Tot ce trebuie să știi despre fenomenalul David Popovici, noua stea a natației mondiale

Tot ce trebuie să știi despre fenomenalul David Popovici, noua stea a natației mondiale

Alida Enache

Are doar 17 ani, este primul înotător din istoria României care ia aurul la proba de 200 de metri liber și mai este numit și „Micul Google” - pe scurt, David Popovici este un adevărat fenomen! Află din rândurile de mai jos tot ce trebuie să știi despre noua stea a natației mondiale!

UPDATE 28 IUNIE: După ce a devenit dublu campion la Mondialul de natație de la Budapesta, David Popovici s-a întors duminică, 26 iunie, pe meleagurile noastre. El a fost așteptat de către oficialități chiar la Salonul Oficial din cadrul Aeroportului Henri Coandă pentru a primi felicitările cuvenite, un trofeu și un premiu de 200.000 de euro.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Vrabiuta Albert Adrian (@vrabiutaalbert)

În cadrul conferinței de presă, Ministrul Sportului Eduard Novak, vizibil emoționat, a vrut să bată palma cu fenomenalul înotător, însă tânărul avea mâinile... ocupate. Pentru a-i putea răspunde ministrului, el ar fi trebuit să renunțe ori la trofeu, ori la cec. Reacția sa, până la urmă, a fost una simpatică, de-a dreptul degajată, iar după ce s-a fâstâcit puțin, a reușit să dea mâna cu Eduard Novak.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Doar Dinamo (@doar_dinamo)

"Am așteptat un campion care ne-a făcut mândri și am simțit într-adevăr că suntem parte a acestei țări, suntem uniți, suntem puternici și încă o dată s-a demonstrat, și David ne-a demonstrat, faptul că sportul ne unește. Sportul poate să fie și este cel mai bun ambasador al nostru, sportul ne face mândri că suntem români. Vreau să-i mulțumesc lui David Popovici, care câteva zile a reușit să ne motiveze, să deschidă inimile noastre, ale tuturor din România. A arătat lumii întregi cât de puternici putem să fim. A arătat-o Nadia Comăneci, a arătat-o Ivan Patzaichin, a arătat și fotbalul cândva.

Dar astăzi suntem aici, într-un moment istoric în care putem să sperăm că în România poate să devină sportul pe care ni-l dorim. Guvernul a înțeles că sportul este important pentru România și cât voi conduce acest minister, sportul va fi o prioritate. Din prima clipă în care am preluat acest minister am spus că înotul trebuie să fie un sport prioritar. Am sprijinit această federație și astăzi suntem aici, așa ne-a dat soarta, a devenit o stea David Popovici al României, care va fi cu siguranță încă mulți ani acolo și o să ne putem mândri cu el.

Acesta este doar începutul. Are 17 ani și are încă foarte mulți ani înainte să câștige foarte multe campionate și Jocuri Olimpice. Însă cu siguranță talentul nu este de ajuns. David, prin munca sa, disciplina sa, mentalitatea lejeră de adolescent profesionist a arătat cum trebuie să fie un sportiv profesionist. El este modelul, el trebuie urmat. Suntem în stare să fim ca David. El este modelul și va motiva toată țara. Noi suntem datori să construim bazine, să ajutăm acest sport, să reușim să avem foarte mulți campioni. Avem un diamant în România și nu uitați acest lucru!", a spus Eduard Novak, care este fost sportiv de performanță.

