Triumf la Cannes! Cristian Mungiu a câştigat marele premiu pentru regie!

Marţi, 24.05.2016
de Andreea Baluteanu

După ce a câştigat Marele Premiu Palme d’Or în 2007 pentru filmul „4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile” şi premiul pentru scenariu acordat în 2012 pentru „După dealuri”, Cristian Mungiu cucereşte din nou juriul select de la Cannes şi mai bifează o reuşită: distincţia pentru cel mai bun regizor, graţie noii sale pelicule „Bacalaureat”.

„Bacalaureat” a fost omagiat de criticii din toată presa străină, iar triumful românului a fost aplaudat la scară deschisă!

Cristian Mungiu este cel mai bun regizor la Cannes!

Au trecut nouă ani de când Cristian Mungiu cucerea râvnitul premiu Palme d’Or pentru filmul „alintat” de francezi 432 şi românul ne oferă noi motive de mândrie! Deşi Mungiu a împărţit premiul pentru „cel mai bun regizor” la Cannes cu francezul Olivier Assayas (regizorul filmului „Personal Shopper", cu Kristen Stewart în rolul principal), triumful său este deosebit de „dulce”: „Bacalaureat” a fost omagiat la scară extinsă de criticii de film şi este considerat un mare favorit la cursa pentru Oscarul european, Marele premiu Palme d’Or (câştigat însă de filmul „I, Daniel Blake”, al britanicului Ken Loach).

„Bacalaureat” a primit laude necontenite, care ne fac să fim şi mai mândri de valoarea incontestabilă a cinematografiei româneşti.

Peter Bradshaw, critic de film la The Guardian, unul dintre cele mai cunoscute jurnale din Marea Britanie, a folosit termeni elogioşi în caracterizarea filmului, numindu-l „o bijuterie” şi oferindu-i un punctaj maxim (cinci puncte din cinci posibile).

Gazdele franceze nu au fost mai puţine generoase în comentarii: criticul Philippe Rouyer a comparat „Bacalaureat” cu filmul perfect, iar Thierry Cheze îl numește o peliculă magistrală, comentând retoric că cinematografia românească reuşeşte mai bine decât cea franceză să redea specificul lumii actuale!

Nu numai britanicii şi francezii, dar şi americanii s-au lăsat cuceriţi de valoarea filmului românesc: Variety nota că „Bacalaureat” este frumos structurat, un lucru deloc uimitor din partea unui „maestru ca Mungiu”, unul dintre puţinii cineaşti din lume capabili să menţină treaz interesul spectatorilor, chiar şi atunci când filmează personajele de la spate. De partea cealaltă, The Hollywood Reporter omagia „graţia inteligentă” a filmului, dar îşi exprima îndoiala cu privire la succesul său comercial.

Acelaşi aspect a fost adus în discuţie de însuşi omagiatul Cristian Mungiu, care reflecta în conferinţa de presă asupra faptului că filmele de autor au o viaţă tot mai scurtă în cinematografe, „sufocate” de competiţia blockbusterelor pline de efecte speciale.

Nouă nu ne rămâne decât să ne bucurăm pentru succesul regizorului român şi să te invităm să mergi la cinema pentru a-i demonstra că reuşita sa nu va fi trecută cu vederea! Iar dacă ţi-am deschis apetitul pentru producţiile locale, descoperă aici topul celor mai bune filme româneşti contemporane.

Tu ce părere ai despre succesul lui Cristian Mungiu de la Cannes?

Surse foto: Splashnews

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)

Ti-a placut articolul? Urmareste DivaHair pe Facebook sau pe mail!

Cauta un furnizor in zona ta

top 5 divahair.ro

  • vizionate
  • votate
  • discutate
  1. 10 citate despre căsătorie care te vor impresiona (154 vizite)
  1. 10 citate despre căsătorie care te vor impresiona (0 comentarii)

Ai nevoide de un SFAT?

Adauga o intrebare la care vrei sa primesti raspuns. Comunitatea DivaHair te ajuta.

întreabă

LIKE si intra in universul divelor!