Este unul dintre cei mai buni bucătari din România, dar a fost nevoit să mănânce mâncare pentru pisici. „Când ești flămând...”

Nicolai Tand este astăzi unul dintre cei mai apreciați bucătari din România. Deși în prezent are o carieră de succes și este un nume respectat, puțini cunosc sacrificiile și greutățile prin care a trecut până să ajungă aici.
Invitat în cadrul podcastului „TeAscult”, moderat de Ilinca Vandici, Nicolai Tand, în vârstă de 50 de ani, a făcut mărturisiri surprinzătoare despre perioada în care se lupta pentru un trai mai bun în străinătate.
Printre dificultățile pe care le-a îndurat se numără și momente în care, neavând ce să mănânce, a fost nevoit să consume mâncare pentru pisici.
„Dormeam în parcări abandonate”
Născut într-o familie modestă din România, și-a dorit mereu mai mult de la viață și a visat să ajungă departe.
Convins că poate reuși, a plecat în străinătate în căutarea unei vieți mai bune. Însă începuturile au fost extrem de dificile.
Drumul lui Nicolai Tand spre Paris a fost o adevărată provocare de supraviețuire, așa cum a povestit mai demult în podcastul moderat de Mihai Morar.
În Italia, unde a făcut un popas înainte de a ajunge în Franța, a trăit în condiții grele, dormind uneori în parcări abandonate și bazându-se pe ajutorul unor organizații caritabile care ofereau hrană gratuită.
„Cum să nu faci foamea? Eu am mâncat și conservă de pisici. Când am stat în Italia, să trec în Franța, aveam un băiat de la asociații de unde dădea de mâncare gratis și-mi dădea o caserolă, un iaurt, un fruct, dormeam în niște parcări abandonate de mașini.
N-am avut nimic când am mâncat conservă pentru pisici. Știu că mergeam la Paris și stăteam la o casă părăsită, părăsită însemnând că mureau bătrânii, nu avea curent, stăteam pe acolo o lună, două, până se prindeau vecinii. Nu aveam o locație fixă”, a mărturisit el la podcastul „Fain & Simplu”.
„Când ești flămând, e fantastică”
În acea perioadă, disperarea l-a împins să facă alegeri neobișnuite pentru a-și potoli foamea. Nicolai Tand a fost nevoit să mănânce mâncare pentru pisici, singura resursă alimentară care îi era accesibilă.
Deși pare incredibil, bucătarul recunoaște că, în astfel de situații, foamea schimbă complet percepția asupra alimentelor.
Întrebat de către Ilinca Vandici ce gust avea mâncarea pentru pisici, el a oferit un răspuns care spune multe despre cât de grea a fost acea perioadă.
„Când ești flămând, e fantastică. Și acum poți să mănânci. Acum nu ai voie să dai de mâncare la pisici orice. E mâncare bună, e din bucăți de carne procesată. Când n-ai ce face, e fantastică”, a spus cheful la podcastul „Te Ascult”.
„E risipă multă”
În plus, această experiență l-a făcut să privească hrana cu alți ochi și să înțeleagă importanța fiecărui ingredient. De-a lungul carierei lui, a rămas fidel unei filozofii de viață în care risipa alimentară nu are loc.
„Să știi că e un păcat când mănânci mai multă mâncare și nu mănânci doar să te saturi. E mare păcat. E risipă multă. Sunt un om care mă doare sufletul să arunc. Plecăm de acasă să facem bani, nu stăm cu pruncul, cu nevasta și după… aruncăm banii!”, a adăugat el.
După multe sacrificii și momente de cumpănă, Nicolai Tand a reușit, în sfârșit, să își vadă visul cu ochii.
Ajuns la Paris, a lucrat în mai multe locuri, inclusiv ca șofer pe ambulanță. Ulterior, s-a reprofilat și s-a angajat într-un restaurant, unde, prin muncă și determinare, a progresat rapid.
De la statutul de simplu angajat, a urcat treptat în ierarhie, ajungând, în cele din urmă, manager.
Această perioadă l-a ajutat să își perfecționeze tehnicile culinare și să învețe ce înseamnă munca într-o bucătărie profesionistă.
Ani mai târziu, având deja o experiență solidă în gastronomie, s-a întors în România, unde și-a construit o carieră impresionantă.
Astăzi, Nicolai Tand este unul dintre cei mai respectați bucătari din țară.
Povestea lui Nicolai Tand este o dovadă clară că succesul nu vine ușor și că, uneori, drumul spre împlinirea unui vis poate fi presărat cu greutăți inimaginabile.



Surse foto: captura youtube, instagram, instagram
Surse articol: libertatea, fanatik, b1tv
Tags: Nicolai Tand, Vedete Romania