Rețete delicioase
Înapoi la

Dulceața de smochine: cele mai bune rețete

Dulceața de smochine: cele mai bune rețete

Redactor Raluca Margean

Dulceața de smochine este aromată, dulce și plină de nutrienți. Se prepară ușor și poate fi folosită în multe feluri, fie întinsă pe pâine pentru un mic dejun delicios, fie în combinație cu iaurt, înghețată sau biscuiți. Dulceața de smochine este nu doar savuroasă, ci și benefică pentru sănătate. Află care sunt beneficiile sale pentru organism, dar și care este cea mai bună rețetă pentru acest preparat dulce și bun!

Timp de gătire:
Peste 60 minute
Porții:
8-10 porții
Dificultate:
Rețete ușoare
Modalitate de preparare:
Fierbere
Calorii:
500
Dulceața de smochine: cele mai bune rețete

Caracteristici

Dulceața de smochine: rețeta grecească

Smochinele se găsesc peste tot în Grecia, prin urmare, nu este de mirare că dulceața obținută din aceste fructe este un desert foarte popular în țara elenă. Încearcă și tu această rețetă grecească din care poți obține 3 borcane mari de dulceață.

Borcan cu dulceață de smochine
Sursa foto: iStock.com

Ingrediente:

  • 65-70 smochine mijlocii/mari coapte
  • 2- 1/2 căni de zahăr granulat
  • 1 cană de apă
  • Un strop de extract de vanilie
  • 1 ramură de busuioc proaspăt
  • Coaja și sucul de la o jumătate de lămâie

Mod de preparare:

  1. Clătește smochinele, îndepărtează tulpinile, apoi tăiați fructele în jumătate.
  2. Introdu-le într-o oală cu zahăr, apă și vanilie și pune oala la fiert. Lasă să fiarbă timp de 45 de minute, apoi lasă să se răcească complet (aproximativ 4 ore).
  3. Pasează smochinele până la consistența dorită, apoi pune oala la foc mic și adaugă busuiocul. Adu focul la mediu și mai fierbe încă 4 minute.
  4. Adaugă coaja și sucul de lămâie și fierbe până când obții consistența dorită.
  5. Scoate frunzele de busuioc și lasă să se răcească complet, apoi pune dulceața în borcane sterile.

Dulceața de smochine întregi: cum păstrezi aroma fructelor?

Dacă vrei să păstrezi aroma smochinelor, poți pregăti o dulceață din fructe întregi. Pentru a obține o aromă mai deosebită, poți adăuga pe lângă lămâie și sucul de la o portocală. Iată o rețetă simplă de dulceață de smochine întregi!

Oală cu dulceață de smochine întregi
Sursa foto: iStock.com

Ingrediente:

  • 680 g smochine proaspete, cu tulpinile îndepărtate
  • 680 g de zahăr granulat 
  • ½ lămâie, tăiată felii subțiri, fără sâmburi
  • Opțional sucul de la 1 portocală

Mod de preparare:

  1. Pune smochinele într-o oală mare. Toarnă zahărul peste fructe, acoperă oala și lasă să stea peste noapte.
  2. Pune oala pe aragaz la foc mediu. Gătește, amestecând continuu, până când zahărul se dizolvă (câteva minute).
  3. Redu focul la mic, adaugă feliile de lămâie și fierbe aproximativ 2 ore sau până când siropul este gros. Pentru o aromă deosebită, poți adăuga sucul de la 1 portocală.
  4. Dacă smochinele sunt foarte mari, poți sparge ușor bucățile mari pe măsură ce se înmoaie.
  5. Împarte smochinele și siropul între 3 borcane de sticlă sterilizate, lăsând puțin spațiu în partea de sus a fiecărui borcan. Șterge marginile cu o cârpă umedă, apoi strânge capacele.
  6. Pune borcanele într-o baie de apă clocotită timp de 10 minute, apoi scoate-le cu grijă și pune-le într-un prosop de pe blat.
  7. Lasă să stea așa timp de 12 ore la temperatura camerei.
  8. Depozitează apoi borcanele într-un loc răcoros și întunecat până la 8 luni. După ce ai deschis un borcan, acesta se păstrează la frigider.

Dulceața de smochine verzi

Smochinele verzi, necoapte, pot fi folosite pentru a obține o dulceață delicioasă. Este nevoie de mai mult timp de preparare, dar rezultatul merită tot efortul.

Ingrediente:

  • 1 kg de smochine verzi
  • 2 l de apă rece

Pentru sirop:

  • 1 kg de zahăr
  • 380 ml de apă
  • 1 pliculeț de acid citric dizolvat în 3 linguri de apă

Mod de preparare:

  1. Spală bine smochinele, apoi fă câteva găuri mici în fiecare fruct și stoarce-le pentru a elimina gustul amar.
  2. Spală-le bine din nou, apoi pune apa rece într-o oală mare. Adaugă smochinele și fierbe-le 15 minute, fără să amesteci, doar mișcând ușor oala.
  3. Ia-le de pe foc și mai spală-le în 3 ape.
  4. Separat, dizolvă zahărul în 380 ml de apă, apoi adaugă smochinele stoarse și pune oala la fiert timp de aproximativ 15-20 minute.
  5. Ia oala de pe foc și pune-o deoparte timp de 24 de ore.
  6. Amestecă acidul citric cu 3 linguri de apă. Pune oala cu smochine din nou la fiert și adaugă soluția cu acid citric. Mai lasă 5 minute la fiert, apoi pune deoparte.
  7. Adaugă smochinele și siropul în borcane sterile.  

