Viața lui Alain Delon: lucruri neștiute despre marele actor

Redactor Andreea Baluteanu

Considerat un monstru sacru al cinematografiei franceze, un actor de o naturalețe debordantă, care a impresionat în pelicule excepționale în ciuda faptului că nu a luat niciodată lecții de actorie, Alain Delon încă mai fascinează și acum, la venerabila vârstă de 84 de ani. Dacă faci parte din generația care a crescut departe de farmecul său, acum este cel mai bun moment pentru a-l descoperi, prin intermediul informațiilor de mai jos, despre viața lui Alain Delon.

Află nu numai despre rolurile marelui actor, dar și despre iubirile sale și câteva dintre faptele mai puțin cunoscute despre unul dintre cei mai talentați și mai atrăgători bărbați ai tuturor timpurilor.

Viața lui Alain Deloc: o copilărie și o tinerețe zbuciumate

Frumosul Alain Delon se năștea într-un orășel pitoresc din Sceaux, Franța, dar, cu toate acestea, fericirea și tihna copilăriei îl ocoleau. Părinții viitorului actor divorțat pe când acesta avea doar 4 ani și se recăsătoreau, decizând să îl abandoneze pe micul Alain, care era ulterior adoptat.

alain delon tanar

La moartea părinților adoptivi, revine la cei naturali, care împart custodia, dar nu cu mai mult noroc. Viața tensionată îl transformă pe adolescent într-un rebel, exmatriculat de la mai multe școli, inclusiv de la internatul romano-catolic.

La 17 ani, Alain Delon se înrola în marină și lupta inclusiv în războiul indochinez, dar nici viața militară nu l-a satisfăcut mai tare, în cel mai bun caz oferindu-i experiență pentru viitoarele roluri.

După patru ani petrecuți ca pușcaș marin, se întoarce în Franța, fără nici un ban în buzunar, și ocupă o serie de joburi minore: asistent de vânzări, asistent personal, ospătar sau portar. Steaua sa începe să strălucească atunci când ajunge din întâmplare la Festivalul de la Cannes, unde frumusețea, charisma și naturalețea sa îl fac să fie remarcat imediat.

O filmografie impresionantă și o retragere timpurie

La Cannes, Alain Delon este imediat abordat de vânătorul de talente american David Selznick, care intuiește că tânărul cu o privire magnetizantă și trăsături de fotomodel va face furori. Semnează rapid un contract și îl sfătuiește pe Delon să învețe engleza pentru a se lansa la Hollywood.

Dar soarta a decis altfel. La Paris, regizorul Yves Allégret, cucerit de naturalețea viitorului actor, îl convinge că poate la fel de bine să devină vedetă în limba sa nativă și îi oferă un rol în Quand la femme s’en mêle. Extrem de apreciat, Alain Delon va primi imediat o a doua partitură, în Faibles femmes, care îi va aduce faima parțială și în America.

Anii 60 sunt cei mai fastuoși din viața lui Alain Delon. Joacă în 1960 în „În plin soare”, o editare a romanului Patriciei Highsmith, The Talented Mr Ripley, considerat de multe voci cel mai bun rol al carierei sale. Filmografia este completată de „Ghepardul”, „Samuraiul”, „Clanul sicilienilor” și „Piscina”.

Vezi mai jos trailerul de la „În plin soare”!

„Polițistul”, „Cercul roșu”, „Doi oameni de oraș”, „Soarele roșu” și „Borsalino” sunt câteva dintre titlurile în care îl poți admira din anii 70. În 1975, joacă rolul principal din Zorro. În anii 80, frecvența cu care apare pe micile ecrane scade, iar în 1997 Alain Delon arunca „bomba bombelor”: că se retrage din viața cinematografică.

Totuși, se răzgândește și în 2008 joacă în „Asterix și Obelix la Jocurile olimpice”, în rolul lui Iulius Cezar, ceea ce îi aduce notorietate și la generațiile mai tinere. De atunci, rolurile sale sunt sporadice și mai puțin cunoscute.

De-a lungul carierei sale, Alain Delon a fost recompensat cu premii César, cu un trofeu Palme d'Or onorific și cu distincții de la Festivalul de film de la Berlin și de la Marrakech. S-a evidențiat ca unul dintre marii actori europeni, dar nu a reușit să cucerească și publicul american, așa cum visa.

