Tragica poveste de viață a lui Sinéad O’Connor. A fost abuzată de propria mama

Tragica poveste de viață a lui Sinéad O’Connor. A fost abuzată de propria mama

Alida Enache

Recunoscută la nivel mondial pentru vocea sa inconfundabilă, Sinéad O’Connor nu a făcut decât să-și cânte suferințele toată viața. Existența artistei premiate cu Grammy a fost și este, în continuare, dominată de multă durere, abuzuri, controverse și căsătorii eușuate. Traumele trecutului au avut întotdeauna un cuvânt de spus, iar bolile psihicie de care suferă au adus-o deseori în pragul disperării. Ea a ajuns chiar chiar și închisă și izolată. Aceasta este povestea sa sfâșietoare de viață:

UPDATE 28 iulie 2023: Fanii cântăreței așteaptă cu sufletul la gură să vadă documentarul ce surprinde ascensiunea ei profesională. „Nothing Compares” a avut deja premiera pe 21 ianuarie 2022, la Festivalul de Film Sundance, iar acum urmează să apară și pe micile ecrane. În cadrul acestei producții, vedeta a făcut mărturisiri dureroase despre necazurile prin care a trecut în viață și, mai ales, despre copilăria grea care i-a marcat întreaga existență. Sufletul ei ar fi fost rupt în mii și mii de bucățele chiar de propria mamă, care ar fi avut un comportament abuziv și inuman. Potrivit spuselor sale, a avut inclusiv un moment în care mama a dat-o afară din casă și a pus-o să doarmă în grădină. În clipele grele, doar muzica a ajutat-o să își panseze rănile adânci.

„Am țipat, am rugat-o să mă lase să intru în casă. Mi-am petrecut întreaga copilărie fiind bătută din cauza condițiilor sociale în care a crescut mama mea. A fost un șoc pentru mine să devin o vedetă pop, nu era ceea ce îmi doream. Voiam doar sa strig, să țip! Nu exista terapie când eram copil, așa că motivul pentru care am intrat în muzică a fost faptul că a reprezentat o terapie pentru mine.”, și-a amintit artista.

Când s-a lansat în plan muzical, s-a lovit și de prejudecățile celor din jur, care au încercat să îi schimbe stilul și să o transforme într-o divă. Dar Sinéad O’Connor s-a ambiționat să rămână ea și să își pună în evidență personalitatea puternică. De-a lungul anilor, s-a făcut remarcată prin stilul vestimentar controversat și prin tunsoarea emblematică.

„Ei voiau să îmi las părul lung, să port fuste scurte și tocuri înalte, machiaj…. Și să scriu cântece care nu ar fi însemnat nimic, dar eu vin dintr-o țară în care erau revolte pe străzi din cauza pieselor. Pentru asta este arta!”, a mărturisit ea.

Plecarea ei la îngeri a lăsat un gol imens în lumea artistică, iar acum colegii ei de breaslă sunt devastați. Multe vedete, din domeniul muzical și nu numai, au simțit nevoia să scrie în mediul online câteva cuvinte despre ea și despre amprenta pe care a lăsat-o în această lume:

„Este o tragedie. O pierdere incomensurabilă. A fost chinuită toată viața ei. Dar extrem de talentată. Îmi amintesc primul eveniment Grammy unde am cunoscut-o pe această micuță irlandeză.”, a scris cântăreața Melissa Etheridge.

„Sunt devastat de pierderea lui #SineadOConnor. A fost o luptătoare așa cum mă așteptam să fie, înțeleaptă și vizionară, dar în același timp și hilară. Am râs mult împreună. Scriam melodii împreună, care acum nu vor fi niciodată complete. Cu toții am pierdut o artistă emblematică. Eu am pierdut o prietenă. Odihnește-te în pace.”, sunt cuvintele compozitorului Bear McCreary.

UPDATE 26 iulie 2023: Regretata artistă a trecut în neființă la vârsta de 56 de ani. Anunțul a fost făcut chiar de către familie, prin intermediul unui comunicat oficial publicat în The Irish Times, potrivit Reuters.

