O mai știi? Ce s-a întâmplat cu Anca Szönyi după rolul memorabil din "Ciuleandra"

O mai știi? Ce s-a întâmplat cu Anca Szönyi după rolul memorabil din "Ciuleandra"

Ramona Jurubita

Anca Szönyi a avut apariții sporadice în filme, dar mulți nu o pot uita pentru interpretarea sa din „Ciuleandra” (1985), unde a fost personajul principal. Atunci avea doar 25 de ani și un viitor strălucit în față, dar a renunțat la lumina reflectoarelor pentru o viață mai liniștită.

Fosta actriță are în prezent 63 de ani și este plecată de ani buni din țară, dar publicul din România încă o asociază cu rolul Mădălina Faranga, personajul feminin principal din „Ciuleandra”, în regia lui Sergiu Nicolaescu. Important de menționat este că a concurat cu alte 100 de fete pentru a obține un loc în pelicula marelui regizor.

În lumea cinematografiei, Anca Szönyi este cunoscută la nivel internațional și ca Anca Nicola sau Anca S. Thomas. Deși niciun alt rol pe care l-a interpretat ulterior nu s-a comparat cu acela jucat în 1985, vedeta și-a mai încercat norocul și în alte producții. După alte câteva apariții, și-a încheiat cariera brusc, iar decizia a avut legătură cu o schimbare suferită în plan personal.

La doi ani de la momentul în care a cunoscut succesul cu personajul Mădălina Faranga, mai exact la vârsta de 27 de ani, actrița a plecat în Franța. Exista posibilitatea să semneze un contract temporar acolo, așa că s-a aventurat spre necunoscut. Nimeni nu s-a gândit că nu se va mai întoarce niciodată. Nici măcar ea nu bănuia că viața i se va schimba radical odată cu această decizie.

Anca Szönyi dansând alături de ceilalți actori din „Ciuleandra”
Anca Szönyi în „Ciuleandra”

La Paris s-a îndrăgostit nebunește de un român stabilit acolo și a hotărât în repetate rânduri să își prelungească șederea departe de casă. Nu s-a gândit că a lăsat în urmă o carieră promițătoare și a trăit clipa alături de el. Din păcate, relația lor nu a mers în direcția visată de ea.

„În perioada aceea am trăit o poveste de dragoste cu un român din Paris, fapt care m-a făcut să prelungesc șederea mea acolo.
Relația a fost un eșec, lucru care s-a dovedit a fi, în final, ideal atât pentru el, cât și pentru mine. Am intrat apoi în vria voiajelor. Tot ce-mi doream era să călătoresc. În niciun caz nu mă hotărâsem să rămân definitiv. De altfel, eu n-am cerut niciodată azil politic. Pur și simplu s-a întâmplat să îmi tot prelungesc șederea pentru că apăreau alte și alte priorități până când am rămas de tot. Așa a fost să fie.”, a mărturisit ea într-un interviu.

Anca Szönyi a reușit să obțină câteva roluri și peste hotare, după ce a fost remarcată pe stradă de o persoană care lucra la o agenție de modele. A acceptat invitația de a merge la un casting și așa a ajuns să încheie câteva contracte de publicitate și film, dar pentru roluri mici.

Românca noastră a fost la un pas de a juca și alături de Bruce Willis, dar visul i-a fost spulberat în ultima clipă dintr-un motiv pe care ea nu-l luase în calcul când a plecat în America să dea o probă pentru un rol.

„Pe aceeași filieră am câștigat un casting la Los Angeles. Urma să fiu partenera lui Bruce Willis, iar filmările aveau loc în Italia. De necrezut. Ajunsă la Roma, cazată într-un faimos hotel, cu două zile înainte de începerea filmărilor, echipa de producție a realizat că nu aveam nicidecum dreptul oficial-legal de a lucra pentru Statele Unite! Contractul a fost reziliat. Am crezut că înnebunesc de revoltă, supărare, decepție… În cele din urmă rolul meu a fost interpretat de Andie McDowell.”, a povestit actrița în urmă cu mai mult timp.