-----------

UPDATE 23 iunie: "După război, mulți viteji se arată!" - așa spune o vorbă veche românească. Trist, dar adevărat, că prea bine se potrivește și în cazul de față... După ce fenomenalul David Popovici a devenit al doilea înotător din toate timpurile care câștigă aurul la 100 și 200 metri liber la același campionat mondial, toată România doar de el vorbește. De la oameni simpli, sportivi și până la președintele Klaus Iohannis, toți au sărit, cu mic cu mare, să aducă laude, care mai de care mai iscusite, incredibilului tânăr sportiv. Cu toate acestea, o reacție a unei persoane publice s-a evidențiat, cu ușurință, de celelalte. Și nu putem spune decât că suntem, cap-coadă, în asentimentul ei. Este vorba de cea a lui Dani Oțil, parcă mai tăios, mai direct și mai sincer ca oricând. Ce a avut de zis matinalul de la Antena 1, pe contul lui de Facebook:

"Scuze, David Popovici!
In numele meu, al colegilor de media care si-au adus aminte abia acum ca avem si sportul intitulat înot in România.
Te vom peria doua săptămâni. Apoi, daca ratezi o finala sau te accidentezi, te vom tăvăli. Dar tu ești băiat deștept. Te-am auzit la primul live de la Neatza acu un an. Ne-ai dat pe spate la doar 16 ani. Nu semeni cu fotbaliștii majori cu care umplem grupajele de știri. Noi la Neatza am făcut prea puțin...
Ne cerem scuze pt felul in care arată bazinele din România.
Ne cerem scuze pentru ca nu ți-am oferit nimic, dar acum iti cerem. Tu vei lua poate argint, cândva... Noi te vom întreba de ce nu aur... Tu vei lua bronz... Noi te vom întreba de ce nu aur. Nu ne va interesa daca te doare ceva sau daca mai suporți sa te antrenezi la ora la care alți copii de vârsta ta se întorc de la club.
O sa uitam orele tale de antrenament, munca părinților tai, etc... Ne va interesa sa ai steagul pe casca. Si sa il tragi prin apa pe ala de il pune grafica tv.
Tu sa nu ne bagi in seamă. Semnează cu sponsori, câștiga bani, apari in reclame. Nu ne datorezi nimic.
Ne poți ajuta într-un singur fel: între copiii noștri mai sunt câțiva ca tine, dar pe care îi vom îneca de mici. Am mai înecat până la tine. Tu ești superman. Nu pt ca ai bătut recorduri. Pt ca ai bătut sistemul.
Noi suntem 20 de milioane. Lucram de 30 de ani la un sistem care sa te încurce. Sa te bată. Ne-ai bătut.
Scuze, David Popovici!"

 
 
 
 
 
Vezi această postare pe Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

O postare distribuită de dani otil (@daniotil)

UPDATE 22 iunie, ora 19:45: David Popovici (17 ani) a devenit dublu campion la Mondialul de natație de la Budapesta! După victoria uriașă de luni de la 200 de metri liber, el s-a impus miercuri seară și pe distanța de 100 de metri! A plecat de pe culoarul 4, al principalului favorit, și a terminat cursa ”regină” a natației pe primul loc, cu 47.58 secunde.

Finișul a fost unul plin de emoții, Popovici revenind pe ultima parte a distanței. În spatele lui s-au clasat francezul Grousset (47.64) și canadianul Liendo Edwards (47.71). 

"Cred că sunt mai mândru de medalia de la 200 metri. Acesta este doar începutul, avem un lung drum lung”, a spus Popovici la interviul de la ieşirea din bazin. Vă iubesc pe toţi şi vă mulţumesc că v-aţi uitat", a completat David în limba română.

 

----------

Imagine cu David Popovici alături de antrenorul său, în timp ce ține în mâîini două trofeeDavid Popovici și antrenorul său

Născut la 15 septembrie 2004, David Popovici și-a descoperit pasiunea pentru înot la o vârstă foarte fragedă, în urma unui diagnostic cu scolioză. Micuțul de doar patru ani a primit recomandarea de a-și trata problema la bazin și, aparent, a făcut chiar mai mult de atât... mult mai mult.

Acesta și-a început antrenamentele la bazinul de la „Lia Manoliu“ sub îndrumarea lui Bogdan Stroe şi Bogdan Manea și, ulterior, a ajuns pe mâinile lui Adrian Rădulescu. Cel din urmă îi este antrenor și în momentul de față, iar colaborarea lor a început în urmă cu opt ani.

