Familia Lucescu, amintiri sfâșietoare de la cutremurul din 4 martie 1977: „Casa mea a fost dărâmată, a căzut cu totul la cutremur”

Familia Lucescu, amintiri sfâșietoare de la cutremurul din 4 martie 1977: „Casa mea a fost dărâmată, a căzut cu totul la cutremur”

Alida Enache

Pe 4 martie s-au împlinit 47 de ani de la teribilul cutremur din 1977, care a îndoliat o țară întreagă. Spaima, disperarea și neputința celor care locuiau în București la acel moment i-au determinat pe mulți dintre ei să se reorienteze către zone fără activitate seismică ale țării. Printre acei oameni se numără și familia Lucescu. Mircea Lucescu, actualul antrenor al ucrainenilor de la Dinamo Kiev, în vârstă de 78 de ani, a fost nevoit să se mute împreună cu familia sa în Hunedoara chiar după cutremur, tot în 1977, la insistențele soției sale.

Pentru „Il Luce”, Neli și Răzvan Lucescu amintirile tragicului eveniment rămân vii în continuare. Atunci când s-a produs cutremurul, antrenorul era în cantonament la Săftica. Imediat după ce a aflat că s-au prăbușit mai multe clădiri, acesta a plecat disperat spre casă pentru a-și căuta soția și fiul. Din păcate, printre zecile de locuințe care deveniseră ruine se număra și căminul fostului fotbalist.

Imagine cu Mircea Lucescu tânăr, din 1975, de la un meci

„Casa mea a fost dărâmată, a căzut cu totul la cutremur. Eram în cantonament la Săftica, era vineri, duminică aveam meci. Când am auzit că s-au prăbușit multe clădiri, am fugit ca un nebun spre casă, unde îi aveam pe Neli și Răzvan.”, a povestit el în trecut.

Au urmat clipe de groază pentru Mircea Lucescu. Nu-i putea găsi pe Neli și Răzvan. Din fericire, ei fuseseră la film la cinematograful "Scala", iar asta i-a salvat.

„Am ajuns, am văzut o parte din casă prăbușită, am intrat și un perete întreg de la camera lui Răzvan era prăvălit peste tot patul. Nu-i găseam pe nicăieri, apoi i-am văzut venind împreună pe stradă. Fuseseră la film, la Scala. Acest lucru i-a salvat!", își mai amintește „Il Luce”.

Imagine cu Mircea Lucescu în timpul unui interviuSursa foto: Youtube

La vremea aceea, fiul antrenorului, Răzvan Lucescu avea doar opt ani. Fiind copil, nu a înțeles ce se întâmpla și nici nu s-a speriat. În schimb, atunci când a reușit să iasă din cinematograf după numeroase încercări, a văzut că totul se făcuse scrum în jurul său. Căzuseră trei blocuri în zona respectivă.

„La cutremur începea returul de campionat duminica următoare, taică-miu plecase în cantonament, asta era vineri, 4 martie 1977. El era în cantonament, iar eu am plecat la film cu mama, la cinematograful "Scala". Și când a fost cutremurul mama s-a blocat acolo, pe scaun, n-a ieșit. Până la urmă întâmplarea a fost să fie o chestie corectă, pentru că lumea s-a îmbulzit, a ieșit călcându-se în picioare, noi am părăsit ultimii, ultimii cinematograful... Eu nu mi-am dat seama ce se întâmplă, nici nu m-am speriat, am crezut ca e ceva în legătură cu filmul, că era un film cu circ, cu oameni pe leagăne, pe trapeze, în zbor, era agitație mare... Și când am ieșit, afară era praf, nu se vedea nimic, pentru că trei blocuri căzuseră în zonă", a povestit Răzvan Lucescu în trecut.

Momentul revederii dintre Mircea Lucescu și familia sa a fost absolut emoționant. Cei trei se căutau disperați și temători printre dărăpănături, în timp ce fostul vicepreședinte al Rapid București își striga tatăl.

Imagine cu Răzvan Lucescu la FIFA World Cup în 2010, runda de calificări, România vs Franța

„După aia ne-am dus acasă, speriați, am trecut, venind dinspre "Scala", coborând către Știrbei. Pe partea dreaptă căzuse și fostul hotel "Nestor", pe Calea Victoriei, actualul "București" sau cum îi spune acum... Și eram foarte speriați de ce o să găsim acasă. Erau câteva cărămizi în fața blocului, a suferit blocul nostru la cutremur... și am stat pe-afară, cu lume, cu toată nebunia care era, un șoc imens... L-am văzut la un moment dat pe taică-miu, întrebând lumea cu disperare de noi, și când ne-a văzut, mă rog, am strigat după el, a fost așa o mare fericire că suntem împreună bine.", a mai mărturisit antrenorul.

Apartamentul familiei Lucescu a fost reparat și renovat cu ajutorul unei trupe din Hunedoara. La vremea aceea, „Il Luce” nu câștiga destul cât să cumpere o altă locuință.

„Atunci a venit o trupă din zona Hunedoarei, mi-au reparat apartamentul distrus de Cutremur. Nu câștigam atât de mult încât să-mi iau o altă casă. Am stat la Obor, m-am mutat de 3, 4 ori pe unde am putut. Îmi aduc aminte că unul dintre băieții de la Dinamo, Moldovan, nu Alexandru, ci Ion, m-a lăsat să stau în apartamentul lui. Și mi-a reparat apartamentul de pe Berzei. O întreagă istorie cu cutremurul.”, a declarat în urmă cu câțiva ani actualul antrenor al ucrainenilor de la Dinamo Kiev.

Cutremurul care a paralizat România în anul 1977 a avut loc la ora 21:22. Totul se întâmpla în data de 4 martie, pe atunci o zi de vineri. A avut o magnitudine de 7,4 grade pe scara Richter și o durată de circa 56 de secunde.

Printre cele mai afectate orașe de dezastru au fost București, Craiova, Buzău și Zimnicea. Cel din urmă a fost transformat în ruine, cu 175 de case prăbușite, 523 grav avariate și 4.000 de sinistrați. La nivelul întregii țări s-au prăbușit aproximativ 35.000 de locuințe. Din păcate, tragedia a lăsat în urma sa circa 11.300 de răniți și a luat viața a 1.570 de persoane.

Citește și: Ioana Dichiseanu face noi dezvăluiri despre regretatul ei tată. "O parte din familia Dichiseanu a fost evacuată cu arma la tâmplă"

Surse articol: GSP, Digisport, Ziare

Surse foto: Getty, Youtube

Articolul urmator
Copilul mijlociu al Mirelei Vaida a ajuns pe masa de operație: „Au fost cele mai grele zile din viața mea”
Copilul mijlociu al Mirelei Vaida a ajuns pe masa de operație: „Au fost cele mai grele zile din viața mea”
Ce incapere din casa ti se potriveste?
Incepe quiz
Ce incapere din casa ti se potriveste?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (2)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.