Regretata actriță Stela Popescu a fost refugiat de război. Prin ce greutăți a trecut când era doar un copil

Regretata actriță Stela Popescu a fost refugiat de război. Prin ce greutăți a trecut când era doar un copil

Alida Enache

Una dintre legendele teatrului și filmului românesc, inegalabila Stela Popescu, va rămâne pentru totdeauna în sufletele noastre, ale tuturor. Toată lumea a adorat-o și, pe măsură ce anii trec, absența ei se resimte, parcă, tot mai mult. Regretată artistă a revenit din nou în atenția publicului în urma unei postări făcute de Dan Negru pe pagina sa personală de Facebook.

Dacă am fi crezut că știam chiar totul despre ea, se pare totuși că nu e așa. Prezentatorul TV și-a adus aminte un detaliu foarte important despre viața Stelei Popescu, pe care l-a și dezvăluit publicului larg. În copilărie, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, aceasta a fugit din calea rușilor alături de mama sa. Pe atunci, micuța Stela avea doar cinci ani și a fost nevoită să își părăsească locuința, după ce Basarabia a fost invadată. A fost despărțită de tatăl ei care, din păcate, fusese deportat alături de alți intelectuali în Siberia.

Imagine cu Stela Popescu în timpul unui interviu, înainte să moarăSursa foto: Youtube

„Când rușii au invadat Basarabia, o fetiță se refugia cu familia în România. Stela era numele fetiței. Mi-a povestit adeseori drama refugiaților. Asta e ultima fotografie a Stelei într-un platou de TV si am făcut-o la vreo 70 de ani după drama ei de copil-refugiat. La câteva ore după fotografia asta, Stela devenea stea. Stela Popescu a fost un copil refugiat din calea rușilor. Poate că printre miile de copii refugiați de azi, undeva e și o Stela Popescu. Drama refugiaților a fost și se va repeta mereu. Știm sa repetăm doar vremurile proaste, nu și vremurile bune.”, a povestit Dan Negru despre actriță.

Stela Popescu a făcut numeroase declarații despre copilăria ei pe parcursul timpului în diverse interviuri. Ea a mărturisit de multe ori cum a fost despărțită de tatăl ei timp de 18 ani, perioadă în care nu a știut absolut nimic despre viața sa.

„Aveam 5 ani. Tata a fost deportat în Siberia în 1940. Rușii au avut un sistem foarte inteligent de a ocupa Basarabia. Au luat într-o noapte tot ce era intelectual, bărbați în special, şi i-au dus direct, în vagoane, în Vladivostok. (…) Tata a scris 18 ani și n-am primit nicio scrisoare de la el. Toate scrisorile se adunau de către autorități și le dădeau foc în apropiere, într-un șanț. Pe el l-au dus la capătul pământului, în Siberia. Le-au dat conserve și topoare și le-au zis să-și facă barăci. Stomacul tatei era ca fierul când l-am reîntâlnit, de la atâtea lemne tăiate. A mâncat rădăcini de copaci, a scăpat cu viață, deși se omorau între ei“, zicea Stela Popescu, în 2012, într-un interviu pentru Adevărul.

Tatăl artistei a fost eliberat în 1958, însă abia în 1977 s-a putut reuni cu familia sa. Pe atunci, el s-a întors în satul natal, în Basarabia, dar îi era interzis să părăsească țara. Mai apoi, după multe intervenții, familia actriței s-a putut reuni în sfârșit la București.

Stela Popescu și-a dat ultima suflare, chiar înainte cu o săptămână de a împlini 82 de ani. Aceasta a suferit un accident vascular cerebral hemoragic sever, incompatibil cu viața.

Citește și: Familia Lucescu, amintiri sfâșietoare de la cutremurul din 4 martie 1977: „Casa mea a fost dărâmată, a căzut cu totul la cutremur”

Surse articol: Impact, Playtech, DcNews

Surse foto: Facebook, Youtube

Articolul urmator
Povestea de viață a lui Gabriel Gavriș (Gheboasă). Prin câte greutăți a trecut în copilărie
Povestea de viață a lui Gabriel Gavriș (Gheboasă). Prin câte greutăți a trecut în copilărie
Quiz spiritual: ce vedetă ai fost într-o viață anterioară?
Incepe quiz
Quiz spiritual: ce vedetă ai fost într-o viață anterioară?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.