt montate 70 de panouri solare fotovoltaice, iar acestea transformă energia solară în energie electrică.

În lunile de vară, eu sar constant de 2,4-2,5 megawaţi, adică de mii de kilowați, și practic îmi încarc mașina, încălzesc casa, încălzesc apa, ţin luminile aprinse și mai și bag în rețea, deci îmi anulez factura, cum ar veni. Așa că investiția în fotovoltaice, care părea o chestie de lux acum cinci ani, dintr-odată devine business. Pe mine mă pasionează tehnologia, dar cel mai mult mă pasionează eficiența. Să nu mă coste mult. Eu sunt chibzuit”, a declarat anul trecut fostul prezentator al emisiunii I like IT.

Potrivit jurnalistului, design-ul interior al locuinței a fost gata în trei luni. Cu ajutorul Marilenei Popa, unul dintre cei mai cunoscuți designeri din România, Buhnici a reușit să-i dea casei aspectul mult dorit. Însă, acesta a dezvăluit că au existat și unele condiționări având în vedere statutul de casă pasivă care merge pe ideea de sustenabilitate 100%.

Am avut o serie de provocări. De exemplu, nu am putut da găuri în pereți, din cauza sistemului de răcire încorporat. Astfel, nu am ales mobilier voluminos, care necesită montare pe perete și nici tablouri. Apoi, a trebuit să introducem în decor câteva grinzi și o poartă din lemn de stejar, vechi. Acestea au fost recuperate de George Buhnici de la o casă săsească”, povestește Marilena Popa.

Echipa de designeri a trebuit să rezolve și problema izolării fonice la interior, dată de înălțimea de șapte metri a livingului. Au recurs la „buzunare” din fetru, montate pe perete și gândite pentru depozitarea micilor obiecte (telecomandă, chei, reviste etc), și la câteva panouri cu burete special, montate în spatele canapelei.

Andrei Aradits a divorțat în mare secret, după mai bine de 17 ani de căsnicie: „E bine să lași să se termine frumos”

Ce alte elemente de ultimă generație se mai găsesc în Casa Buhnici

Răcirea prin pereți este o altă caracteristică a #caseibuhnici. Răcirea se face prin panouri radiante, care radiază căldură prin pereți. Apa rece care circulă prin panouri provine de la pompa de căldură, energie venită din sol”, a mai explicat George Buhnici.

Casa are și încălzirea prin pardoseală. Este o soluție elegantă, care înlocuiește clasicele calorifere. Sistemul folosește agenți termici sau electrici. Căldura este transmisă printr-o tubulatură sau prin cabluri montate pe șapa pardoselii.

 

Cine este George Buhnici

George Buhnici s-a născut pe 6 martie 1981, este din Timișoara, acolo unde și-a terminat și studiile universitare, în cadrul Universităţii de Vest, specializarea de Jurnalistică şi Relaţii Publice. În anul 1999, George Buhnici s-a angajat Mix Media Group, unde a fost corespondent de ştiri la radio şi prezentator. De asemenea, a colaborat și cu alte televiziune de-a lungul anilor, însă succesul l-a cunoscut abia când a ajuns în București.

După ce a lucrat o perioadă la Mix Media Group, în 2003, George Buhnici semna cu postul Antena 1. Ulterior, jurnalistul a decis să plece de pe postul de corespondent și a semnat cu Pro TV. În perioada 2003-2007, a lucrat la postul de pe Pache Protopopescu ca reporter cu camera ascunsă pe subiecte legate de infrastructură, investigaţii, IT şi făcea corespondenţe pe evenimentele majore din țară și străinătate. Totodată, în 2007, George Buhnici se lăuda că a creat singurul segment „iLikeIT' de pe piaţa tech, care din 2011 şi până în 2019 a fost numărul 1 pe piaţă. În urmă cu ceva timp, a renunțat la televiziune și și-a îndreptat atenția către rețelele de socializare.

Lorena Buhnici și George Buhnici trăiesc o frumoasă poveste de dragoste. Cei doi fac o echipă bună atât în mediul familial, cât și în cel de business. Dețin site-ul cavaleria.ro, considerată cea mai de succes platformă, din România, adresată bărbaților, dar au împreună și alte proiecte importante.

Surse foto: Facebook - Geroge Buhnici 

Surse articol:  Libertatea, Lovedeco, Buhnici.ro, Viva

Articolul urmator
Povestea de viața a lui George Nicolescu, artistul orb care a iubit cu patos o femeie pe care n-a văzut-o niciodată
Povestea de viața a lui George Nicolescu, artistul orb care a iubit cu patos o femeie pe care n-a văzut-o niciodată
Ce fel de casa ti se potriveste?
Incepe quiz
Ce fel de casa ti se potriveste?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.6 (3)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.