10 Mituri despre metodele contraceptive

10 Mituri despre metodele contraceptive

Raluca Cristea

Atunci cand vine vorba despre alegerea cele mai bune metode contraceptive, nu ar trebui sa te lasi influentata de parerile cunostintelor, cu atat mai mult, de mituri. Ai nevoie de un sfat medical competent si, bineinteles, de informatii corecte care sa te ajute mai intai sa iti formezi cateva idei. Iata ce trebuie sa stii despre optiunile pe care le ai in privinta metodelor contraceptive!
 

Mitul Nr.1: Pilulele anticonceptionale ingrasa


Partial adevarat. 
Grija castigului in greutate ca si efect secundar al pilulelor contraceptive este una dintre cele mai mari temeri ale femeilor care folosesc o astfel de metoda contraceptiva. Totusi, problema trebuie pusa altfel.

De ce este acest mit partial adevarat? Jumatatea de adevar consta in faptul ca pilulele anticonceptionale pot ingrasa. Ceea ce face acest mit sa fie pe jumatate fals este motivul pentru care pilulele ingrasa si anume alimentatia si stilul de viata al celei care foloseste pilulele. Pilulele in sine nu provoaca ingrasarea, ci doar stimuleaza pofta de mancare astfel ca ingrasarea este doar efectul unei alimentatii incorecte si a unui stil de viata nesanatos, fara sport. Daca combini pilulele anticonceptionale cu o alimentatie echilibrata si cu miscare zilnic, nu vei pune niciun kilogram in plus!

Ideal ar fi sa nu iei anticonceptionale fara sa consulti un medic specialist care sa-ti recomande un anumit tip de pastile dupa ce ti-a facut o serie de analize.

Mitul Nr.2: Daca iei pilule anticonceptionale pentru mult timp, te imbolnavesti si nici nu mai ramai insarcinata


Fals. O pauza in administrarea pilulelor anticonceptionale poate fi de bun augur daca suferi de o boala cardiovasculara, caz in care trebuie sa renunti la pilule o data la cateva luni, insa nu pentru o perioada lunga de timp ci maximum 2 saptamani.

Daca renunti la pilule pentru mai mult timp, nu uita ca sarcina se poate instala oricand, asa ca cel mai bine ar fi ca in perioada de pauza sa folosesti alte metode contraceptive: prezervativ, diafragma sau de ce nu, abstinenta sexuala.

Cat despre influentarea fertilitatii de catre pilulele anticonceptionale, medicii tin sa te asigure ca poti ramane insarcinata oricand la scurt timp dupa ce renunti la pastile. Intr-adevar, mai ales atunci cand iei astfel de pilule de ani de zile, nu vei putea ramane insarcinata chiar imediat dupa ce renunti la ele, insa acest lucru nu dauneaza fertilitatii tale. Femeile care nu pot sa ramana insarcinate dupa ani de pilule sufera in paralel si de tulburari endocrine sau afectiuni ale aparatului reproducator.

pilule anticonceptionale

Majoritatea femeilor sanatoase ovuleaza din nou dupa 3-6 luni de la incheierea administrarii pilulelor.

Mitul Nr.3: Pilulele anticonceptionale pot provoca cancer mamar


Adevarat.  Deoarece cancerul mamar apare si din cauza dezechilibrului hormonal, multe femei isi fac griji ca ar putea suferi si ele de cancer la san daca folosesc continuu pilule anticonceptionale. Din pacate, acest mit este aproape in totalitate adevarat.

Conform ultimelor studii ale Societatii Americane pentru Cancer, femeile care folosesc pilule anticonceptionale prezinta un risc cu 25% mai mare de a dezvolta cancer mamar decat femeile care nu au folosit niciodata astfel de pilule. Riscul ramane acelasi chiar daca renunti la pilule.

Vestea buna este ca pilulele scad cu 60% riscul de a dezvolta cancer ovarian si cancer de endometru.

Mitul Nr.4: Nu poti ramane insarcinata daca fac sex in timpul menstruatiei


Adevarat. Ovarele pot elibera un ovul oricand in timpul ciclului menstrual, asadar este evident ca nu si in timpul menstruatiei. Totusi, in timpul menstruatiei este de preferat sa folosesti prezervativul deoarece in aceasta perioada zona genitala este sensibila si predispusa infectiilor.

