Boli transmise de pisici: preventie si tratament

Boli transmise de pisici: preventie si tratament

Ioana Dinu

Pisicile sunt animale minunate de companie. Pot sa toarca si sa iti aline durerile de cap cat este ziua de lunga. Cu toate acestea, trebuie sa stii ca pisicile pot sa iti si dea dureri de cap. Exista boli transmise de aceste feline, pe care le poti lua si tu, chiar daca stii cum sa iti ingrijesti corect pisica.

In primul rand, trebuie sa stii ca majoritatea bolilor pisicii tale au sanse foarte mici sa se transmita. Cu toate acestea, scaderea imunitatii organismului cauzata de chimioterapie, uzul prelungit de steroizi sau infectarea cu HIV creste riscul ca bolile pisicii sa se transmita la oameni.

Iata care sunt bolile transmise de pisici, cum sa le previi si cum sa le tratezi.

Dermatomicoza


Dermatomicoza este, probabil, cea mai des intalnita boala de pisica transmisa la stapani. Aspectul cel mai neplacut al acestei boli este faptul ca revine de-a lungul timpului.

Aceasta boala este, de fapt, o infectie fungica a pielii si este cauzata de un tip anume de ciuperci, nu de un vierme, asa cum multa lume crede. Vei putea recunoaste dermatomicoza dupa petele rosii, de forma rotunda, care apar in orice zona a corpului.

Infectiile bacteriale

Infectiile bacteriale se transmit foarte usor de la pisici la oameni. Trebuie sa fii in mod constant grijulie in ceea ce priveste bacteriile. De exemplu, animalele (pisicile in special) care au diaree pot fi o sursa rapida de infectie pentru oameni, deoarece aceasta contamineaza mediul inconjurator.

Majoritatea infectiilor bacteriale (streptococ sau stafilococ, de exemplu) se vindeca foarte usor cu niste antibiotice.

Chlamydia

Chlamydia se mai numeste si Clamidioza si se manifesta la pisici prin inrosirea ochilor si aparitia conjunctivitei. Aceasta boala poate sa apara mai intai la un singur ochi, extinzandu-se in cateva zile si la cel de-al doilea.

In fond, Chlamydia este o afectiune respiratorie si poate sa evolueze in pneumonie la puiutii de pisica. La pisicile mature, aceasta boala ataca intestinele, canalele genitale si celulele mucoase ale conjuctivei.

La oameni, Chlamydia poate fi transmisa prin simplul contact cu o pisica bolnava. De asemenea, puii de pisica se pot imbolnavi in timpul nasterii. Daca observi ca pisica ta are conjunctivita, pune-i comprese cu apa calduta pe ochisori.

Insa nu ar trebui sa iti faci griji, deoarece si aceasta boala este tratabila. De obicei, doctorii prescriu unguente antibiotice. Nu uita sa mergi la medic!

Toxoplasma


Toxoplasmoza este o infectie care se intalneste in mod frecvent la mamifere si pasari si care poate fi transmisa si oamenilor. Toxoplasma gondii este parazitul care cauzeaza aceasta infectie si, cu toate ca si stapanii pisicilor pot fi infectati, exista sanse ca aceasta sa se vindece de la sine sau chiar sa nu se manifeste.

Este foarte important, insa, sa stii ca femeile insarcinate sunt extrem de sensibile la acest parazit si, daca sunt infestate, pot transmite si fatului infectia. Se intampla foarte rar acest lucru, dar poate sa cauzeze leziuni cerebrale sau orbire, asa ca este bine sa fii informata.

Simptomele sunt urmatoarele: febra, senzatie de oboseala constanta, gat uscat, eruptii cutanate si crampe musculare. Ai grija de tine si de pisica ta si mergi la doctor, pentru a nu avea vreo problema cu sarcina!

Citeste aici si despre simptomele si tratamentul bolii zgarieturii de pisica .

Scopul acestui articol nu este acela de a te speria sau a te convinge ca pisicile nu sunt cele mai potrivite animale de companie. Este important doar sa fii informata, sa ai grija de felina ta si sa o duci la doctor, pentru ca si tu, si ea sa nu aveti probleme de sanatate.

Daca ai grija corespunzator de animalul tau de companie si stii cand sa il duci la veterinar, bolile transmise de pisici nu au de ce sa te sperie.

Articolul urmator
Ploșnițe de pat: cum apar și cum poți scăpa de ele
Ploșnițe de pat: cum apar și cum poți scăpa de ele
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?
Incepe quiz
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.