S-a lansat aplicatia `Hear News` care le permite persoanelor cu deficiente de vedere sa aiba acces la stiri in timp real

Luni, 11.01.2016
de Irina Nae

Bucuresti, 11 ianuarie 2015. Persoanele cu deficiente de vedere vor putea fi mai usor la curent cu stirile zilei, prin intermediul unei aplicatii mobile dedicate, ce reda informatiile in format audio.


„Hear News" este o aplicatie realizata de Fundatia Colegiul Pro si finantata de Fundatia Orange cu suma de 201.345 lei, in cadrul programului „Lumea prin culoare si sunet", editia 2014-2015. Aplicatia a fost realizata cu sprijinul Asociatiei Nevazatorilor din Romania (ANR), aceasta contribuind la dezvoltarea aplicatiei intr-un format adaptat nevoilor nevazatorilor si coordonand sesiunile de formare cu beneficiarii.

„Hear News" este un serviciu gratuit adaptat persoanelor cu deficiente de vedere, care isi propune sa le faciliteze accesul la stiri, in timp real, cu ajutorul unui sintetizator vocal. Utilizatorii acestei aplicatii vor putea afla cu usurinta stirile si informatiile publicate de patru website-uri: www.mediafax.ro, www.gandul.info, www.historia.ro si www.divahair.ro.  

Prin aplicatia „Hear News", partenerii implicati in proiect isi doresc sa puna la dispozitia persoanelor nevazatoare, simplu si rapid, un instrument adaptat nevoilor acestora, care va simplifica si va facilita accesul la informatii de ultima ora, de calitate si diverse prin continut. Unul dintre avantajele oferite de aplicatie consta in absenta mesajelor si a bannerelor publicitare, cele mai des intalnite bariere din mediul online pentru persoanele nevazatoare. Utilizatorii aplicatiei mobile „Hear News" vor avea posibilitatea sa selecteze informatiile de care sunt interesati, fie ca este vorba de stiri sau de editoriale publicate pe site-urile mentionate.

Pe langa dezvoltarea aplicatiei mobile, proiectul „Hear News" include si sesiuni de training cu membri ai celor mai mari comunitati de nevazatori din Romania, din Bucuresti, Botosani, Cluj-Napoca, Arad si Buzau, organizate in parteneriat cu Asociatia Nevazatorilor din Romania. In plus, fiecare participant va dobandi abilitatile necesare pentru a instrui la randul sau, alti nevazatori din comunitatea sa. In acest scop, au fost dezvoltate tutoriale audio si video, care vor oferi suport optim de invatare.

Obiectivul proiectului este ca in decurs de un an de la lansare, peste 1.000 de persoane cu deficiente de vedere sa foloseasca aceasta aplicatie.

Aplicatia „Hear News" este disponibila pe toate smartphone-urile si tabletele dotate cu sistem de operare Android sau iOS si poate fi descarcata gratuit din magazinele Play Store si App Store folosind termenii de cautare „Hear News".

"Prin intermediul aplicatiei Hear News, persoanele cu deficiente de vedere au acces adaptat la stirile zilei. Fundatia Orange este un sustinator activ al comunicarii incluzive, iar informarea corecta si rapida este un pas important in aceasta directie.", a declarat Dana Deac, Presedinte al Consiliului Director al Fundatiei Orange.

In istoria lumii, nevazatorii nu au avut niciodata, asa cum se intampla in zilele noastre gratie tehnologiei, acces la informatie si cultura. Tocmai de aceea, fiecare contributie la valorificarea acestei oportunitati constituie atat un ajutor concret, imediat, cat si un pas inainte, deschizator de noi perspective, pe drumul generos al egalitatii de sanse", a declarat Mihai Dima, reprezentant al Asociatiei Nevazatorilor din Romania.

"Suntem mandri sa putem fi alaturi de persoanele cu deficiente de vedere prin lansarea pe piata a unui produs precum Hear News, pe care il consideram deopotriva util si inovator. Hear News nu este numai cel mai recent proiect al nostru, ci si rezultatul unui efort colectiv de a facilita accesul la informatie pentru aceasta categorie de persoane. De aceea, avem incredere ca Hear News va contribui semnificativ la imbunatatirea calitatii vietii nevazatorilor, fiind, in acelasi timp, o expresie incarcata de emotie a misiunii pe care ne-am asumat-o inca de la bun inceput si a valorilor in care credem si pe care le-am sprijinit constant", a declarat Alma Bacula, reprezentant al Fundatiei Colegiul Pro.

 

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)

Ti-a placut articolul? Urmareste DivaHair pe Facebook sau pe mail!

Cauta un furnizor in zona ta

Ai nevoide de un SFAT?

Adauga o intrebare la care vrei sa primesti raspuns. Comunitatea DivaHair te ajuta.

întreabă

LIKE si intra in universul divelor!