"Cu mare tristețe anunțăm trecerea în neființă a iubitei noastre Sinead", au declarat apropiații vedetei. 

Vedeta a fost greu încercată de soarta și se lupta de ani buni cu depresia. Apogeul suferinței sale a avut loc în luna ianuarie a anului 2022, în momentul în care fiul ei Shane, în vârstă de 17 ani, a ales să-și încheie socotelile cu viața. Aparent, Sinéad O'Connor ar fi încercat să se sinucidă chiar la o săptămână de la moartea copilului, ea fiind cea care a făcut anunțul în mediul online. 

"Am decis să-mi urmez fiul. Nu are rost viața fără el. Tot ce ating, ruinez. Am rămas doar pentru el. Iar acum el a dispărut", a scris artista la vremea respectivă pe rețelele de socializare. 

Sinéad O'Connor s-a născut în 1966 în Dublin, Irlanda. Din păcate, părinții acesteia au hotărât să se despartă pe când ea era doar un copil, iar fetița de atunci a ajuns să-și continue viața alături de mama ei. Asta se întâmpla pe când cântăreața avea doar 8 ani.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Sinead O'Connor (@oconnor.sinead)

În aceea perioadă, Sinéad O'Connor a devenit victima unor abuzuri greu de imaginat. Cine era cea care o abuza atât fizic, cât și sexual? Femeia care i-a dat viață. Chiar mama artistei a făcut-o pe aceasta să simtă că viața sa era "o cameră de tortură", după cum mărturisea chiar ea într-un interviu din trecut. Femeia se confrunta cu tulburări de sănătate mintală și dezvoltase o dependență pentru substanțe interzise. La un moment dat, chiar și-a obligat fiica să locuiască timp de câteva luni într-un șopron.

"A condus o cameră de tortură. Era o persoană care se bucura și zâmbea când îți făcea rău. ... Eram îngrozită.. Urăsc faptul că nu am putut să am grijă de ea, poate să-i ofer înapoi puțină dragoste. Și să o ajut, nimeni nu a ajutat-o", mărturisea solista pentru celebrul dr. Phil, în 2017.

Imagine cu cântăreața irlandeză Sinead O'Connor pe platoul de filmare al emisiunii de televiziune Stars 90.

În adolescență, a fugit de acasă, pentru a locui cu tatăl ei. Avea doar 15 ani când a fost prinsă furând din magazine și a fost trimisă la "Magdalene Laundries", azilurile Magdalene unde ajungeau, de cele mai multe ori, fetele însărcinate sau cele cu comportamente percepute drept antisociale. Solista a petrecut exact 18 luni în azilul pentru "femei indisciplinate", care era administrat de Biserica Romano-Catolică.

"Niciodată nu voi mai experimenta o asemenea panică, teroare și agonie din cauza unui astfel de loc", a declarat ea în 1990.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Filmmagasinet Ekko (@filmmagasinet_ekko)

Cât timp și-a dus zilele în acel azil, Sinéad O'Connor a fost martora multor alte abuzuri ale căror autori au fost chiar preoții. Tocmai din acest motiv, cântăreața a ales să-și dedice mare parte din viață demascării abuzurilor întâlnite în Biserica Romano-Catolică. Încă de când a devenit o muziciană consacrată, a adus la cunoștință publicului larg neregularitățile care se întâmplă în lăcașuri sfinte.

Perioada petrecută în azil a venit, totuși, și cu un lucru bun, căci atunci artista și-a descoperit și dragostea pentru muzică. A înceăut sî cânte cu alte persoane din instituție, urmând ca mai apoi să-și înființeze propria trupă. Ea primise prima ei chitară de la o călugăriță de acolo.

