Întâmplare șocantă la Spitalul de Psihiatrie din Murgeni, Vaslui! Trei pacienți au murit după ce au primit mâncare contaminată

Întâmplare șocantă la Spitalul de Psihiatrie din Murgeni, Vaslui! Trei pacienți au murit după ce au primit mâncare contaminată

Ramona Jurubita

Trei pacienți de la Spitalul de Psihiatrie Murgeni din județul Vaslui au murit după ce ar fi mâncat alimente primite de pomană de la Mănăstirea Florești. Numărul persoanelor afectate este mult mai mare însă și nu se știe cu exactitate dacă peștele gătit în cantina mănăstirii a fost de vină pentru tragedie.

O a patra persoană se află în stare comatoasă, după cum au dezvăluit surse din anchetă, iar alți aproximativ 30 din 100 de pacienți ai spitalului au fost transferați la alte unități medicale din apropiere, mai exact la spitalele din Bârlad și Vaslui.

Potrivit unui comunicat al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU), au fost „identificați alți 29 pacienți, conștienți, care prezintă simptomatologie specifică”.

Polițiștii, procurorii și inspectorii de la Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Vaslui au început o anchetă la Mănăstirea Florești, unde au făcut verificările necesare. Potrivit publicației HotNews, inspectorii DSVSA au scos peștele rămas în congelatoare și frigidere, l-au cântărit și l-au pus sub sechestru. Următorul pas este verificarea depozitului din care peștele a fost cumpărat de cei de la mănăstire.

De asemenea, inspectorii sanitar-veterinari au aplicat o amendă în valoare de 40.000 de lei lăcașului de cult, fiindcă nu avea autorizație de funcționare pentru cantină.

În momentul de față, polițiștii fac cercetări pentru ucidere din culpă, iar călugării de la Mănăstirea Florești nu sunt singurii suspecți. Este luată în calcul și ipoteza contaminării peștelui pe drum sau în unitatea spitalicească, mai ales că oamenii de la mănăstire ar fi mâncat din același preparat și nu au pățit nimic.

„M-a sunat directorul spitalului, domnul Carp și mi-a spus de nenorocirea care s-a întâmplat! Eu i-am spus că nu cred că e de la noi, fiindcă mâncarea pe care am dus-o ieri acolo, am mâncat-o și noi astăzi la mânăstire și nu avem nimic. De obicei, noi facem astfel de acte de caritate, iar cum astăzi a fost Intrarea în biserică a Maicii Domnului, le-am dus de pomană masă de pește: ciorbă de perișoare din pește și pangasius prăjit. Am ales acest pește special ca să nu aibă oase, știind că masa este pentru suferinzi cu probleme psihice. Încă o dată repet, că nenorocirea de acolo nu are nici o legătură cu masa gătită la noi la bucătărie.”, a precizat starețul mânăstirii pentru Libertatea.

Important de menționat este că pacienții Spitalului de Psihiatrie Murgeni au primit de mâncare și alte alimente în afară de cele primite de pomană. La micul-dejun au avut icre în meniu, iar la cină conserve de pește.

Se pare că ar fi apărut complicații și la 10 dintre angajații spitalului, care ar fi consumat și ei meniul cu pește primit de la călugări. Aceștia sunt internați la Bârlad.

„Am verificat cu domnul manager conservele care s-au dat marți seara la cină. Pentru că, în afară de ce au adus cei de la Mânăstirea Florești, bolnavii au mâncat la micul dejun icre de pește, iar seara conserve. M-am uitat pe termenele de valabilitate ale acestor produse și, de exemplu, la conservele din pește am observat că acestea se expiră în 2026 și provin din același lot. Este posibil și de la aceste produse să fie probleme.”, a declarat primarul din Murgeni, Eduard Cazacu, care de profesie este inginer zootehnist.

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) a transmis un comunicat în care a explicat toate detaliile care se cunosc până acum în acestă anchetă:

„Pentru gestionarea optimă a situației apărută la Spitalul de Psihiatrie din localitatea Murgeni, județul Vaslui, în urma căreia mai mulți pacienți au prezentat o stare alterată de sănătate, a fost dispusă măsura alocării resurselor necesare evaluării acestora și transportul la spital pentru investigații amănunțite de specialitate.

Astfel, la fața locului au fost trimise 1 autospecială pentru transport victime multiple din cadrul ISU Vaslui, precum și 4 ambulanțe ale Serviciului Județean de Ambulanță Vaslui. Ulterior, resursele au fost suplimentate cu 1 microbuz de la ISU Vaslui, 1 autospecială pentru transport victime multiple din cadrul ISU Iași și 1 ambulanță de terapie intensivă mobilă, cu personal medical din cadrul SMURD Iași.

Din nefericire, pentru 3 dintre bolnavi, care se aflau în stop cardio respirator, a fost necesară aplicarea manevrelor salvatoare de viață, însă aceștia au fost declarați decedați, iar o altă persoană aflată în stare comatoasă, a fost transportată la CPU Bârlad.

Din datele furnizate de echipajele medicale, au fost identificați alți 29 pacienți, conștienți, care prezintă simptomatologie specifică, urmând a fi transferați preventiv la CPU Bârlad, respectiv UPU Vaslui, pentru monitorizarea evoluției stării acestora de sănătate.
Situația este în dinamică”

Rezultatele anchetei aflate în desfășurare vor elucida misterul.

- Știre în curs de actualizare -

Drama unei mame care a dormit în fața orfelinatului după ce autoritățile de acolo i-au luat copiii! „Nu dormeau fără mine și nu făceau nimic fără mine."

Surse foto: Facebook

Surse articol: HotnewsAdevarulVasluianul

Articolul urmator
O femeie însărcinată a murit în Spitalul Județean Bacău. Familia vrea explicații de la cadrele medicale: „Trei medici au spus că are o cădere psihică”
O femeie însărcinată a murit în Spitalul Județean Bacău. Familia vrea explicații de la cadrele medicale: „Trei medici au spus că are o cădere psihică”
Ce tip de mancare te defineste?
Incepe quiz
Ce tip de mancare te defineste?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.