Viața amoroasă a lui Alain Delon: iubiri și decepții

Viața lui Alain Delon a fost marcată de dragostea pentru femei. Actorul mărturisea că acestea l-au făcut actor, i-au dat viață și sens.

În 1958 o cunoștea pe Romy Schneider pe când juca în „Christine”, iar actrița părăsea Germania pentru a se muta alături de Delon la Paris. Cu toate acestea, relația lor este presărată cu scandaluri și infidelități, actorul având chiar un fiu din relația cu cântăreața Nico, pe care nu l-a recunoscut însă niciodată, în ciuda asemănării izbitoare.

Alain Delon cu Romy Schneider

Deși mai târziu mărturisea că Romy a fost marea iubire a vieții sale și că încă păstrează o fotografie cu ea în portofel, Alain Delon se căsătoreşte cu Nathalie Barthélemy în 1964, de care divorțează însă 4 ani mai târziu. Urmează seria celor două relații de 15 ani: cu Mireille Darc și cu Rosalie van Breemen, cu care a și fost căsători între 1987 și 2002.

6 lucruri mai puțin știute despre viața lui Alain Delon

A fost unul dintre marii actori ce și-au trăit viața în atenția publicului. Cu toate acestea, mai sunt câteva lucruri pe care mulți fani nu le știu încă despre viața lui Alain Delon.

A încercat să fugă la Chicago

La 14 ani, Alain Delon era fermecat de visul american și mărturisea că ar fi dat orice să ajungă la Chicago, pentru că îi plăcea cum sună numele orașului american. Minor fiind, este însă prins de poliție pe când încerca să fugă pe o barcă și adus acasă.

Vivien Leigh l-a considerat prea frumos ca să joace cu ea

Interpreta lui Scarlett din „Pe aripile vântului” accepta în 1961 să apară în „The Roman Spring of Mrs. Stone”, în rolul controversat al unei actrițe în vârstă exploatate de un gigolo italian. Delon ar fi putut să fie acest gigolo, dar Leigh a contestat alegerea, considerându-l prea frumos pentru partitură.

A fost luat în considerare și pentru rolul principal din „Lawrence al Arabiei”

Poate că alta ar fi fost viața lui Alain Delon dacă ar fi jucat în această capodoperă multi-premiată. În schimb, rolul a ajuns la Peter O'Toole.

Alain Delon

A fost implicat într-o crimă misterioasă.

Ce e viața unui actor celebru fără scandaluri care să le depășească pe cele de pe marile ecrane? Când bodyguardul lui Delon, sârbul Stevan Markovic, era găsit mort în circumstanțe suspecte, actorul era bănuit de omucidere, alături de partenera sa de atunci, Nathalie. Problema era că Markovic se aflase în posesia unor informații compromițătoare care îi incriminau, printre alții, și pe Președintele Franței, Georges Pompidou, un apropiat al lui Delon, pe fratele acestuia, Claude, dar și pe Francois Marcantoni, un gangster de origine corsicană. Ultimul a fost singurul încarcerat pentru crimă, cu toate că misterul adevăratului ucigaș nu este în continuare considerat rezolvat.

S-a luptat toată viața pentru drepturile animalelor.

Precum Brigitte Bardot, și Alain Delon e un mare iubitor al animalelor și un militant al drepturilor acestora. Adoră câinii și s-a implicat și în campania de condamnare a uciderii puilor de focă din Canada.

Este popular mai ales în Orientul Îndepărtat.

În China, Alain Delon s-a remarcat mai ales grație rolului din „Zorro”. Dar e popular în Japonia grație ochelarilor săi de soare, deveniți un hit după ce au fost purtați de Chow Yun Fat în „A Better Tomorrow”.

Tu știai aceste informații despre viața lui Alain Delon? Vezi care au fost și cele mai bune filme de spionaj ale tuturor timpurilor! Descoperă și 10 filme pentru oameni deștepți, care te stimulează să gândești.

Surse foto: Getty/Guliver

Articolul urmator Drama vieții lui Paul Newman: ce povară a purtat în suflet, până la finalul vieții, marele actor

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (2)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.