Rețete delicioase
Înapoi la

Rețetă de chifle de casă: cum faci cele mai pufoase pâinici

Rețetă de chifle de casă: cum faci cele mai pufoase pâinici

Redactor Raluca Margean

În timp ce prepararea chiflelor de casă poate consuma ceva mai mult timp, poate fi o modalitate plăcută și terapeutică de a petrece timpul. Și cea mai bună parte este că, odată ce ai terminat, te vei mândri cu chiflele tale delicioase și sănătoase! Descoperă cea mai bună rețetă de chifle de casă!

Timp de gătire:
Peste 60 minute
Porții:
8-10 porții
Dificultate:
Rețete ușoare
Modalitate de preparare:
Retețe la cuptor
Calorii:
500
Rețetă de chifle de casă: cum faci cele mai pufoase pâinici

Caracteristici

De ce să faci chifle de casă?

În general, pâinea și chiflele cumpărate din magazin pot conține conservanți și aditivi suplimentari. În schimb, dacă-ți faci singură chiflele acasă, poți controla ingredientele pe care le adaugi în rețetă și astfel preparatul tău să fie mai sănătos decât cel din comerț.

Un alt mare avantaj al chiflelor de casă este că îți va fi foarte ușor să personalizezi aromele și texturile. De exemplu, poate vrei o chiflă mai crocantă sau poate urmezi o dietă specifică, cum ar fi dieta keto, caz în care poți încerca să schimbi făina albă cu făina de migdale. De asemenea, poți adăuga semințe de floarea soarelui, condimente sau ierburi aromatizate după bunul plac.

Totodată, poți controla cantitatea de sodiu și zahăr din rețetă. Având în vedere faptul că un consum exagerat de sare și zahăr poate avea efecte nedorite asupra sănătății tale și ținând cont că anumite produse din comerț pot contribui la un aport excesiv al acestor nutrienți, este mai bine să-ți faci tu singură chifla. În acest fel, poți reduce aportul de sodiu și zahăr zilnic.

Același lucru poate fi spus și despre numărul de calorii, conservanți, îndulcitori adăugați și alți aditivi. Unii producători adaugă ingrediente precum bromat de potasiu, ulei hidrogenat, grăsimi trans, sirop de porumb bogat în fructoză și azodicarbonamidă, substanțe care cresc termenul de valabilitate al produsului, dar, din păcate, au efecte negative asupra sănătății.

Nu în ultimul rând, procesul de fabricare al pâinii îți poate aduce multe beneficii mentale, contribuind la creșterea relaxării și stării de bine. În plus, satisfacția de a face ceva cu mâinile tale este neprețuită.  

Echipamentul necesar pentru prepararea chiflelor

Să faci chifle nu este un proces foarte complicat și nu necesită echipamente complexe. Ai nevoie de o rețetă bună de chifle de casă, un timp total de aproximativ 2 ore și 30 de minute, ingrediente sănătoase, un bol de sticlă, un mixer și un cuptor bun.

Iată care sunt ingredientele de care ai nevoie și cum să le folosești pentru a obține chifle moi, pufoase și delicioase!

Ingrediente pentru drojdie:

  • 1/2 cană apă caldă (atenție- caldă, nu fierbinte)
  • 1 lingură drojdie instant sau uscată
  • 1 linguriță zahăr granulat

Ingrediente pentru aluat:

  • 2 căni de apă caldă
  • 1/2 cană de unt nesărat topit
  • 1/3 cană zahăr granulat
  • 1 lingură sare
  • 6-7 căni de făină universală sau integrală

Mod de preparare:

  1. Într-un bol mic de sticlă, amestecă apa caldă, drojdia și zahărul.
  2. Lasă să stea timp de 10 minute sau până când devine spumoasă. Acest pas nu este necesar din punct de vedere tehnic atunci când folosești drojdie instant, dar îl poți face oricum, astfel încât să fii sigură de succesul chiflelor tale.
  3. În vasul unui mixer cu suport sau într-un castron foarte mare dacă alegi să frămânți manual aluatul, amestecă cele 2 căni de apă caldă, untul, ⅓ de cană de zahăr și sare.
  4. Adaugă drojdia și amestecă până se combină, fie cu mâna, fie cu mixerul.
  5. Adaugă făina, câte o cană pe rând și amestecă bine. Începe cu 4-5 căni de făină, amestecând până când fiecare este încorporată.
  6. Cu cât te apropii de final, cu atât adaugi mai puțină făină dintr-o dată. Adaugă până la 6-7 căni de făină în total, foarte treptat la final, până când aluatul se devine o minge netedă, moale și nu se lipește de părțile laterale ale mixerului. Când îl atingi, ar trebui să fie neted și ușor lipicios, dar nu foarte lipicios.
  7. Pune aluatul într-un castron mare ușor uns cu ulei și acoperă cu folie de plastic sau cu un prosop curat de bucătărie.
  8. Pune la loc cald și lasă să crească până se dublează, aproximativ 1,5 ore.
  9. După ce a crescut, descoperă aluatul, taie și întinde 20-24 de chifle pe o tavă de copt tapetată cu folie de copt.
  10. Lasă să crească (fără a le acoperi) într-un loc cald timp de 30-90 de minute (drojdia instant va fi mai rapidă) până se dublează.
  11. Coace la 180 de grade Celsius timp de 15-20 de minute, până se rumenesc frumos.

Sfaturi și trucuri pentru chifle perfecte

Pentru a obține chifle pufoase și delicioase, este nevoie nu doar să ai o rețetă bună de chifle de casă, ci să apelezi la câteva trucuri în bucătărie. Îți dezvăluim în continuare ce trebuie să faci pentru chifle perfecte!

Cum să obții o crustă crocantă?

Unul dintre secretele cele mai mari ale brutarilor care obțin o crustă crocantă pe pâinea lor este cuptorul cu injecție cu abur. Deși, cel mai probabil, nu ai acces la un astfel de cuptor, poți încerca să reproduci rolul aburului în crearea unei cruste crocante, făcându-ți propriul cuptor cu aburi de casă.

Chifle la cuptor
Sursa foto: Pixabay.com

Pentru acest lucru, pune o tavă rezistentă (de preferat din fontă) pe raftul de jos al cuptorului în timp ce se preîncălzește, apoi toarnă aproximativ 1/2 cană de apă fierbinte în tavă în timp ce introduci chiflele. O altă modalitate mai ușoară de a face abur în cuptor este să pulverizezi sau să perii pur și simplu chiflele crescute cu apă caldă înainte de a le introduce în cuptorul fierbinte. 

De ce este important aburul pentru a crea o crustă crocantă? Aburul are legătură cu amidonul din făină. Pe măsură ce pâinea se coace, atunci când chifla ajunge la 80 de grade Celsius, amidonul de pe suprafață explodează, devine ca un gel și apoi se întărește la căldura cuptorului. Aburul care lovește suprafața chiflei facilitează acest proces.

Cum să faci chiflele moi și pufoase?

Pentru chifle moi și pufoase, făina este foarte importantă. De aceea, este esențial să o cerni înainte de folosire. Vei îndepărta toate impuritățile și făina va fi mai aerisită în acest fel. 

Chifle crocante pe o farfurie
Sursa foto: Pixabay.com

Iată și alte sfaturi și trucuri pentru chifle moi și pufoase:

1. Asigură-te că apa folosită pentru frământarea aluatului este caldă. Nu fierbinte, ci caldă deoarece apa fierbinte ucide drojdia.

2. Frământă bine aluatul, timp de 8-10 minute, până se obține o consistență aproape lipicioasă, apoi unge aluatul cu puțin ulei și las-o să crească conform rețetei de chifle.

3. Preîncălzește cuptorul înainte de a introduce tava cu chile. Dacă pui o tavă cu chifle într-un cuptor rece și de-abia apoi dai drumul la foc, chiflele se întăresc. Temperatura standard pentru chile variază între 180-200 C. Așa că păstrează cuptorul în acest interval de temperatură, dacă rețeta nu prevede altfel.

4. Dacă cuptorul are funcții separate pentru încălzire sus și jos, nu le porni pe ambele deodată. Mai întâi folosește grătarul de jos, apoi pornește-l la jumătate pe cel de sus pentru a uniformiza culoarea.

5. Imediat după coacere, cât sunt încă fierbinți, unge chiflele cu puțin unt, apoi acoperă cu un prosop de bucătărie pentru a păstra umezeala și a le menține moi.

Variante de rețete de chifle

Poți încerca mai multe rețete de chifle, până o găsești pe cea care-ți place cel mai mult. Ți-am pregătit în continuare câteva rețete delicioase de unde să alegi!