Dulceața de smochine fără zahăr

Dulceața de smochine poate fi preparată și cu miere, în loc de zahăr. Rețeta este pentru un borcan mic de dulceață, dacă vrei o cantitate mai mare, adaptează corespunzător și ingredientele.

Pâine unsă cu ricotta și dulceață de smochine
Sursa foto: iStock.com

Ingrediente:

  • Ulei de măsline
  • 4 smochine medii, proaspete
  • 2 linguri de apă
  • 1 lingură miere grecească
  • 1 lingură coajă de portocală proaspătă, rasă
  • Scorțișoară, pentru stropire

Mod de preparare:

  1. Preîncălzește cuptorul la 190 grade Celsius.
  2. Unge o tavă de sticlă cu ulei de măsline.
  3. Taie fiecare smochină în jumătate și unge coaja cu ulei de măsline.
  4. Pune smochinele în tava de copt cu coaja în jos.
  5. Stropește uniform cu apă peste fiecare dintre jumătățile de smochine.
  6. Stropește apoi cu miere și presară coaja de portocală și scorțișoara.
  7. Acoperă tava de copt cu folie și coace până când smochinele sunt fierte și se înmoaie (aproximativ 30 de minute).
  8. Scoate vasul din cuptor și lasă să se răcească până când poți manipula smochinele cu degetele. Curăță smochinele și pune pulpa într-un castron.
  9. Adaugă sucul din vasul de copt și zdrobește smochinele până când obții consistența dorită.
  10. Pune dulceața într-un borcan de sticlă steril și depoziteaz-o la frigider. Dulceața astfel preparată poate fi păstrată aproximativ două săptămâni la frigider.

Dulceața de smochine: beneficii pentru organism

Smochinele sunt o sursă bogată de fibre și conțin o mulțime de nutrienți, inclusiv calciu, vitamina A sau fier. Datorită valorii nutriționale a acestor fructe, dulceața de smochine este cunoscută pentru mai multe beneficii pentru sănătate, precum:

Calmează constipația. Dulceața de smochine este foarte benefică pentru constipație, deoarece este bogată în fibre și înmoaie scaunele. Mărește volumul scaunelor și îi permite să treacă fără probleme prin corp.

Promovează sănătatea ficatului. Îndepărtează obstrucțiile din ficat și, de asemenea, previne leziunile hepatice. În plus, ajută la secreția de suc biliar, care este responsabil pentru digestia alimentelor.

Păstrează sănătatea ochilor. Dulceața de smochine ajută la prevenirea apariției degenerescenței maculare datorită conținutului ridicat de vitamina A, care este un antioxidant.

Benefic in astm. Dulceața de smochine ajută în astmul bronșic prin hidratarea mucoaselor și drenarea flegmei. De asemenea, combate radicalii liberi care pot declanșa un atac de astm.

Îmbunătățește tiparele de somn. Aminoacidul triptofan din dulceața de smochine promovează crearea de melatonină, care este necesară pentru un somn bun. De asemenea, ajută la sinteza vitaminei B3, care induce somnul.

Oferă un plus de energie. Conținutul de carbohidrați și zahăr din dulceața de smochine ajută la creșterea nivelului de energie al corpului.

Previne îmbătrânirea pielii. Datorită antioxidanților și calităților sale anti-colagenază, reduce adâncimea ridurilor și menține pielea tânără. Cantitatea mare de vitamina C din smochină ajută la deschiderea nuanței pielii, reducând petele.

Cum păstrezi dulceața de smochine?

Mai multe borcane cu dulceață de smochine
Sursa foto: iStock.com

Poți păstra dulceața de smochine 2 sau chiar 3 luni la frigider. Iată ce trebuie să faci dacă vrei s-o păstrezi mai mult timp (până la 1 an):

1. Sterilizează bine borcanele și capacele (10 minute în apă clocotită). Șterge marginile și umple borcanele cu dulceață, lăsând puțin spațiu, apoi sigilează bine cu capace.

2. Pune borcanele într-o baie de apă - o oală mare cu un suport pe fund umplut cu apă clocotită, suficient pentru a acoperi borcanele cu cel puțin 2 cm.

3. Lasă borcanele în această apă timp de 5 minute.

4. Depozitează dulceața într-un loc întunecat și răcoros până la utilizare. 

Dacă vrei să prepari dulceață și din alte fructe, îți recomandăm să afli: Cum să prepari cea mai bună dulceață de pepene roșu

Surse foto: iStock.com

Surse articol: kalofagas.cagiverecipe.comtheseasonedmom.com

Articolul urmator
Tartă cu praz: cele mai gustoase rețete
Tartă cu praz: cele mai gustoase rețete
Cel mai greu test! Nimeni nu raspunde corect la toate cele 10 intrebari
Incepe quiz
Cel mai greu test! Nimeni nu raspunde corect la toate cele 10 intrebari

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.