"Era modelul potrivit pentru sport, înalt la vârsta lui, membre lungi, energie multă şi un pic de burtică. Asta a dispărut însă repede. Îi plăceau de la început provocările, competiția. Antrenamente, întreceri, ștafete, la toate se cupla total.", spune Adrian Rădulescu despre tânărul-senzație.

Imagine cu David Popovici când era mic

Însă copilăria lui David Popovici a însemnat mult mai mult decât grandioasa pregătire pentru Campionatele Naționale. Tânărul își amintește cu drag despre perioada în care, la fel ca orice alt copil, se juca cu bețe și pietre și făcea multe alte nebunii:

„Mama mai râde și acum cu prietenii mei că mâncam de pe jos, aduceam gândaci prin casă, răsturnam gunoiul și mâncam din el, mă cățăram toată ziua prin copaci, mă jucam cu bețe și pietre. A fost interesant."

Copilăria sportivului avea să ia, totuși, cu totul o altă întorsătură atunci când, la 10 ani, a bătut primul record național.

„Nu avea cea mai bună tehnică, dar baza era mindsetul. Și-a pus în cap un scop și a ajuns acolo. De aici am pornit", povestește antrenorul său.

Imagine cu David Popovici când era copil

Și uite așa, treptat, medaliile au început să curgă pentru cel care astăzi este supranumit „primul rege mondial al natației românești“.
La 14 ani, David Popovici a participat la Campionatele Naționale de cadeți și: „A luat medalie la toate cele 15 probe, de la 50 m până la 1.500 m, toate versiunile de concurs. 12 de aur, un argint și două bronzuri". Despre acel moment, Adrian Rădulescu spune că „Ca să domini de asemenea manieră o competiție, trebuie să fii chiar foarte bun".

Tot în aceeași perioadă, acesta a devenit campion național la 400 m mixt, pe podium la 200 m liber, 200 m mixt și 100 m liber la juniori. La Festivalul Olimpic al Tineretului European de la Baku, de asemenea, a obținut cel mai bun timp înregistrat vreodată de un sportiv la doar 14 ani la proba de 100 m liber - 49,82 secunde.

„Am renunțat în 2019 la Europene, la Mondiale, special pentru a ne axa pe FOTE. Și am decis să ne focusăm natural pe 50 m, 100 m și 200 m liber pentru că atinsese deja baremul B pentru JO. Era firesc să mergem spre A pe aceste probe.", a mai adăugat antrenorul său.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by david popovici 🧫 (@chlorinedaddy)

Cum a ajuns David Popovici la o astfel de performanță

Pentru a se menține în formă și pentru a putea atinge performanțe greu de egalat, David Popovici urmărește, întocmai, un program foarte bine structurat.

„Hrană pregătită sub indicațiile nutriționistului. A fost o perioadă în care se trezea la cinci și jumătate dimineața pentru a merge și la școală, și la antrenamente pentru a prinde orarul disponibil la bazin. Venea mai devreme dacă era programată și pregătire fizică pe uscat. Dar, în general, controlul era ca între masă și intrarea în apă să treacă două ore", mai spune antrenorul sportivului.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by david popovici 🧫 (@chlorinedaddy)

De asemenea, performanțele tânărului sunt studiate de către un analist video:

„E vorba despre studiul tehnic, tactic al curselor lui David. În funcție de anumiți parametrii, îți ghidezi mai departe antrenamentele, plecând de la deficiențe și puncte forte și având în permanență un răspuns de la sportiv.

Am folosit și tot felul de gadgeturi, de la cunoscutele pulstestere până la căști audio pe care le purta în timpul antrenamentelor pentru a comunica în timp real cu David.

Am renunțat însă la un moment la aceste facilități, fiindcă le-am văzut limitările. Mă refer la faptul că în concurs e singur, trebuie să-și asume informații, iar atunci când are parte de prea mult feedback riscă să slăbească anumite reacții tocmai din obișnuința de a-i fi livrate pe tavă".