După ce a plecat din acel azi, Sinéad O'Connor nu a mai avut prea mult timp să se bucure de viață. O nouă tragedie avea să îi zdruncine, din nou, existența. În 1985, mama sa a murit într-un accident de mașină. Trauma a transformat-o pe artistă, atunci în vârstă de 19 ani, într-o persoană furioasă, cinică față de viață. Ea reușise să o ierte pe cea care i-a dat viață pentru ceea ce-i făcuse în copilărie și chiar și-ar fi dorit să fi petrecut mai mult timp cu ea.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @claudiomoure973

După ce și-a pierdut mama, artista irlandeză s-a mutat în Londra și a reușit să obțină primul ei contract de înregistrare. Și uite așa, în 1990, single-ul "Nothing Compares 2 U", un cover după piesa lui Prince, ajunge în frunte topurilor din exact 18 țări. Atunci, Sinéad O'Connor devine celebră nu doar pentru talentul său inegalabil, ci și pentru interpretarea sa din videoclipul piesei. Solista începe să plângă în timp ce cântă versul "Toate florile pe care le-ai plantat în curtea din spate, mamă, toate au murit și s-au ofilit".

Momentul nu a fost regizat, ci vedeta era copleșită de versurile piesei și de ceea ce se întâmpla în viața ei în perioada respectivă. Lacrimile din acel videoclip nu au devenit decât un simbol etern a ceea ce avea să se întâmple mai departe cu soarta ei.

În aceea perioadă, O'Connor avea o relație extrem de dificilă cu Prince. "Nu ne înțelegeam deloc. De fapt, ne-am luat la pumni", povestea ea despre artist, după ce l-a numit "un adorator al diavolului".

A devenit vedetă de talie mondială și Sinéad O’Connor s-a ales, cum era de așteptat, cu averi la care unii doar visează și adorația oamenilor. Dar aceste lucruri nu au mulțumit-o și nu au bucurat-o niciodată. Celebritatea i s-a părut dificilă și așteptările publicului greu de suportat.

În anul 1992, după ce a apărut într-o emisiune, artista a fost aspru criticată pentru comportamentul ei. Chiar și Madonna a reacționat în mod public atunci. Dar ce s-a întâmplat, mai exact?

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Kyle W. Gröss: #digitaldustcollector (@kwgross76)

Ei bine, cântăreața irlandeză a rupt o fotografie a Papei de atunci, Ioan Paul al II-lea, în semn de protest față de abuzurile răspândite în Biserica Catolică. Totul avea loc în direct, în timpul show-lui "Saturday Night Live". Șefii televiziunii respective au menționat la vremea aceea că nu o vor mai aduce niciodată în emisiunile lor. Ulterior, cântăreața a fost huiduită pe scena din New York, la un concert tribut Bob Dylan. La scurt timp după aceea, ea anunța că se retrage din industrie.

"Cred că există un mod mai bun de a-și prezenta ideile, decât să rupă o imagine care înseamnă mult pentru alți oameni. Dacă ea este împotriva Bisericii Romano-Catolice și are o problemă cu ei, cred că ar trebui să vorbească despre asta", menționa Madonna la vremea aceea.

În tot acest timp, Sinéad O’Connor se lupta cu multe alte tragedii în plan personal. Divorțase deja de primul soț, John Reynolds, alături de care l-a adus pe Jake Reynolds (35 ani) pe lume, și lupta cu John Waters pentru custodia fiicei sale. Actorul nu a fost niciodată căsătorit cu ea, deși au împreună o fiică, pe Roisin Waters (26 de ani).

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by five_years_2021-2026 (@five_years_2021_2026)

În acel moment, John Waters încerca să câștige custodia deplină a lui Roisin, motivând că mama ei nu este capabilă să o crească. Atunci când a aflat că s-ar putea să ajungă să o vadă pe Roisin doar o dată pe săptămână, Sinéad O’Connor a încercat să-și ia viața cu o supradoză de pastile. Asta se întâmpla chiar în ziua în care împlinea 33 de ani.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by #gabrielhermanni (@gabgames.n.geek)

După această experiență crâncenă, artista s-a îndepărtat tot mai tare de muzică și de celebritate, hotărând să-și dedice întreaga viață creșterii copiilor ei. Mai mult de atât, a devenit o persoană religioasă și s-a alăturat Bisericii Tridentine Latine, un grup marginal al catolicismului roman. Acolo, ea a primit numele de Maica Bernadette Mary și a început să aibă grijă de persoanele fără adăpost din Dublin.

