Cum scoți din casă mirosul neplăcut de miel după ce ai gătit friptura tradițională

Cum scoți din casă mirosul neplăcut de miel după ce ai gătit friptura tradițională

Ramona Jurubita

Orice popor gurmand tinde să asocieze fiecare sărbătoare cu preparatele specifice, iar românii adoră să se înfrupte din bucate alese, indiferent de ocazie. Printre felurile de mâncare preferate de Paște se numără și friptura de miel, extrem de aromată și plină de savoare. Bineînțeles, asta nu înseamnă că nu o pot consuma și în restul anului. Dar ce se fac dacă au în casă persoane care nu agreează carnea de la acest animal și nu suportă mirosul puternic lăsat de friptura care mustește pe foc?

Un celebru bucătar a sărit în ajutorul oamenilor și le-a spus care este cel mai simplu truc prin care pot scăpa de mirosul înțepător. Partea interesantă este că micul secret ajută și la obținerea unui preparat care se topește în gură, fiindcă oferă frăgezime cărnii.

Chef Ștefan Popescu a vorbit în cadrul emisiunii „Pastila de frumusețe” despre neplăcerile pe care unele persoane le simt după ce în bucătăria lor se gătește un fel de mâncare ce are la bază acest tip de carne: mirosul și gustul pregnant de miel. Ei bine, condimentele ne pot ajuta să eliminăm din start barierele ce ne împiedică să ne bucurăm de friptura suculentă.

„Se străpunge pulpa de miel, se maturează cu vin sau cu suc de lămâie, se adaugă condimentele: sare, piper, cimbru, rozmarin, usturoi, ceapă, morcov, țelină. Marinada trebuie să depășească un pic carnea, care este acoperită cu o folie alimentară sau capac și stă la frigider cel puțin 24 de ore, chiar 48 de ore. Astfel, se duce gustul puternic și, dacă era mai tare carnea, se și frăgezește.”, a explicat cheful pentru sursa menționată.

Dacă nu ai vin sau zeamă de lămâie, poți folosi liniștit/ă și oțetul de mere. Dar acesta nu este singurul truc pe care îl poți pune în aplicare. Mai există și o altă variantă a marinadei: cea în care laptele este vedeta principală. Carnea se pune în lapte clocotit, până când se răcește, alături de condimente. Apoi, trebuie doar să o bagi la cuptor, așa cum făceai în mod obișnuit.

De asemenea, mai poți face un amestec menit să scoată rapid aroma de miel: trebuie să fierbi doi litri de apă și să adaugi în ea boabe de muștar, dafin, coriandru, cimbru, usturoi. După ce dă în clocot, va fi nevoie să oprești focul aragazului și să aștepți ca licoarea să se răcească. Următorul pas e să adaugi două căni de oțet din vin și două-trei lingurițe de bicarbonat. Se pun fleicile pentru friptură în tavă și se toarnă peste carne baițul cu oțet. Se lasă până a doua zi, când friptura merge la cuptor sau în tigaie.

Carne de miel așezată pe un tocător de lemn, cu un cuțit lângă ea

Dacă nu vrei să te complici și nu ai timp să prepari un astfel de baiț, poți opta pentru un singur ingredient care elimină „parfumul”. Poți înveli bucățile de carne într-o haină de muștar, după care să le înfășori în folie alimentară și să le bagi pentru minim o oră la frigider. Înainte de a le găti, trebuie să le clătești bine și să le condimentezi ca de obicei.

Un înlocuitor pentru muștar este chefirul. Dacă optezi pentru el, va trebui să ții fripturile la frigider pentru cel puțin trei ore, înainte de a le pune la cuptor.

O variantă de rezervă ar fi înmuierea feliilor de carne în apă minerală sau sifon. Trebuie să le lași acoperite cu lichid peste noapte, iar a doua zi vor fi numai bune de gătit!

🃏Pont: Cu cât mielul este mai tânăr, cu atât carnea va fi mai dulce și va mirosi mai puțin. Un alt secret ar fi îndepărtarea grăsimii! În ea stă cea mai puternică aromă, așa că fripturile tale nu vor mai avea un miros intens dacă tai de la început porțiunile de grăsime. Bineînțeles, această variantă nu este cea mai fericită pentru persoanele care nu preferă carnea slabă.

Dacă ai apucat deja să prepari friptura și nu ai ținut cont de sfaturile de mai sus, e posibil ca bucătăria ta sau chiar întreaga locuință să miroasă deja a carne de miel. Sigur nu vrei ca musafirii să se simtă deranjați de acest detaliu, așa că trebuie să găsești soluții pentru o aerisire eficientă.

Primul pas ar fi să deschizi ferestrele pentru câteva minute sau chiar pentru câteva ore, dacă temperatura de afară îți permite acest lucru.
Următorul pas ar fi utilizarea unor odorizante naturale, astfel încât să nu combini aroma de mâncare cu un parfum artificial. Poți folosi coji de portocale sau de lămâie, pe care să le plasezi în puncte cheie ale casei, fie la vedere, pe post de decor, fie ascunse.

Iată ce alte variante simple și de efect mai există:

  • Fă un ceai din fructe și plante, pe care să îl lași aproape de masa unde vor mânca invitații.
  • Înmoaie câteva cubulețe de lemn în uleiuri esențiale sau stropește-le cu esențe pentru prăjituri. Le poți pune într-un bol ca să le folosești pe post de element decorativ.
  • Fă un odorizant pe bază de bicarbonat de sodiu (amestecă într-un borcan bicarbonatul cu maxim 10 picături de ulei esențial). Poți adăuga și colorant pentru un aspect plăcut.

Ce zici, pui în aplicare trucurile pentru friptura de miel de anul acesta?

Cum scapi, repede și simplu și natural, de musculițele de oțet din casă

Surse foto: iStock, Unsplash

Surse articol: FanatikKanaldPure TechinfusEva

Articolul urmator
Îngălbenirea frunzelor: cauze și remedii
Îngălbenirea frunzelor: cauze și remedii
Ce incapere din casa ti se potriveste?
Incepe quiz
Ce incapere din casa ti se potriveste?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.3 (3)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.