În plus de asta, sportivul și-a format câteva obiceiuri, care îl ajută să se deconecteze și să dea randament maxim la competiții.

"Ascult muzică, fie înainte, după sau, uneori, și în timpul antrenamentului, îmi iau boxa și o pun pe culoar. Ascult Subcarpați foarte des, au melodii care îmi plac, melodii care îmi dau starea potrivită și melodii pe care le mai și fredonez în anumite probe lungi.

Având în vedere că urmează o perioadă competițională foarte încărcată, renunț la telefon! E o detoxifiere foarte bună! Pentru că urmează foarte multe competiții, cu un program plin și cred că mediul online nu mă ajută.", spune el.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by david popovici 🧫 (@chlorinedaddy)

Familia lui David Popovici îl susține, dar din umbră

Chiar dacă părinții campionului nu apar niciodată public și evită expunerile mediatice, aceștia își ajută odrasla și îl susțin pe toate planurile.
Mama lui David, spre exemplu, a făcut și cursuri de ofițer antidoping special pentru a putea înțelege mai bine procedurile prin care trece fiul ei. Femeia a lucrat în domeniul asistenței sociale, iar tatăl sportivului are un job în domeniul vânzărilor. El este cel care se ocupă de verificarea și monitorizarea rețetelor medicale și suplimentelor de care are nevoie fiul său.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by david popovici 🧫 (@chlorinedaddy)

„Folosim numai suplimente avizate sau cu factor de calitate gen ISO. Sunt substanțe controlate de laboratoare anonime, urmărim atent să fie respectate condițiile de calitate. Mulți cad în capcana comodității, spun că X le-a recomandat produsul Y, fără să se asigure că totul e în regulă, deși e responsabilitatea fiecărui sportiv, viața și cariera lui, să fie clar ceea ce folosește.

Ar fi important ca toată lumea să facă aceste lucruri. Orice supliment trebuie luat cu cea mai mare circumspecție, primul pas e verificarea la ANAD, apoi soliciți de la producător garanțiile de calitate. Dacă ți le pune la dispoziție, e OK, dacă nu, îți asumi o decizie", își explică Adrian Rădulescu insistențele asupra procesului de antidoping.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by david popovici 🧫 (@chlorinedaddy)

„E dreptul fiecăruia să întrebe, e obligația noastră să participăm la toate controalele și o facem fără niciun fel de probleme. Orice record mondial se avizează după proceduri care presupun control antidoping, în ultimele săptămâni dinaintea Jocurilor Olimpice a trecut prin teste, în Italia, la Europenele de juniori, a trecut prin teste. Cooperăm oricând, e normal să fie așa!

La bras nu e grozav David, dar e competitiv, cel puțin la nivel național. Nici nu poți să te împarți în mai multe probe, fiindcă riști să-ți dispersezi energiile și atenția", mai mărturisește antrenorul, făcând referire la zvonurile cum că băiatul s-ar dopa pentru a atinge astfel de performanțe.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by david popovici 🧫 (@chlorinedaddy)

Ce salariu lunar încasează David Popovici

În septembrie 2021, după ce a atras atenția la Jocurile Olimpice de la Tokyo, David Popovici a ales să renunțe la CSA Steaua în favoarea rivalei sale, CS Dinamo.

Înotătorul de talie internațională, care este plătit din bani publici, primește un salariu lunar de 7.000 de euro. CS Dinamo este club de stat, aparținând de Ministerul de Intern.

Imagine cu David Popovici la Jocurile Olimpice de la Tokyo

"Cluburile de stat din înot angajează numai sportivi care câștigă medalii la Campionatele Naționale. Ăsta e și motivul pentru care nu avem seniori foarte mulți. La CN de seniori participă foarte mulți juniori, care sunt susținuți de părinți. Când ajungi la seniori sunt două variante: ori ești cineva și atunci te poți susține din natație, ori te lași.