 Imagine cu cântăreața și compozitoarea Sinead O'Connor cântă pe scena de la Vogue Theatre pe 01 februarie 2020 în Vancouver, Canada.

Ulterior, în anul 2001, ea să căsătorea cu Nick Sommerlad și încerca să facă pași timizi înapoi către marea sa pasiune. Din păcate, motivația i s-a pierdut rapid pe drum, urmând să își anunțe iar retragerea din muzică, numai doi ani mai târziu.

"Nu mai vreau să fiu o persoană "faimoasă" și, în schimb, doresc să trăiesc o viață "normală", aș dori ca oamenii să îmi acorde intimitate... Sunt o persoană foarte timidă, credeți sau nu... Mă bucur că sunteți ajutați de cântecele mele. Așa că ajutați-mă și pe mine, oferindu-mi ceea ce este mai bine pentru mine, o viață privată.", spunea ea pe atunci.

Nu a mai trecut mult timp până când aceasta a anunțat că a fost diagnosticată cu fibromialgie, o afecțiune cronică, care provoacă dureri musculo-scheletice. Totodată, ea a primit și diagnosticul de tulburare bipolară. Aceasta afecțiune a fost pusă pe seama abuzurilor și violențelor suferite de-a lungul anilor și se manifesta prin episoade dramatice de hipomanie și depresie.

"Este un dar să te alegi cu așa ceva, de fapt, pentru că trebuie să-ți reevaluezi viața. Este pur și simplu legată de stres, așa că trebuie să scoți din viața ta lucrurile care îți consumă energia", i-a spus ea lui Oprah Winfrey în 2007, ulterior susținând că ar fi scăpat de bipolaritate.

În anul 2010, și-a luat adio de la Sommerlad și s-a căsătorit cu Steve Cooney în luna iulie a aceluiași an. Mariajul lor a durat doar un an.

"Vreau să merg în rai atât de mult. De ani de zile ... Nu mai pot să mă descurc. Îmi doresc foarte mult să pot muri fără să le stric viața copiilor. Sinuciderea nu-mi va rezolva problemele. Nu va face decât să le înrăutățească infinit", scria ea la vremea aceea pe rețelele de socializare, încercând să tragă un semnal de alarmă asupra situației sale. Fanii acesteia au fost atât de șocați încât au trimis poliția la ea acasă.

Mai apoi, în 2011, artista sa căsătorea cu terapeutul irlandez Barry Herridge. Din păcate, acest mariaj a eșuat după doar o lună.

În anul 2013, cântăreața mărturisea că a încercat să-și ia viața de două ori într-o vizită la Las Vegas. Tot atunci, aceasta spunea că vrea să renunțe la antidepresive, numindu-le "otrăvitoare", deși fusese diagnosticată și cu stres posttraumatic: "În scurt timp pot începe procesul foarte, foarte lent, într-adevăr, de a le scoate din sistemul pentru a-mi recăpăta viața".

Într-o înregistrare video sfâșietoare din dormitorul unui hotel, ea apărea zicând: "De ce suntem singuri? Persoanele care suferă de boli mintale sunt cei mai vulnerabili oameni de pe Pământ. Trebuie să aveți grijă de noi. Noi nu suntem ca toată lumea".

După trei ani de liniște, O'Connor ajungea, din nou, în pragul disperării. A ieșit să se plimbe cu bicicleta, dar nu s-a mai întors în Chicago și poliția a raportat-o ca fiind "dispărută sinucigașă". Aceasta a fost găsită, ulterior, în siguranță. Înainte de asta, fiul cel mare, Jake, a primit un mesaj pe Facebook din partea mamei sale, în care îi povestea despre bătălia pentru custodia fiului ei cel mic, Shane.

Mai apoi, în anul 2018, aceasta s-a convertit la islam și a luat numele de Shuhada Sadaqat. Chiar și așa, a continuat să scoată piese sub numele ei cel real și să susțină concerte până în 2020, iar în 2021 a anunțat că va merge la reabilitare timp de un an.

