Maria Tănase și Constantin Brâncuși au trăit o iubire pasională, mai mare decât Coloana Infinitului. „Când te ascult cum le zici, Mărie, aș fi în stare să dăltuiesc pentru fiecare cântec"
S-au iubit pătimaș, dar despărțirea a fost inevitabilă. Ea, o fană înfocată a lui, l-a întâlnit la momentul oportun și dragostea lor s-a împletit întocmai ca într-o sculptură reușită.
Între Constantin Brâncuși și Maria Tănase s-a înfiripat o poveste de dragoste demnă de un best seller, pe care abia așteptăm să ți-o depănăm!
Între „pasărea măiastră a muzicii românești” și sculptorul care a „făcut piatra să cânte” a existat o poveste de dragoste ca în filme. S-a întâmplat în urmă cu mult mult timp, dar a dăinuit în istorie, rămânând una dintre cele mai frumoase legături romantice între doi artiști. El a ajuns la inimile oamenilor prin sculpturile minunate, ea a făcut inimile să tresalte cu vocea ei.
Între cei doi s-a înfiripat o iubire cum nu s-a mai pomenit. Este vorba de Maria Tănase și Constantin Brâncuși, artiștii care și-au pus amprenta asupra istoriei artelor României. Sculptorul Coloanei Infinitului a trăit o poveste intensă de amor cu interpreta melodiei „Ciuleandra”. S-au iubit cu patos și au creat opere impresionante care au rămas în sufletele celor care i-au iubit ei vocea inconfundabilă și lui talentul nemaiîntâlnit.
O iubire în care flacăra pasiunii s-a stins la fel de repede cum s-a aprins…
S-au împlinit 148 de ani de la nașterea celui mai mare sculptor din istoria României și, cu această ocazie, publicul își aduce aminte de o altă latură a lui. Când Constantin Brâncuși avea 62 de ani, iar Maria Tănase, 25, s-au înfiripat primii fiori ai iubirii în Paris, în orașul jurămintelor veșnice. Numai că pentru cei doi, iubirea nu a dăinuit o veșnicie, ci s-a încheiat brusc.
S-au întâlnit cu ocazia unei expoziții de artă populară organizată de Dimitrie Gusti, doar că întrevederea a luat rapid un alt curs. Cei doi artiști s-au îndrăgostit rapid și nebunește unul de celălalt, iar interpreta de muzică lăutărească a rămas două zile și două nopți în atelierul sculptorului.
„Brâncuşi a cunoscut-o intim pe Maria Tănase. S-au întâlnit pe linia folclorului muzical, a inteligenţei şi a mondenităţii. S-au văzut prima dată la Paris. Era fatal ca să se întâlnească la o expoziţie din 1938, pe care o serveau sub diriguirea lui Dimitrie Gusti, să se împrietenească fulgerător, să se iubească, să se despartă cu invective din partea neichii Costache”, scria Petre Pandrea în cartea „Brâncuşi - Amintiri şi exegeze”.
„Când te ascult cum le zici, Mărie, aș fi în stare să dăltuiesc pentru fiecare cântec de-al nostru o Pasăre Măiastră”
Credeți că diferența de vârstă a fost un impediment în dragostea dintre cei doi? Nicidecum! Sculptorul avea doar cuvinte frumoase, de alint, la adresa interpretei de muzică populară românească, drept dovadă stând fragmentul: „Când te ascult cum le zici, Mărie, aş fi în stare să dăltuiesc pentru fiecare cântec de-al nostru o Pasăre Măiastră! (...)
Am colindat toată lumea, mă cunoaşte tot pământul prin ce m-am priceput să fac, dar când aud cântecele noastre, mă apucă un dor de ţară, de oltenii tăi şi-ai mei, de apa tânguitoare a Jiului, de satul meu…”.
Viața tumultoasă a Mariei Tanase și testamentul care a intrat în istorie
Dacă s-au iubit, de ce s-au despărțit?
Povestea de iubire dintre cei doi s-a sfârșit din cauza geloziei. Cuvintele de alint ale sculptorului s-au transformat rapid în vorbe dureroase. Cel care a iubit-o a acuzat-o chiar că nu ar avea talent: „Casandră antică, o plângătoare profesionistă, ajunsă bună pentru zaiafeturi de trântori“.
Un an a durat iubirea pasională dintre cei doi, care a luat sfârșit la expoziția internațională de la New York, unde Maria Tănase a participat și a cunoscut un succes fulminant. În primăvara anului 1939, Constantin Brâncuși era din ce în ce mai critic la adresa cântăreței.
Cei doi au fost invitați la Expoziția Internaţională, unde Maria Tănase i-a cântat președintelui american Franklin Roosevelt piesa „Ţine, Leano, Roosevelt!”, pentru care a fost aspru criticată de cel pe care l-a iubit pătimaș.
Cu toate acestea, artista a declarat că nu l-a uitat niciodată pe Constantin Brâncuși și că a fost dragostea vieții ei.
Pe de altă parte, artistul care a dat viață operelor de artă din piatră a declarat că nu regretă nicio clipă decizia luată: „A durat până când ne-am plictisit definitiv unul de celălalt“.
Constantin Brâncuși s-a stins din viață în 1957. Maria Tănase a suferit mult și chiar a manifestat dorința să ridice în memoria lui o școală de muzică folclorică la Târgu Jiu, orașul unde artistul a reușit să ridice Poarta Sărutului. Dar visul ei a rămas tot la stadiul de dorință, pentru că șase ani mai târziu, s-a stins și ea din viață, cu puțin timp înainte de a împlini 50 de ani.
Dragostea dintre cei doi artiști care și-au pus amprenta asupra istoriei artei în România va dăinui cu siguranță peste ani și ani. Când a întâlnit-o pe Maria Tănase, maestrul avea un trecut amoros impresionant. Cei 37 de ani diferență între „Edith Piaf a României” și cel care a creat „Masa Tăcerii” nu au fost un obstacol în iubirea lor.
Surse foto: facebook.com, facebook.com
Surse articol: adevarul.ro, alephnews.ro, life.ro