Dezvăluirile emoționante ale fiicei lui Ivan Patzaichin după 2 ani de la moartea lui

Dezvăluirile emoționante ale fiicei lui Ivan Patzaichin după 2 ani de la moartea lui

Ramona Jurubita

Ivan Patzaichin a intrat în istorie ca fiind singurul sportiv care a reușit să termine o cursă de canotaj cu pagaia (vâsla) ruptă. Ambiția l-a făcut să rămână în memoria tuturor celor care i-au admirat performanțele, iar premiile obținute rămân dovada care arată că munca este pe deplin răsplătită.

Acum, la doi ani de la moartea sa, fiica lui l-a descris exact așa cum și-l amintește: un om integru, un tată grijuliu și un sportiv implicat trup și suflet în carieră.

Chiar dacă pe 5 septembrie 2023 s-au împlinit 2 ani de la moartea sa, nimeni nu l-a uitat. Ivan Patzaichin va rămâne pentru totdeauna un simbol al canotajului românesc. Mulți oameni l-au urmărit doar în concursuri, din fața televizoarelor, și l-au plăcut fără să cunoască omul din spatele sportivului care nu a renunțat niciodată la luptă. Tocmai de aceea, fiica sa, Ivona Patzaichin, a acceptat să vorbească deschis despre toate amintirile frumoase pe care le are cu el și despre felul în care va duce mai departe numele său.

„Cred că cel mai important lucru pe care puteam să i-l spun ca fiică era că îl iubesc și că, pentru mine, este cel mai bun tată pe care l-aș fi putut avea. Și sunt fericită că i-am spus aceste lucruri, de mai multe ori în timpul vieții. Sunt sigură că nici nu ar fi fost necesar să i le spun, pentru că a știut mereu ce simt pentru el, dar am vrut să-i confirm că a ieșit câștigător și la capitolul „tată”.

Au fost prea multe întâmplări frumoase. Începând cu copilăria, când se juca mereu cu mine și mă plimba în canoe, sau în adolescență, când încerca să mă înțeleagă, chiar dacă nu era de acord cu mine. Apoi la maturitate, când pe lângă părerile mamei mele, asculta și ce credeam eu.

Tot în categoria cele mai frumoase amintiri sunt și momentele obișnuite în familie sau concediile pe care le făceam toți trei, fiindcă erau puține și atunci le prețuiam foarte mult. Tata, până în 2009, când s-a retras cu totul din viața sportivă, a fost 11 luni pe an în cantonament. Doar sâmbăta după-amiază și duminica era acasă. Și asta după anii ’90.”, și-a amintit Ivona Patzaichin într-un interviu acordat pentru Fanatik.

Tot ce trebuie să știi despre fenomenalul David Popovici, noua stea a natației mondiale

Pasiunea sportivului pentru artă a avut un impact uriaș asupra fetei sale, care a învățat de la el să aprecieze frumosul și să se bucure de muzică și teatru. În cadrul aceluiași interviu, aceasta a povestit și cum era relația tată-fiică, dar și de câte activități interesante aveau parte împreună:

„Am fost foarte norocoasă. Nu a fost un tată autoritar, dar nici nu era nevoie. Atunci când se supăra pe mine, era cumplit pentru că nu mai vorbea cu mine. Iar tăcerea lui era mult mai dureroasă decât orice morală sau pedeapsă mi-ar fi dat.

Mergeam foarte des la teatru și la concerte. Au fost stagiuni întregi în care vedeam absolut toate spectacolele de teatru. Tata a iubit foarte mult actorii. Întotdeauna a avut un respect deosebit pentru ei. Și a avut foarte mulți prieteni actori. La fel și muzicieni și cântăreți.

Cel mai mult mergeam la concerte de muzică rock. Eram nelipsiți din public. De altfel, atunci când a fost creat Festivalul bărcilor cu vâsle, a făcut tot posibilul să aducă pe scena din Tulcea cele mai mari nume din rock-ul românesc, dar și nume aflate la început. Practic, la nicio ediție nu au lipsit din programul festivalurilor concertele Rock’n’Row”.

„Continuăm proiectele în care el a crezut”

Ivan Patzaichin era cunoscut și pentru inițiativa de a lansa un festival intitulat „Festivalul Internațional al Bărcilor cu Vâsle”, un eveniment organizat în Delta Dunării, în cadrul căruia sportul era îmbinat cu diverse activități culturale. Ivona Patzaichin și cei din asociația care-i poartă numele sportivului au hotărât să ducă mai departe acest proiect de suflet, chiar dacă l-au „rebranduit”. Și pentru a păstra memoria lui Ivan Patzaichin vie, oamenii care l-au iubit luptă pentru a continua toate proiectele în care el s-a implicat de-a lungul vieții.

„Festivalul bărcilor cu vâsle s-a oprit brusc în ziua în care a decedat tatăl meu. A fost o dorință a noastră, a celor din Asociația Ivan Patzaichin–Mila 23 să continuăm proiectele în care el a crezut. Inclusiv acest festival, pe care l-am numit, din acel moment, „Festivalul Ivan Patzaichin”.

Cea de-a doua ediție va avea loc chiar în acest weekend, 8-9 septembrie, pe Faleza Ivan Patzaichin din Tulcea. Va continua cu o caravană cu bărcile, „Apele Unite ale României”, între Tulcea și Mila 23, în perioada 10-12 septembrie.

În deschiderea Festivalului vom inaugura Ansamblul Memorial Ivan Patzaichin realizat prin parteneriatul dintre Consiliul Județean Tulcea și Primăria Municipiului Tulcea, la propunerea asociației. Memorialul credem că va deveni un reper arhitectural și artistic, nu doar un omagiu adus tatălui meu.

Iar în data de 10 septembrie va avea loc și inaugurarea primului traseu de vizitare a Deltei destinat bărcilor cu vâsle, proiect care a fost gândit ca o încununare a celor 11 ani de muncă ai tatălui meu în Delta Dunării.”, a mai dezvăluit Ivona Patzaichin.

Ivan Patzaichin cu o vâslă în mână
Ivan Patzaichin la 70 de ani, cu un an înainte de a muri

Amintim că Ivan Patzaichin a fost cvadruplu laureat cu aur la Jocurile Olimpice și că a scris istorie în canotajul românesc. Din păcate, viața lui s-a încheiat brusc pe 5 septembrie 2021, la vârsta de 71 de ani, din cauza unei forme grave de cancer la stomac. Nu mai puțin de 17 ani din viața sa au fost dedicați sportului de performanță, timp în care a obținut peste 40 de titluri de campion național și peste 30 de campion balcanic. În 1969 a fost campion european, făcându-i pe oamenii din țara noastră să se simtă mândri că sunt români.

Incredibila poveste de viață a lui Julio Iglesias, artistul care se visa fotbalist. „Un accident mi-a zădărnicit toate visurile”

Surse foto: FacebookFacebookFacebook

Surse articol: FanatikSpectacolaFanatik

Articolul urmator
Horia Moculescu este marcat de moartea lui Naomi! Compozitorul și-a exprimat aprecierea față de regretata artistă
Horia Moculescu este marcat de moartea lui Naomi! Compozitorul și-a exprimat aprecierea față de regretata artistă
Ce personalitate a lui Beyonce ți se potrivește?
Incepe quiz
Ce personalitate a lui Beyonce ți se potrivește?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.