Secret ascuns vreme de mai bine de 200 de ani: viitorul rege al Marii Britanii are strămoși indieni
Un test ADN a scos la iveală un secret ascuns de mai bine de 200 de ani de către membrii Familiei Regale. Moștenitorul tronului Marii Britanii are strămoși indieni, iar acest lucru ar putea oferi un nou sens noțiunii de "legătură istorică" dintre regat și India.
Prințul William va fi primul rege britanic cu strămoși din India, fapt dovedit în urma unui test ADN. S-a aflat că fiul prințului Charles are o stră-străbunică nativă din Bombay în arborele genealogic.
Prințul Charles, alături de fiii săi, prințul William și prințul Harry
Legătura genetică a prințului William cu India a fost dovedită în urma unor probe de salivă provenite de la rude care împărtășesc descendența sa maternă directă cu Eliza Kewark. Ea a locuit în vestul Indiei la începutul secolului al XIX-lea, în concubinaj, împreună cu strămoșul scoțian al prințului, Theodore Forbes, un comerciant al Companiei Indiei de Est.
În zilele de azi guvernul britanic încurajează legăturile comerciale cu India și este dornic, cel mai probabil, de a reda conexiunea ancestrală a prințului William cu strămoșii săi de altă naționalitate. Cu toate acestea, între anii 1858 – 1947, când Imperiul Britanic stăpânea regiunea, descendența moștenitorului la tron ar fi fost considerată o rușine pentru o aristocrație obsedată de "reproducerea pe cale nobilă."
Prințul William are strămoși în India
Povestea începe cu Theodore Forbes, stră-străbunicul prințului William din partea prințesei Diana, care a ajuns în Vestul Indiei în anul 1809. A angajat-o pe indianca Eliza Kewark ca menajeră, așa cum toți bărbații britanici făceau la acea vreme. Cei doi au trăit în concubinaj, căsătoriile între două persoane de rase diferite fiind excluse, și au avut împreună doi copii.
Ulterior, Theodore a plecat în Bombay pentru a se alătura companiei Forbes&Co și a lăsat-o pe Eliza și pe cei doi copii ai lor să locuiască în orașul indian Surat. În 1819 lucrurile au luat o turnură dramatică, pentru că el a decis să își ducă fiul și fiica în Scoția, pentru a fi educați și crescuți de familia lui de viță nobilă. Theodore a murit în 1820, în urma unui accident naval, în timp ce se întorcea în Scoția. În testamentul său a numit-o pe Eliza Kewark menajera sa și mama fiicei sale, Katherine, fără nicio referire la fiul lor, Alexander.
Citește și: Curiozităţi şi ciudăţenii despre Familia Regală Britanică: ce reguli de conduită trebuie să respecte
Când a primit vestea că tatăl său s-a stins din viață, Alexander a decis să se întoarcă la mama lui în India, în timp ce sora lui, Katherine, a rămas în Scoția unde s-a măritat cu un bărbat potent financiar. Cinci generații mai târziu s-a născut Lady Diana Spencer, mama prințului William.
Nelegimitatea a fost considerată un stigmat între clasele sociale superioare ale secolului al XIX-lea, iar persoanele care aveau strămoși de altă naționalitate erau numiți cu "sânge colorat." Dacă la acea vreme s-ar fi aflat despre faptul că mama lui Katherine era indicancă ea nu ar mai fi fost eligibilă pentru o căsătorie cu un partener de rang înalt.
Prin urmare, rădăcinile indiene ale Elizei Kewark au fost eliminate din arborele genealogic și astfel a devenit cunoscută ca cetățean armean, fiind chiar denumită "Lady Forbesian" ( n.r. "ian", un sufix caracteristic prenumelor armene). Armenia era locul de baștină al strămoșilor tatălui ei și era cu siguranță o țară mai acceptabilă din punct de vedere social. Secretul originilor reale ale Elizei a fost păstrat de familia Spencer chiar și atunci când Lady Diana s-a căsătorit cu prințul Charles în 1981.
Au păstrat secretul sute de ani
Însă ADN-ul, după cum știm, nu minte niciodată. Geneticianul Jim Wilson de la asociația Britains DNA, care a efectuat testele, în 2013, a spus că rezultatele reprezintă "indubitabil dovezile genelor indiene ale prințului William, al doilea în linia succesorală pentru tronul Marii Britanii.", scrie Abroadintheyard.com.
Prințul William, alături de fratele său, prințul Harry, ducesa de Cambridge și Meghan Markle
Descoperirea nu a fost comentată de niciunul dintre membrii Familiei Regale în prezent. Potrivit biografiei "The Real Diana", realizată de Lady Colin Campbell, rudele prințesei Diana erau conștiente de trecutul stră-străbunicii sale, însă au păstrat cu sfințenie tăcerea de-a lungul anilor. Singura care și-a asumat originile indiene a fost mătușa Dianei. Mary Roach, mătușa maternă a regretatei prințese, a declarat pentru The Times: "Întotdeauna am presupus că sunt parțial armeană, așa că sunt încântată că am și origini indiene."
Bunica Dianei, strănepoata indiencei Eliza Kewark
Bunica Dianei, Ruth Burke Roche, baroană de Fermoy, cea care a și învățat-o protocolul regal înainte de a deveni soția prințului Charles, este legătura directă a prințesei cu Eliza Kewark. Străbunica baroanei de Fermoy, Katherine Forbes, era fiica lui Theodore Forbes și a indiancei Eliza Kewark.
Prințesa Diana și bunica ei, Lady Fermoy
Trebuie menționat faptul că, timp de secole, membrii familiei Spencer au fost foarte apropiați de Familia Regală. Bunica Dianei, Baroană de Fermoy, a fost prietenă apropiată și doamnă de companie pentru regina-mamă, Elisabeta.
Surse articol: DailyMail / Tatler / ABCNews
Surse foto: Getty