Ai grija! Oricand dupa menstruatie poti ramane insarcinata. Nu uita ca spermatozoizii traiesc pana la 6 zile in interiorul vaginului.
sex in timpul menstruatiei

 

Mitul Nr.5: Alaptarea este o metoda contraceptiva


Partial adevarat.  Este adevarat ca alaptarea stopeaza ovulatia pentru o anumita perioada de timp, insa nu reprezinta o metoda contraceptiva sigura si nici garantata de catre medici.

Alaptarea continua poate provoca asa numita amenoree de lactatie (nu ai menstruatie) insa doar pentru maximum 6 luni de la nastere, dar chiar si asa apare un risc minim dar existent de a ramane insarcinata din nou. Daca alaptezi, cel mai bine este sa vorbesti cu medicul tau despre o metoda contraceptiva eficace si care sa nu transmita substante prin lapte, catre bebelus.
Se pare ca cel mai sigur in acest caz ramane tot prezervativul.

Mitul Nr.6 : Daca speli zona vaginala imediat dupa ce faci sex, diminuezi riscul de a ramane insarcinata


Fals.  Dusul vaginal este procesul prin care iti speli vaginul. Femeile se inseala crezand ca acest procedeu poate elimina sperma din vagin, cand de fapt jetul de apa nu face altceva decat sa impinga o parte din sperma catre cervix, favorizand infectiile si implicit si posibilitatea de a ramane insarcinata.

In plus, dusurile vaginale frecvente pot irita peretii vaginului, eliminand impreuna cu bacteriile si flora vaginala benefica.

Mitul Nr.7: Metodele contraceptive te protejeaza de BTS (Boli cu transmitere sexuala)


Partial adevarat.  Atunci cand ai o viata sexuala activa, trebuie sa iei doua lucruri in considerare: evitarea unei sarcini nedorite si protectia impotriva BTS. Nu toate metodele contraceptive ofera protectie impotriva transmiterii infectiilor, iar metodele contraceptive pe baza de hormoni, asa cum sunt pilulele, ofera 0 protectie.

Singura metode contraceptiva care te protejeaza de BTS este cea tip bariera: precum prezervativul.

prezervativ


Mitul Nr.8: Steriletul favorizeaza hemoragiile si infectiile


Partial adevarat.  Daca nu ai nascut inca, steriletul iti poate provoca crampe si sangerari, deoarece uterul nu a mai fost nevoit pana acum sa se extinda astfel incat sa primeasca un corp strain si, ca atare, prima reactie va fi aceea de impingere catre afara. In plus, daca nu te afli inca intr-o relatie stabila, raporturile sexuale cu mai multi barbati de-a lungul unei perioade de timp iti pot "oferi" gonoree, chlamidia sau tricomoniaza, care pot duce la infectii ale pelvisului si infertilitate. Partea proasta este ca existenta unui sterilet intr-o astfel de situatie, inrautateste simptomele.

Totusi, daca ai nascut deja, steriletul nu te va jena si nici nu iti va provoca sangerari. Iar daca esti deja casatorita sau te afli intr-o relatie stabila, riscul de a “primi” vreo infectie este scazut.

Mitul Nr.9: Poti ramane insarcinata daca folosesti steriletul


Fals.  Steriletul este conceput astfel incat sa blocheze ajungerea ovulului in trompele uterine si fecundarea acestuia. Indiferent ce tip de sterilet ai folosi (din cupru sau pe baza de hormoni), protectia impotriva sarcinii este de 99%. Acel 1% ramas se datoreaza rarelor accidente care constau in ruperea sau miscarea steriletului astfel incat sa nu mai ofere protectie maxima.

Mitul Nr.10: Metoda calendarului nu da gres


Partial adevarat.  Conform metodei calendarului, daca femeia tine o evidenta a menstruatiilor poate stii exact cand au loc ovulatiile, asadar cand este fertila si astfel poate controla perioadele de sex pentru a nu ramane insarcinata. In 65% dintre cazurile in care a fost folosita metoda calendarului a aparut o sarcina.