Anca Szönyi în timp ce își făcea selfie în oglindă
Anca Szönyi în prezent

În cele din urmă, s-a stabilit în Franța, în 1987. Viața ei a luat o altă întorsătură în 1993, când s-a căsătorit cu politicianul și omul de afaceri francez Jean-Pierre Thomas⁠. Apoi, în 1996, s-a născut fiica lor, Diane-Emmanuelle.

Treptat, vedeta a renunțat la actorie, dar a rămas legată de lumea artei. Participă adesea la evenimente culturale și se implică în acțiuni de promovare a culturii românești. Ba chiar a fost, pentru o vreme, consilier artistic în galeriile de artă din Paris.

Se pare că a moștenit înclinația spre frumos de la tatăl ei, pictorul Ștefan Szönyi și talentul actoricesc de la sora ei, actrița Julieta Szönyi (74 de ani). Important de menționat este că a absolvit Facultatea de Arte Plastice și este specialistă în pictură monumentală.

La cei 63 de ani pe care îi are, Anca Szönyi este foarte activă în mediul online și își ține permanent prietenii la curent cu fiecare proiect în care se implică. De asemenea, imortalizează și momente speciale din timpul vizitelor pe care le face în România.

O astfel de postare a făcut pe Facebook la începutul lui februarie 2023, când le-a arătat internauților imagini cu ea și actorul Victor Rebengiuc, din timpul revederii lor.

Anca Szönyi purtând o haină de blană, alături de actorul Victor Rebengiuc la finalul unui spectacol în care el a jucat
Anca Szönyi alături de Victor Rebengiuc

„OAMENI RARI !
L-am cunoscut pe domnul Victor Rebengiuc cu ani în urmă când puștoaică avusesem un mic rol întrun film regizat de Dan Pița și în care Rebengiuc ne lăsase cu gura căscată cu magistrala sa interpretare în rolul lui Tănase Scatiu.
Pe scenă îl admirasem ultima dată în Regele moare- FORMIDABIL.
Ieri seară la Bulandra m-am delectat cu interpretarea sa în „Tatăl” de Florian Zeller. Atât de just și de nuanțat .
IMPRESIONANT, EXCEPȚIONAL ca întotdeauna! M-am bucurat atât de mult să ne revedem, Maestre!”, a scris ea în dreptul imaginilor publicate cu Victor Rebengiuc.

Filmele în care a jucat frumoasa Anca Szönyi:

 • 1976: Tănase Scatiu,
 • 1977: Buzduganul cu trei peceți,
 • 1979: Blauvogel,
 • 1980: Burebista,
 • 1983: Viraj periculos,
 • 1983: Misterele Bucureștilor,
 • 1985: Ciuleandra (rol principal - Mădălina Faranga),
 • 1989: Layla (rol principal - Layla),
 • 1991: C'est quoi ce petit boulot?,
 • 1991: Le Passage,
 • 1994: Începutul adevărului (Oglinda).

Chiar dacă a renunțat la actorie, în ochii românilor va fi în continuare o actriță de succes. Frumusețea ei răpitoare și farmecul aparte au făcut-o să intre rapid în inimile iubitorilor de film și să nu mai iasă de acolo nici până astăzi.

Viața lui Adrian Păduraru, celebrul actor din „Declarație de dragoste”. Ce face acum, după mai bine de 30 de ani de la rolul care l-a făcut celebru

Surse foto: FacebookFacebookFacebook, Facebook

Surse articol: NewsweekLibertateaB365

Articolul urmator
Ce face Raluca Bădulescu după ce a rămas fără job la "Bravo ai stil"! "A venit timpul să fructific ideea care mă urmărește de ceva vreme"
Ce face Raluca Bădulescu după ce a rămas fără job la "Bravo ai stil"! "A venit timpul să fructific ideea care mă urmărește de ceva vreme"
Ce spune personajul preferat din "Friends" despre personalitatea ta
Incepe quiz
Ce spune personajul preferat din "Friends" despre personalitatea ta

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.3 (3)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.