Reteta de mere coapte a lui Jamie
Ai nevoie de:
- 4 mere mari
- 50g unt
- 50g zahar brun
- 2 maini de fructe uscate (poti folosi orice - caise, stafide, cirese) taiate in cubulete
- cateva bucatele de ghimbir confiat
- coaja de la o portocala
- 2 linguri de miere (ai nevoie de o miere mai lichida, cea zaharisita va fi greu de folosit)
- 280 ml de smantana pentru frisca
- 1 lingura de zahar pudra
- un varf de lingurita de scortisoara
- 2-3 linguri de brandy sau whisky (optional)
Mod de preparare:
- Incalzeste cuptorul la 180 de grade.
- Intre timp indeparteaza cotoarele merelor cu un cutit subtire si bine ascutit, avand grija sa pastrezi merele intregi.
- Pune merele intr-o tava de copt.
- Pune intr-o tigaie untul, zaharul brun, fructele uscate, ghimbirul confiat si coaja de portocala. Amesteca pana ce untul s-a topit si zaharul s-a dizolvat complet.
- Toarna caramelul obtinut si mierea in mijlocul merelor si pe deasupra lor.
- Coace merele in cuptor pentru aproximativ 20 de minute.
- Intre timp, bate smantana cu zaharul pudra si scortisoara, pana ce obtii o frisca moale. Adauga cele 2-3 linguri de brandy sau de whisky si mai amesteca putin.
- Serveste fiecare mar cu o lingura mare de frisca si caramel, daca a mai ramas in tigaie.
Daca vrei sa duci merele la un alt nivel, dar sa le servesti ca garnitura, in loc sa le pui la cuptor, prepara-le in tigaie dupa aceasta reteta de mere caramelizate:
Ai nevoie de:
- 40g de unt
- 2 mere mari curatate si taiate in bucati
- 50 g de zahar brun
- 80ml de smantana grasa
- scortisoara
Mod de preparare:
Topeste untul intr-o tigaie la foc mediu, pana incepe sa faca spuma. Adauga merele si lasa-le pentru 2-3 minute pe fiecare parte sau pana devin aurii. Adauga zaharul, smantana si scortisoara si mai lasa-le pe foc pe toate pentru 1-2 minute (amestecand incontinuu, pentru a acoperi cu caramel toate bucatile de mere) pana ce sosul se ingroasa si merele au consistenta dorita.
Sunt minunate alaturi de o felie de chec cu cacao! Vezi reteta AICI!