Metoda calendarului este sigura doar pentru femeile care au o menstruatie regulata de ani de zile. Aceste cazuri sunt rare, deoarece 80% dintre femeile din intreaga lume au suferit sau vor suferi cel putin o data in viata de o infectie vaginala sau o dereglare hormonala, ceea ce va modifica menstruatia si aparitia ei. Mai ales intr-o relatie inceputa de putin timp, prezervativul ramane cea mai sigura metoda contraceptiva.

Atunci cand vrei sa alegi cea mai buna metoda contraceptiva, potrivita organismului si nevoilor tale, vorbeste cu doctorul si citeste informatii din surse sigure.
Cand este vorba despre sanatatea ta, nu trebuie sa faci rabat de la calitate: atat calitatea informatiilor, cat si calitatea produselor folosite. 
metoda contraceptiva


Tu ce metoda contraceptiva folosesti?

Articole care te-ar putea interesa:

Sex in timpul menstruatiei
Penis circumcis sau necircumcis?
Casatoria si adoptia in cuplurile gay din Romania

Subiecte de pe forum:


Pilulele Postinor
Contraceptivele injectabile
Sex Life - spune si povestea ta!
Articolul urmator
Cum repari o căsnicie dezbinată de infidelitate, conform sfaturilor părintelui Vasile Ioana
Cum repari o căsnicie dezbinată de infidelitate, conform sfaturilor părintelui Vasile Ioana

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.0 (79)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.
    adriana (anonim)
    4 iunie 2011 16:04

    tin putin sa va contrazic cu mitul nr 2. pilulele pot provoca boli, si poti sa nu mai ramai insarcinata! eu de exemplu nu am voie sa iau, astfel incat m-au adus pe masa de operatie. de la femeie la femeie, in functie de organism, anticonceptionalele pot dezvolta chisturile, mai ales daca sunt si dermice! un doctor renumit din tara mi-a explicat clar ca da, pot duce si la infertilitate. deci nu e chiar de joaca. prezervativul e cea mai buna metoda, cine suporta!

    Bubulina (anonim)
    26 mai 2011 13:01

    pai cea mai buna metoda e sa batem un cui in tocul usii si sa ne agatam pofta in el, asta asa sa facem putin haz de necaz.vorbind la modul serios cred ca cea mai buna preventie a BTS sunt analizele la sange. Increderea intr-un partenr ceva mai nou "ca nu are nici o boala" nu e foarte recomandata.legat de pilulele anticonceptionale, ei aici sunt mult mai multe de spus decat scrie articolul. eu iau asemena pilule inca de cand eram la mama fata, pentru ca am un organism dificl si menstra isi facea de cap, si am continuat si dupa ce mi-am inceput viata sexuala. se spune ca sunt cancerigene, am fost asigurata de vreo 3 medici ca nu este adevarat, inca nu sunt in clar, dar sper ca tehnologia de astazi va descoperii ceva care sa nu creeze probleme.candida s-a instalat la un moment dat, dar cu un tratament bun am scapat.

    Alina (anonim)
    11 mai 2011 02:02

    Eu sunt cu calendarul de mai bine de 3 ani, si e bine

    adaia
    6 mai 2011 21:09

    tricomonas este o boala cu transmitere sexuala...si stim cu totii ce se spune despre prezervativ ca te protejeaza impotriva BTS...ei bine eu cu protectie cu tot am luat trichomonas...precizez ca intotdeauna m-am protejat

    alexa (anonim)
    6 mai 2011 15:03

    asta nu stiam:( eu am un trichomanas inca de cand sunt virgina , am ajuns la disperare as vrea sa scap si in plus i l-am dat si iubitului meu:(..cand am fost prima data la control la 18 ani mi s-a dat tratamnet pt candida daca eram virgina dar simptomele n-au disparut. Acum am repetat tratamentul si iar reapare:(...Chiar as vrea niste sfaturi bune din parte unor specialisti

    adaia
    6 mai 2011 21:09

    buna draga mea ...si eu am trichomonas .... mi-a reaparut :( acum o sa fiu din nou nevoita sa iau medicamente :( sunt curioasa ce reteta i-a dat prietenului tau?

    x (anonim)
    5 mai 2011 13:01

    prezervativul nu te protejeaza de toate bolile...virusul papiloma uman trece prin latex asa ca te poti trezi cu un cancer de col de toata frumusetea