Rețete delicioase
Înapoi la

Salată de vinete cu usturoi

Salată de vinete cu usturoi

Redactor Andreea Baluteanu

Unul dintre cele mai populare aperitive românești trebuie să fie salata de vinete cu usturoi. Suntem sigure că românii care nu au gustat niciodată din acest deliciu au ratat una dintre cele mai importante părți pozitive ale identității naționale.

Atât e de populară salata de vinete cu usturoi, încât a fost integrată în ADN-ul nostru gastronomic, alături de mici și piftie. Știai însă că poți să o prepari în mult mai multe feluri decât cu maioneză? Vezi cele mai gustoase rețete în rândurile de mai jos!

Timp de gătire:
15-30 minute
Dificultate:
Rețete ușoare
Salată de vinete cu usturoi

Caracteristici

3 moduri în care poți găti vinetele cu usturoi

E clar: salata de vinete cu usturoi ar trebui să intre în patrimoniul nostru cultural. Dacă și pentru tine reprezintă, alături de roșii proaspete, baza alimentației de vară, atunci vei devora informațiile de mai jos.

Dar mai întâi să descoperim cum putem găti vinetele cu usturoi. Metoda tradițional românească presupune să le coci afară, la grătar, pe un foc de lemne. Întoarce vinetele de pe o parte pe alta la intervale regulate și menține temperatura medie a flăcării, ca să nu se ardă. Întregul proces ia circa 20-40 de minute și îți oferă un preparat cu un magnific gust afumat.

Dacă nu ai curte și deci îți lipsește posibilitatea de a face grătar, atunci poți coace la fel de bine vinetele pe ochiurile aragazului. Acoperă cu o folie de aluminiu pentru ca sucurile să nu păteze, înțeapă legumele cu furculița și așază-le direct pe flacără. Ai grijă, căci vor fi gata mult mai repede, în circa 10-15 minute. Gustul va fi mai delicat, reținând o aromă de fum mult mai subtilă.

A treia modalitate de a găti vinete cu usturoi este cu ajutorul cuptorului. Ai nevoie de o tavă acoperită cu hârtie de copt, în care să prepari vinetele aliniate frumos la 180 de grade Celsius, pentru circa 45 de minute. Aroma va fi acum și mai lejeră, ușor dulceagă.

După ce vinetele s-au copt, lasă-le să se scurgă într-o sită timp de o jumătate de oră - o oră, apoi mărunțește-le cu un cuțit  sau cu un tocător special de vinete din lemn, dacă tot dorești ca întreg procesul să se desfășoare ca la „cartea românească”.

Poți de asemenea să pregătești vinetele la robotul de bucătărie, rezultând o salată mai fină și mai mătăsoasă.

Ce mai trebuie să știi? Dacă dorești să respecți specificul românesc al salatei de vinete cu usturoi, folosește neapărat ulei de floarea soarelui.

Salată de vinete cu usturoi și maioneză

Una dintre cele mai delicioase gustări de care ne-am bucurat în viața noastră includea o bucată de pâine de casă, salată de vinete cu usturoi și maioneză și neapărat roșii proaspete. Iată rețeta!

vinete cu rosii si salata pe un fundal alb

Ingrediente

  • 3 vinete medii
  • pătrunjel
  • La alegere:
  • Dressing de maioneză (2-4 linguri maioneză de casă, 2-3 căței de usturoi, sare și piper) sau
  • Dressing de ulei (3-4 linguri de ulei de floarea-soarelui, 1 ceapă mică, sare și piper) - opțional

Modalitate de preparare

  1. Pregătește vinetele după metoda dorită (vezi mai sus).
  2. După ce le-ai copt, le-ai lăsat să se scurgă și le-ai mărunțit, amestecă vinetele cu dressingul de maioneză sau cu cel de ulei.
  3. Presară deasupra pătrunjel și mănâncă salata pe pâine, cu felii de roșii proaspete.

Poftă bună!

