Rețete delicioase
Înapoi la

Salata Mimoza: rețeta originală

Salata Mimoza: rețeta originală

Redactor Raluca Margean

Salata Mimoza este de origine rusească și se pregătește, în special, la mese festive, deoarece arată foarte bine. Conține ingrediente răzuite fin, obținându-se o textură atât de delicată și plăcută, încât este greu să nu mănânci în exces. Află cum se prepară această salată delicioasă! 

Timp de gătire:
45-60 minute
Porții:
8-10 porții
Dificultate:
Rețete ușoare
Modalitate de preparare:
Fierbere
La frigider
Calorii:
500
Salata Mimoza: rețeta originală

Caracteristici

Ce este salata Mimoza?

Salata mimoza este fragedă și bună de servit la o masă festivă. Numele salatei vine de la florile galbene de Mimoză la care te poți gândi văzând stratul superior al salatei format din gălbenuș de ou mărunțit. Ingredientul principal este peștele din conservă, iar rețeta clasică conține macrou sau pește Saury. Cu toate acestea, poate fi folosit și ton, păstrăv sau somon.

Originea salatei Mimoza este rusească, însă poate fi găsită și în alte țări, în special la slavi. Este delicioasă, sațioasă și are un aspect foarte plăcut. Regula de aur a salatei este succesiunea corectă de straturi, plus servirea sa într-un bol transparent, astfel încât fiecare strat să fie vizibil. 

Rețeta originală a salatei nu conține brânză, dar există variante care includ brânză sau cașcaval. De asemenea, conserva de pește poate fi în ulei sau în apă, după preferințele fiecăruia.

Salată Mimoza: rețeta originală

Această rețetă este pentru 8 persoane, o poți folosi atunci când ai invitați la masă. Dacă vrei o cantitate mai mică, ajusteaz-o în funcție de nevoi. 

Ingrediente:

  • 6 ouă
  • 4 cartofi
  • 1 ceapă
  • 2 morcovi
  • 1 conservă de macrou
  • 200 grame de maioneză

Mod de preparare:

  1. Fierbe cartofii, morcovii și ouăle, lasă-le la răcit, apoi curăță-le de coajă.
  2. Rade fin cartofii și morcovul și separă gălbenușurile de albușuri.
  3. Dă fiecare ingredient prin răzătoare, fără să le combini.
  4. Taie ceapa cubulețe. Salata poate conține fie ceapă crudă, fie ceapă înmuiată în apă fiartă timp de 10 minute.
  5. Scurge uleiul din conserva de macrou, scoate oasele și macină macroul cu furculița.
  6. Pregătește salata, păstrând succesiunea straturilor. Se pune în această ordine: pește, un strat subțire de maioneză, albușuri, un strat subțire de maioneză, morcovi, un strat subțire de maioneză, ceapa, cartofii, un strat subțire de maioneză. Pe ultimul strat se rad gălbenușurile.
  7. Pune salata la frigider pentru câteva ore, apoi servește la masă.

Salată Mimoza cu ton și brânză cheddar

O altă variantă delicioasă de salată Mimoza este cu conservă de ton și brânză cheddar. 

Salată mimoza în farfurie
Sursa foto: iStock.com

Ingrediente:

  • 2 conserve de ton 
  • 3 cartofi mari
  • 3 morcovi mari
  • 6 ouă fierte tari
  • ½ ceapă albă tocată fin
  • 1 cană de brânză cheddar rasă
  • 1½ căni de maioneză
  • Sare și piper
  • Mărar pentru garnitură

Mod de preparare:

  1. Fierbe cartofii și morcovii curățați într-o cratiță, timp de aproximativ 20 de minute sau până când sunt moi. Lasă legumele să se răcească, apoi pune-le deoparte.
  2. Fierbe ouăle până sunt tari, aproximativ 10 minute, lasă-le la răcit, apoi curăță-le de coajă.
  3. Separă gălbenușurile de albușuri. Albușurile se rad fin, apoi se lasă deoparte. Gălbenușurile se mărunțesc foarte bine cu ajutorul unei furculițe.
  4. Taie ceapa albă mărunt și pune deoparte. Dacă ți se pare că ceapa este prea înțepătoare, poți folosi și ceapă înmuiată în apă clocotită timp de 2 minute. Nu uita, însă, s-o strecori înainte de utilizare.
  5. Scurge tonul de ulei, zdrobește-l folosind o furculiță.
  6. Pregătește straturile de salată astfel: cartofii răzuiți (peste care adaugi sare și piper), apoi un strat subțire de maioneză. Adaugă tonul mărunțit, ceapa tocată uniform, apoi încă un strat subțire de maioneză. Completează cu brânza, apoi acoperă din nou cu maioneză. Urmează morcovii, apoi din nou un alt strat de maioneză. Penultimul strat este cu albușuri, nelipsitul stratul de maioneză și apoi gălbenușurile mărunțite. 
  7. Pune deasupra mărar proaspăt și apoi lasă la frigider cel puțin 2 ore înainte de servire.

Salată Mimoza cu murături

Dacă ai făcut deja rețeta originală de salată Mimoza și vrei să încerci și alte variante, îți prezentăm și rețeta cu brânză Mozarella și castraveți murați. De data aceasta, poți folosi și alt tip de pește, și anume hering. 

Ingrediente:

  • 1 conservă de Hering
  • 3-4 cartofi 
  • 3-4 morcovi 
  • 3 castraveți murați
  • brânză Mozzarella
  • 3 ouă 
  • Maioneză
  • Oțet alb distilat
  • Ceapă galbenă rasă fin
  • Piper negru măcinat pentru decor

Mod de preparare:

  1. Fierbe cartofii întregi, ouăle și morcovii. Decojește cartofii și ouăle, apoi separă gălbenușurile de albușuri.
  2. Ia 2 felii de hering din conservă și pune-le pe o farfurie tapetată cu un prosop de hârtie. Tamponează heringul cu un prosop de hârtie pentru a îndepărta excesul de ulei.
  3. Taie heringul în cubulețe mici. Întinde heringul tăiat pe o farfurie, apăsând ușor în jos cu o furculiță. Stropește cu 1/4 linguriță de oțet alb distilat și pune deasupra 1/4 linguriță ceapă rasă fin.
  4. Rade fin cartofii și întinde-i uniform peste hering, apăsând ușor cu furculița.
  5. Întinde un strat subțire de maioneză, apoi adaugă morcovii rași și încă un strat de maioneză.
  6. Taie în bucăți foarte mici castraveții murați, stoarce-i bine, apoi adaugă-i peste morcovi. Acoperă cu un strat subțire de maioneză, apoi adaugă și brânza Mozzarella rasă foarte bine.
  7. Apasă ușor cu furculița și acoperă din nou cu maioneză.
  8. Separă albușurile fierte de gălbenușurile, răzuiește-le și adaugă-le într-un nou strat pe salată.
  9. Urmează încă un strat de maioneză, apoi gălbenușurile rase fine împreună cu pătrunjel proaspăt și  piper negru măcinat.
  10. Pune salata la frigider timp de cel puțin 2 ore înainte de a o servi.

Citește și: Cum faci cea mai bună mâncare de castraveți murați?

Așadar, salata Mimoza este un preparat ușor de făcut, sățios și aspectuos. Nu ai nevoie de multe ingrediente ca să-ți impresionezi invitații la cină, prin urmare încearc-o și tu! O poți face la următoarea masă festivă, în loc de salata de boeuf

Surse foto: iStock.com

Surse articol: Ukrainefood.infopetersfoodadventures.com

Articolul urmator
Rulada Pavlova: rețeta care te va cuceri
Rulada Pavlova: rețeta care te va cuceri
Ce desert de Crăciun ai fi?
Incepe quiz
Ce desert de Crăciun ai fi?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.