Motivul pentru care a renunțat Laura Codruța Kovesi la baschet

Motivul pentru care a renunțat Laura Codruța Kovesi la baschet
Ana Maria Munteanu, redactor sef Divahair.ro
Vineri, 08.05.2020

Cea mai recentă știre despre Laura Codruta Kovesi este, desigur, cea despre victoria ei în procesul în care a contestat decizia Curții Constituționale de a o revoca în 2018 din funcția de procuror-șef al DNA.  Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) i-a dat câștig de cauză viitorului procuror-șef al Parchetului European, în vârstă de 46 de ani.

Dar nu despre asta este vorba acest articol, ci despre un alt capitol din viața uneia dintre celei mai puternice femei de pe scena politică autohtonă și internațională. Laura Codruta Kovesi a fost jucătoare profesionistă de baschet, timp de 15 ani. Când a împlinit vârsta de 22 de ani, Laura Codruta Kovesi a decis să renunțe la acest sport în favoarea celeilalte mari pasiuni a ei – domeniul juridic.

Laura Codruta Kovesi tanara baschetbalista

Sursa foto Imgur

Kovesi a început să joace baschet la 7 ani și a absolvit învățământul preuniversitar la Mediaș, unde a evoluat ca jucătoare la Club Sportiv Școlar Mediaș. Talentul și munca i-au adus chiar și selecții în echipa națională de baschet feminin-cadete, cu care a câștigat în 1989 la Timișoara titlul de vicecampioană europeană, conform realitatea.net. Asta pentru ca mai târziu să pășească și pe urmele tatălui său, mergând, între 1991 și 1995, la Facultatea de Drept în cadrul Universității Babeș-Bolyai.

Performanțele în baschet ale tinerei Laura Codruta Kovesi

Cel care a antrenat-o pe Kovesi la Mediaș, Costel Tătaru, a fost recent intervievat de cei de la GSP în legătură cu trecutul sportiv al viitorului procuror-șef al Parchetului European. Actualmente Conferențiar Universitar la Facultatea de Educație Fizică și Sport din Sibiu, Tătaru a avut numai cuvinte de laudă la adresa fostei sale eleve: „Cât timp a fost junioară, i-am fost antrenor la CSS Mediaș. Era cu un an mai mică decât celelalte fete din grupă, era cea mai tânără din echipă. În 1989, am ieșit campioni naționali la juniori. Făceam nouă antrenamente pe săptămână, ceea ce nu fac nici astăzi.

Le scoteam de la practică și făceam antrenamente, lucram toată vara. Atunci, nu erau capcane pentru tineri, nu erau discoteci, baruri, nu erau alte preocupări. Într-un oraș de provincie, sportul era un privilegiu”.

 

Sursa foto Imgur

„Era un copil foarte serios, ambițios și foarte corect. Dacă eu mă întorceam cu spatele și ea avea de făcut 100 de sărituri ca mingea, făcea 100, nu făcea 99! Nu se dădea la o parte de la efort, fie că îi convenea sau că nu îi convenea. Bodogănea, dar își făcea datoria fără probleme. A fost iubită de fete pentru că era serioasă și simpatică.

Nu trebuia să-i repeți un lucru de două ori, ceea ce e o mare calitate într-o relație dificilă cum e cea dintre un antrenor și un jucător de 15-16 ani, unul pus să muncească gratuit. Se muncea pe «butoaie de transpirație», nu erau contracte pe bani. Se muncea din pasiune”

De ce s-a lăsat Laura Codruta Kovesi de baschet

Tot de la Costel Tătaru, prin intermediul celor de la gps, am aflat de ce a renunțat Laura Codruta Kovesi la baschet, după atâția ani dedicați lui. „O chema Lascu. Mama ei era profesoară de limba și literatura română, iar tatăl ei era jurist, doctor în științele juridice. Erau oameni serioși, care și-au lăsat amprenta asupra educației ei. Orice ar fi spus răuvoitorii și clevetitorii care nu i-au cunoscut biografia așa cum i-am cunoscut-o eu, a fost o fată pregătită.

În primii ani, a încercat să mai facă sport, dar probabil că rigorile învățământului superior au făcut-o să renunțe la un moment dat la sportul de performanță. Clujul era campioană națională, iar cei de acolo aveau pretenții mari de pregătire, erau și prin cupele europene și ea nu prea putea să meargă în paralel și cu activitatea de studentă la Drept.

Probabil că seriozitatea și rigorile de la Drept au făcut-o să ia această decizie. Nu poți fi jurist de nota 5, exact cum nu poți fi medic de nota 5 sau dascăl de nota 5. Ea era obișnuită să facă performanță, era foarte hotărâtă, foarte ambițioasă și nu umbla cu jumătăți de măsură. De asta cred că a renunțat mai repede la baschet”.

Tătaru a ținut să închidă interviul cu un moment amuzant din perioada în care el o antrena pe Kovesi: „La nu știu ce deplasare de dinaintea unui meci, ne-am oprit la un restaurant să mâncăm. Fetele s-au dus la bar să-și ia o citronadă sau ceva de genul acesta și țin minte că un barman le-a zis să se dea jos de pe bar. Doar că ele, fiind înalte, erau în picioare, pe podea, aia era înălțimea lor”. 

Laura Codruta Kovesi, amintiri din tinerețe

”Baschetul este cel mai frumos sport, în opinia mea. Eu la început, în clasa I, am făcut atletism, eram foarte energică, apoi în clasa a doua am trecut la baschet. Practic, din clasa a doua până la 22 de ani am practicat acest sport! Atunci m-am oprit, era și greu, că trebuia să studiez mult în acei ani.. Eu la club jucam pivot, dar la echipa națională de cadete, cu care am devenit vicecampioană europeană la Timișoara, în 1989, eram extremă stânga!”, și-a amintit cu plăcere fosta șefă DNA în cadrul unui interviu acordat unicului Virgil Stănescu, unul dintre cei mai mari baschetbaliști pe care i-a avut România.

Sursa foto Imgur

”Făceam cantonamente la Păltiniș, prima zi era frumoasă, după aceea, cu trei antrenamente pe zi, eram foarte obosite, nu ne mai simțeam picioarele. Nu erau echipamentele de acum, ne pregăteam cu teniși de la Drăgășani, de multe ori nu aveam apă caldă, ne spălam și ne săpuneam cu apă rece, iarna, iar când ajungeam la oraș și făceam o baie normală nu credeam că mai există apă caldă pe Pământ!”

Surse foto: wikipedia, imgur

Articolul urmator »
Motivul real care a dus la separarea dintre Adriana Bahmuțeanu și lodognicul ei. „Nicio femeie nu pleacă de bunăvoie dintr-un palat"
Motivul real care a dus la separarea dintre Adriana Bahmuțeanu și lodognicul ei. „Nicio femeie nu pleacă de bunăvoie dintr-un palat"
Mariana Voinea | Miercuri, 24.07.2024
Incepe quiz
Cine va râde la înmormântarea ta?
Cine va râde la înmormântarea ta?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.2 (4)

Ne găsești pe