Un înotător poate trăi din sportul pe care îl practică doar dacă devine un sportiv consacrat și ajunge în elita internațională. Nu e suficient nici măcar să fie doar campion național. La nivel de copii și juniori, anumite cluburi de stat acordă indemnizații de efort, dar sunt destul de mici, 600-700 de lei", spune președintele Federației Române de Natație, Camelia Potec.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by david popovici 🧫 (@chlorinedaddy)

David Popovici a refuzat oferta americanilor de a-și continua cariera sportivă peste hotare

Fiind noua senzație mondială a natației, David Popovici este asaltat constant cu oferte din afara României. Tânărul a refuzat oferta americanilor de a-și continua studiile și cariera sportivă în Statele Unite ale Americii dorind să reprezinte, în continuare, patria mamă.

"Eu vreau să continui să mă antrenez cu antrenorul, cu echipa mea și, implicit, dacă se va întâmpla asta, va trebui să rămân în România și pentru studii. Vreau să rămân alături de echipa mea și să continui studiile în România.

Dar nu rămân aici pentru că neapărat vreau să continui studiile în România, vreau să continui înotul alături de oamenii pe care îi am în jurul meu, în care am maximă încredere.

Printre lucrurile de care aș putea să dispun eu în America ar fi parteneri de antrenament mai pregătiți, la nivelul meu, sau poate mai sus, numai că din punct de vedere al condițiilor, acum, cu echipa pe care o am și care mă sprijină, îmi e foarte bine aici.

A contat foarte mult ce am vorbit cu Robert Glinţă (n.r. - alt înotător al lotului olimpic), pentru că am foarte mare încredere în Robert, suntem prieteni și știu că mi-ar spune numai adevărul. Am aflat foarte multe, și părți bune și părți rele despre America, și am încercat să judec obiectiv și imparțial.", spune el despre decizia sa de a rămâne în țară.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by david popovici 🧫 (@chlorinedaddy)

La momentul actual, campionul care a cucerit aurul în proba de 200 de metri liber de la Budapesta este elev la Liceul „George Coșbuc", bilingv, româno-englez.

„Nu prea e atras de științele exacte, mai mult pe istorie, geografie. Chiar avem un joculeț simpatic între noi când trebuie să recunoaștem steagurile unor țări, ne contrazicem dacă e Mali sau Senegal sau Camerun. Iar «micul Google» le recunoaște imediat".

David a progresat și în pandemie, fiindcă am avut parte de atitudinea lui pozitivă. A spus: OK, nu mă antrenez în bazin, dar am ce lucra de acasă zi de zi. Și și-a organizat o mică sală în sufragerie.", îl descrie Adrian Rădulescu.

Imagine cu David Popovici la piscină

Ce urmează?

Se anunță o vară încărcată pentru David Popovici! Acesta va mai participa la:

  • Europenele de juniori de la Otopeni (5-10 iulie)
  • Campionatele Europene de la Roma (11-17 august)
  • Mondialele de juniori de la Lima (30 august-4 septembrie).

Citește și: Adrian Mutu, dezvăluiri surprinzătoare despre controversatul lui trecut amoros

Surse foto: Facebook, Instagram, Instagram, Instagram, Instagram, Instagram

Surse articol: Gsp, Gsp, Adevarul

Articolul urmator
Daniel Iordăchioaie iubește din nou, la a doua tinerețe și după 10 de ani de la divorț. „Știi care e unitatea de măsură pentru iubire? Sacrificiul"
Daniel Iordăchioaie iubește din nou, la a doua tinerețe și după 10 de ani de la divorț. „Știi care e unitatea de măsură pentru iubire? Sacrificiul"
Ghicim ce zodie ești! Tot ce trebuie să faci e să ne zici care sunt vedetele tale preferate
Incepe quiz
Ghicim ce zodie ești! Tot ce trebuie să faci e să ne zici care sunt vedetele tale preferate

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (2)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.