Salată de vinete cu usturoi și roșii

Nu-ți place maioneza sau preferi să o eviți în compoziția preparatelor tale pentru că ții la siluetă? Avem o rețetă mai săracă în calorii, dar mai bogată în vitamine și minerale. Se prepară afară, pe grătar, așa că nu trebuie să îți faci griji că vei suporta căldura sufocantă în casă!

Iată ce conține!

Ingrediente

  • O vânătă mare
  • O roșie prunișoară, mărunțită
  • 1 ½ linguriță de oțet de vin roșu
  • ½ linguriță de sare kosher
  • ½ linguriță de oregano
  • 2 căței de usturoi pisați mărunt
  • 3 linguri de ulei de măsline extra virgin
  • 3 linguri de pătrunjel tocat mărunt
  • Piper negru după gust
  • Capere, opțional

Modalitate de preparare

  1. După ce ai înțepat vânăta cu o furculiță, așeaz-o pe grill și coace în timp ce o întorci ocazional până ce pielea a pleznit.
  2. Toacă mărunt umplutura vinetei și amestecă într-un bol cu roșiile, oțetul, sarea, oregano și usturoiul.
  3. Adaugă pătrunjelul și uleiul.
  4. Condimentează cu sare și piper, după gust, dar și cu capere, dacă ești pasionată de gustul lor.
  5. Servește cu pita caldă, o felie de feta și un pahar rece de rose.

platou alb cu salata de vinete cu rosii

Salată de vinete cu usturoi și iaurt

Dacă mai sus am lăudat specialitățile românești, te tentăm acum cu o salată de vinete cu usturoi cu specific arăbesc/turcesc/israelian, un preparat celebru în Orientul Mijlociu. Să trecem la treabă!

Ingrediente

  • 4 vinete medii sau 2 mari
  • 1 cană de iaurt grecesc
  • 3 căței de usturoi mărunțiți
  • 1 lingură de ulei de măsline (+ extra pentru a presăra pe deasupra)
  • 3 linguri de suc de lămâie proaspăt stors
  • 1 linguriță de sare kosher
  • ¼ linguriță de piper negru
  • ¼ cană de pătrunjel tocat mărunt
  • Pită

Modalitate de preparare

  1. Coace vinetele direct pe foc, având grijă să le întorci de pe o parte pe alta din când în când.
  2. Între timp, amestecă iaurtul, usturoiul, uleiul de măsline, sucul de lămâie, sarea și piperul până ce obții un mix cremos și „ademenitor”.
  3. Răcește vinetele lăsând să curgă apa de la robinet, apoi îndepărtează pe cât posibil pielița. Nu îți face însă probleme dacă nu ai succes în totalitate, căci așa vei obține o aromă mai pregnantă.
  4. Taie „carnea” vânătăi cu un cuțit special sau cu un cuțit de bucătărie.
  5. Combină vinetele tocate cu mixul de iaurt și amestecă cu o furculiță.
  6. Asezonează cu pătrunjel și servește cu pită.

Cum păstrezi salata de vinete cu usturoi

E bună de te lingi pe degete, dar să știi că nu o să reziste, nici măcar la frigider, o veșnicie. Poate să țină aproximativ 4-5 zile, dar gustul devine ușor mai acru după 2-3 zile (putând fi însă consumată fără probleme până la primul interval).

În general, salata de vinete cu usturoi se păstrează într-un recipient etanș, dar o poți pune la frigider și într-un bol de sticlă „sigilat” bine cu folie alimentară.

Mai ales dacă ai optat pentru o salată de vinete cu usturoi și ulei de măsline și/sau iaurt, asigură-te că amesteci bine înainte de consum.

Salata de vinete cu usturoi e un deliciu mai ales în zilele toride de vară! Tu cum o preferi?

Surse foto: iStock, Pixabay

Surse articol: whereismyspoon.co, cooking.nytimes.com, foolproofliving.com

Articolul urmator
Mușchiulet de porc la cuptor: rețeta perfectă pentru orice anotimp
Mușchiulet de porc la cuptor: rețeta perfectă pentru orice anotimp

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.