Chifle cu semințe

Poți pune ce semințe vrei tu pe chifle, de la susan, la mac sau orice altceva este pe gustul tău! Iată o rețetă simplă de chifle cu semințe.

Ingrediente pentru aluat:

  • 350 g făină integrală
  • 7 g drojdie uscată
  • 1 ou
  • 250 ml lapte
  • 1 linguriță sare
  • 1 linguriță zahăr
  • 30 g unt

Ingrediente pentru uns chiflele:

  • 1 ou
  • 2 linguri de lapte
  • Amestec de semințe

Mod de preparare:

  1. Pune într-un bol făina integrală, 1 pliculeț de drojdie uscată, zahărul și amestecă bine.
  2. Fă în mijloc o gaură și adaugă gălbenușul, untul moale și laptele călduț. Amestecă bine cu o lingură de lemn.
  3. Adaugă sarea și continuă să amesteci cu mâna până obții o bilă mare de aluat.
  4. Pune-o înapoi în bol, acoperă cu o folie de plastic și lasă la crescut 1 oră.  
  5. Când aluatul este gata, presară puțină făină pe masa de lucru, amestecă până se încorporează, apoi împarte aluatul în 6 părți egale.
  6. Modelează aluatul în chifle și pune-le într-o tavă de copt tapetată cu folie de cuptor.
  7. Bate separat într-un bol 1 ou cu 2 linguri de lapte și apoi unge chiflele cu acest amestec.
  8. Adaugă deasupra semințele, apoi introdu tava în cuptorul preîncălzit la 190 de grade Celsius.
  9. Lasă la copt timp de 20-25 de minute, apoi scote și mănâncă delicioasele chifle. 

Chifle cu condimente sau ierburi aromate

Dacă îți plac chiflele cu ierburi aromatice, iată o rețetă foarte simplă pe care s-o încerci:

Chifle cu semințe pe masă
Sursa foto: Pixabay.com

Ingrediente:

  • 3- 4 căni de făină
  • 2 linguri zahăr
  • 1.5 linguriță de sare
  • 1 pliculeț de drojdie uscata
  • 80 gr unt
  • 25 ml apă
  • 2 linguri iaurt
  • Cimbru, oregano și mărar uscat

Mod de preparare: 

  1. Amestecă drojdia cu zahărul și apa călduță și lasă să se activeze timp de 10 minute.
  2. Amestecă făina, sarea și condimentele, adaugă iaurtul, 60 gr de unt topit și amestecul de drojdie.
  3. Framantă totul câteva minute, până obții un aluat elastic și omogen.
  4. Acoperă bolul și lasă-l la dospit 60-90 de minute, până-și dublează volumul.
  5. Pune aluatul pe masa de lucru și împarte-l în 12 forme de chifle.
  6. Așază-le pe o tavă de copt, acoperă și lasă la dospit timp de 35-45 de minute.
  7. Introdu chiflele în cuptorul preîncălzit la 200 grade Celsius și coace timp de 18-20 de minute.
  8. Scoate chiflele, unge-le cu puțin unt topit și lasă-le să se răcească.

Chifle integrale sau cu cereale

Dacă ești în căutarea unei rețete keto de chifle, îți prezentăm una cu făină de migdale!

Ingrediente:

  • 3 albușuri
  • 2 linguri de oțet de mere
  • 10 gr praf de copt
  • 85 gr de apă fierbinte
  • 145 gr făină de migdale
  • 20 gr tărâțe de psyllium
  • 7 gr susan
  • sare

Mod de preparare:

  1. Se amestecă bine într-un bol toate ingredientele uscate.
  2. Se adaugă oțetul de mere, albușurile și se amestecă bine. Se pune și apa fierbinte și se continuă cu amestecarea până obții ca un fel de aluat. 
  3. Împarți aluatul în 5 părți, formezi chiflele și le pui într-o tavă tapetată cu folie de copt. 
  4. Adaugi semințele și pui tava la copt, la foc mic, timp de 50 de minute. 
  5. Scoți chiflele din cuptor și le consumi după ce se răcesc.