"Dacă îmi voi lua acest timp pentru a mă vindeca, voi fi aptă pentru o viață întreagă de turnee. Dacă nu o fac, nu o voi face", spunea ea.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 𝙋𝙪𝙧𝙖 𝘾𝙧𝙚𝙢𝙖 𝙁𝙈 (@puracremafm)

 

Sinead a hotărât să se ducă la dezintoxicare, "program de tratament de un an pentru traume și dependență", după cum numește ea procesul, tocmai pentru a putea fi o mamă mai bună pentru copiii ei. Tot atunci a recunoscut că a abuzat de substanțe ilegale după moartea unui prieten.

"Anul acesta am pierdut pe cineva drag și m-a afectat atât de mult încât am devenit pentru scurt timp dependentă de un alt drog decât iarba. Am avut șase ani foarte traumatizanți și anul acesta totul va lua sfârșit. Acum începe recuperarea.", a mai adăugat ea.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Lorinda Donovan (@lorinda.donovan)

Însă dramele nu aveau să se oprească aici. La începutul anului 2022, fiul de 17 ani al artistei, Shane, s-a sinucis. El a fost găsit fără viață în ziua de 8 ianuarie, după ce a dispărut de la Spitalul Tallaght, din Dublin. Era internat acolo pentru că se confrunta cu probleme psihice.

"Am identificat corpul fiului meu, Shane. O să am nevoie de timp pentru a îl plânge. Frumosul meu fiu, Nevi’im Nesta Ali Shane O’Connor, lumina vieții mele, a decis să pună capăt luptei sale pe Pământ și e acum alături de Dumnezeu. Fie ca el să se odihnească în pace și fie ca nimeni să nu îi urmeze exemplu. Băiatul meu, te iubesc atât de mult. Fie ca Dumnezeu să ierte statul irlandez, pentru că eu nu o voi face niciodată”, a declarat atunci artista.

Imagine cu Sinead Oconnor în timp ce își îmbrățișează copilul

Înmormântarea băiatului a avut loc în data de 15 ianuarie. "Tocmai ne-am luat rămas bun de la îngerul nostru, Shaney. A fost o ceremonie hindusă minunată. Lui Shane i-ar fi plăcut. Am pus câteva pachete de țigări în sicriu, în caz că în Rai nu sunt. I-ar fi plăcut și asta", a mai scris ea pe Twitter în ziua în care și-a îngropat băiatul.

La scurt timp după aceea, cântăreața a fost internată în spital, căci a încercat să-și ia viața. Ea și-a anunțat planul print-o postare în mediul online. „Am decis să-mi urmez fiul. Nu are rost viața fără el. Tot ce ating, ruinez. Am rămas doar pentru el. Iar acum el a dispărut”.

Apoi, ea a mai transmis că: „Îmi cer scuze. Nu ar fi trebuit să spun asta. Sunt cu polițiștii acum în drum către spital. Îmi cer scuze că am supărat pe toată lumea. Sunt pierdută fără copilul meu și mă urăsc. Spitalul mă va ajuta o vreme. Însă o să-l găsesc pe Shane. Asta este doar o amânare”.

Vedeta mai are alți trei copii în viață - pe Roisin Waters, Jake Reynolds și Yeshua Bonadio (15 ani). Tatăl celui din urmă menționat este Frank Bonadio. 

Citește și: Bun de pus pe rană! Keanu Reeves, reacția cu care a cucerit, pentru totdeauna, inimile oamenilor

Surse foto: mInstagram, Getty

Surse articol: Grimsbytelegraph, Grunge, ThefamouspeopleCancan

Articolul urmator
Incredibila poveste de viață a regretatei Florina Cercel! Scena i-a devenit copil după ce nu și-a putut împlini visul de a deveni mamă
Incredibila poveste de viață a regretatei Florina Cercel! Scena i-a devenit copil după ce nu și-a putut împlini visul de a deveni mamă
Cât de tragică este viața ta?
Incepe quiz
Cât de tragică este viața ta?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.1 (121)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.