Weekend cu traditii romanesti si mexicane la Muzeul in aer liber

Weekend cu traditii romanesti si mexicane la Muzeul in aer liber

Redactor Divahair.ro

In weekend-ul care tocmai a trecut, Muzeul Civilizatiei Populare Traditionale ASTRA a gazduit Targul de produse traditionale si ecologice, Seara de folclor mexican si programul Anima ASTRA!. Muzeul in aer liber a fost vizitat, in cele doua zile de sfarsit de saptamana, de 3198 de persoane, realizand incasari de 21 088,5 lei. In saptamana 16-21 iulie, totalul vizitatorilor a fost de 5852, incasarile realizate fiind de 37547 lei.

Muzeul Civilizatiei Populare Traditionale ASTRA este, in continuare, cea mai cautata unitate a C.N.M. ASTRA, aceasta fiind vizitata, in acest an, de 86 509 persoane. Pe ansamblul Complexului, de la inceputul acestui an, au fost inregistrati 157 757 de vizitatori, totalul incasarilor fiind de 510 610 lei. Cifrele inregistrate includ, pe langa Muzeul in aer liber, cele trei unitati pavilionare, Galeriile de arta populara si expozitiile si targurile organizate in Sibiu.

Seara de folclor mexican sustinuta de ansamblul AZTLAN din Teteles, statul Puebla, a reprezentat o atractie deosebita pentru publicul prezent sambata seara in muzeu, peste 500 de persoane asistand la spectacol. Muzeograful Alexandra Gruian, de la Muzeul de Etnografie Universala "Franz Binder", declara: "Exuberanti si dezinvolti, membrii grupului AZTLAN ne-au oferit un veritabil voiaj in timp si spatiu, intr-un spectacol plin de sunet si culoare. Costumele spectaculoase, dansurile ritualice ale indigenilor, precum si cele cu evidente influente spaniole, au facut sa vibreze numerosul public care a acceptat provocarea culturala."

Cele sase perechi de dansatori, acompaniate de un grup de virtuozi instrumentisti, au facut ca Dumbrava Sibiului sa rasune de ritmurile vii ale dansurilor din Mexico City, Guerrero, Veracruz, Jalisco si Puebla. Organizat de Ambasada Statelor Unite Mexicane in Romania, in parteneriat cu numeroase institutii de cultura din tara, spectacolul de folclor mexican va fi prezentat in mai multe orase din tara, muzeul sibian gazduind prima reprezentatie din acest turneu.

La Targul de produse traditionale si ecologice, desfasurat sambata si duminica, in intervalul orar 10-18, au fost amenajate standuri cu  branza de capra, miere de albine si alte produse apicole, tuica de Salaj, preparate din carne, siropuri si gemuri. Ca de fiecare data, nu au lipsit bucatele preparate pe loc, in acest sfarsit de saptamana putand fi degustata tocana de oaie cu mamaliga. "Targul de produse traditionale si ecologice s-a impus ca un veritabil reper in domeniul gastronomiei romanesti autentice" a declarat Ciprian Stefan, directorul Muzeului Civilizatiei Populare Traditionale ASTRA.

In cadrul programului Anima ASTRA! au fost organizate ateliere de instrumente muzicale, de tesut, brodat si pictura de icoane pe sticla si pe lemn sustinute de mesterii Petru Mates, Rodica Ispas si Iulia Sava.  Dorina Tarcea si Ioan Roman, veterani ai Junilor Sibiului, au oferit reprezentatii de muzica si dans popular pe aleile muzeului, sustinuti de instrumentistii Ovidiu Patrui (acordeon), Daniela Popa (flaut), Gigel Pascu (saxofon) si Mihai Tarcea (vioara). Toate secventele din programul de animatii sunt interactive, fiind adresate publicului larg. Inceput in luna iulie, programul Anima ASTRA! a implicat activ vizitatorii, care au prilejul de a comunica direct cu mesterii si cu artistii populari si de a-si exersa aptitudinile alaturi de acestia.

Articolul urmator
Viața lui Mihai Găinușă, o poveste marcată de sacrificii: „Am pus munca înaintea familiei”
Viața lui Mihai Găinușă, o poveste marcată de sacrificii: „Am pus munca înaintea familiei”
Ce personaj din basmele romanesti esti?
Incepe quiz
Ce personaj din basmele romanesti esti?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.