Chifle fără gluten

Dacă nu tolerezi glutenul sau vrei să faci chifle fără gluten, iată o rețetă foarte simplă:

Chifle cu susan
Sursa foto: Pixabay.com

Ingrediente pentru aluat:

  • 455 g  făină fără gluten
  • ½ cană (43 g) amestec de lapte praf de cultură (sau 1/2 cană + 2 linguri (40 g) lapte praf)
  • 1 lingură drojdie instant sau 1 1/2 lingură drojdie uscată activă
  • ¼ linguriță crema de tartru
  • ¼ linguriță de bicarbonat de sodiu
  • 1 lingură zahăr brun
  • 1 linguriță sare kosher
  • 1 linguriță oțet de mere
  • 2 linguri unt nesărat la temperatura camerei
  • 1 albuș de ou la temperatura camerei
  • 1 ½ cană de apă caldă

Pentru ungere aluat:

  • 1 ou la temperatura camerei, bătut cu 1 lingură de lapte sau apă
  • Semințe de susan

Mod de preparare:

  1. Adaugă în bolul mixerului făina, laptele praf, drojdia, crema de tartru, bicarbonatul de sodiu și zahărul brun. Amestecă bine, apoi adaugă sarea și amestecați din nou.
  2. Adaugă apoi oțetul de mere, untul, albușul și apa călduță și amestecă la viteză medie.
  3. Transferă aluatul într-un recipient uns cu ulei și acoperă ermetic.
  4. Lasă-l la dospit într-o zonă caldă, fără curenți de aer, pentru a crește până când ajunge la aproximativ 150% din volumul inițial.
  5. Pune aluatul pe o suprafață presărată cu făină și amestecă până se încorporează.
  6. Formează chiflele, presează ușor partea de sus și pune-le într-un bol acoperit cu folie de plastic pentru a mai crește încă 45 de minute.
  7. Preîncălzește cuptorul la 190 de grade Celsius, unge chiflele cu amestecul de ou bătut cu lapte, adaugă semințe și introdu tava în cuptor.
  8. Coace aproximativ 20-30 de minute.

Cum să servești și să păstrezi chiflele?

Chiflele de casă se pot mânca cu supe și ciorbe, dar și cu tocănițe. De asemenea, se pot folosi pentru micul dejun, unse cu unt și dulceață sau cu pastă de avocado și diverse toping-uri sănătoase, precum: roșii, spanac, brânză, ridichi, ou fiert sau somon. 

În ceea ce privește păstrarea chiflelor de casă, ele pot fi ținute la temperatura camerei sau pot fi congelate:

Pentru a le păstra la temperatura camerei - pune-le într-o pungă de plastic etanșă timp de 4-5 zile. Totuși, ele sunt atât de delicioase proaspăt scoase din cuptor, încât s-ar putea să descoperi că nu durează mai multe de 1-2 zile!

Pentru a le congela - mai întâi trebuie să le lași să se răcească complet, timp de 4-6 ore. Apoi le poți pune într-o pungă de plastic etanșă și congela până la 3 luni. Pentru a le dezgheța, așează-le pe o farfurie tapetată cu un prosop de hârtie pentru a absorbi orice umiditate suplimentară, apoi lasă-le la temperatura camerei timp de 1-2 ore. De asemenea, le poți dezgheța la o temperatură scăzută în cuptorul cu microunde.

Întrebări frecvente despre chifle

Dacă ai o rețetă bună de chifle, atunci te poți pune pe treabă. Totuși, pe lângă sfaturile și trucurile pe care ți le-am dezvăluit în acest articol, iată ce mai trebuie să știi:

Pot face aluatul în avans?

Da, se poate prepara aluatul în avans pentru chifle. În general, aluatul poate rezista până la 3 zile la rece, dacă este acoperit. 

Ce fac dacă chiflele mele nu au crescut destul?

În general, dacă chiflele nu cresc înseamnă că fie drojdia a fost dizolvată în apă prea fierbinte, provocând moartea drojdiei. Drojdia trebuie să fie caldă - nici prea fierbinte, nici prea rece. Un lat motiv pentru care aluatul nu crește este că nu l-ai lăsat la temperatura potrivită. Drojdia se activează la o temperatură de peste 26 de grade Celsius, așadar asigură-te că-i oferi aceste condiții.  

Încearcă și tu aceste rețete de chifle, apoi citește și: 5 rețete culinare rapide pe care orice femeie trebuie să le știe

Surse foto: Pixabay.com

Surse articol: kingarthurbaking.com, The reciperebel.com, Gătesc.ro

Articolul urmator
Biscuiți cu mascarpone: rețetă rapidă pentru un desert delicios
Biscuiți cu mascarpone: rețetă rapidă pentru un desert delicios
In ce casa ar trebui sa locuiesti?
Incepe quiz
In ce casa ar trebui sa locuiesti?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.