Casatoria de proba - certitudinea unei casnicii fericite?

Casatoria de proba - certitudinea unei casnicii fericite?

Raluca Cristea

Casatorie de proba - expresie moderna, fara conotatia negativa a "concubinajului" si totusi, fara implicarea oficiala a "uniunii consensuale". Cred ca fiecare dintre noi isi imagineaza macar in linii mari ce inseamna o casatorie de proba. In practica insa, lucrurile nu stau intotdeauna la fel.

Majoritatea femeilor, printre care si eu, vedeam casatoria de proba ca o perioada de convietuire inaintea casatoriei la starea civila. O perioada nu foarte lunga in care incercam sa ne dam seama daca alaturi de partenerul nostru reusim sa mentinetm o viata armonioasa in 2, acceptandu-ne defectele, pe care teoretic va trebui sa le suportam toata viata.

Avem nevoie de cineva cu care sa ne consultam, de un umar pe care sa plangem sau o mana de ajutor prin casa. Dar toate astea nu le poate face si o colega de camera?

Se pare ca nu. Majoritatea fetelor sunt de parere ca, mai devreme sau mai tarziu, intre 2 sau mai multe colege de camera intervin invidia, barfa, certurile. Conflictele se adancesc, pe cand impacarea cu iubitul este dulce...Se pare ca multe fete inlocuiesc prietena cea mai buna cu iubitul.

De ce " casatorie de proba" ?

De ce majoritatea cuplurilor aleg casatoria de proba? Pentru ca "se poarta"? Pentru ca toti o fac? Sau este doar o scuza pentru a ne bucura de avantajele unei casatorii fara a avea parte si de dezavantaje? Fetele au din nou un raspuns: " Ne vedeam rar si asa am decis sa ne mutam impreuna" sau " Nu imi place si nu imi permit sa locuiesc singura. Ce coleg mai bun de apartament decat iubitul meu?".


Un alt motiv pentru care alegem casatoria de proba este varsta. Esti prea tanar sa te casatoresti, dar indeajuns de matur sau pregatit pentru a locui impreuna cu persoana iubita.

In multe cupluri, lipsa "hartiei de la primarie" poate mentine focul pasiunii. Faptul ca nu este inca al tau oficial te motiveaza sa-l recuceresti permanent. Pe de alta parte, sunt si cupluri unde rutina se instaleaza din timpul perioadei de concubinaj. Partenerii se vad dimineata, seara, in weekend, impart acelasi pat, acelasi dulap cu haine... aproape nimic nu mai este un secret pentru ei. Sentimentul de dor nu prea mai apare iar misterul a fugit de mult timp.

Exista un motiv de natura sociala si oficiala, cu adevarat important pentru care este preferata casatoria de proba si anume: esecul relatiei duce la despartire si nu la divort.

Pe plan afectiv, este acelasi lucru, pentru ca despartirea dupa o convietuire de lunga durata este resimtita la fel ca divortul. Implicatiile sociale sunt, insa diferite. Unei rupturi intr-o relatie neoficiala nu i se acorda prea mare importanta, cunoscutii te compatimesc pentru putin timp, dupa care uita.

Cu divortul lucrurile stau cu totul altfel. In afara de nebunia cu actele, tribunalul si partajul, primesti "la pachet" si statutul de femeie divortata, care nu numai ca nu e magulitor, dar poate sa aduca si probleme in viata sociala si chiar profesionala.

Urmari negative ale concubinajului

In ultimii 50 de ani, foarte multe cupluri din intreaga lume au ales concubinajul, in defavoarea angajamentului marital. De fapt, 60% dintre cupluri locuiesc impreuna inainte de a se casatori si multi altii traiesc in concubinaj toata viata. Rata concubinajului este si mai mare in randul celor divortati.

Implicarea intr-o relatie noua dupa un esec sentimental este foarte binevenita pentru barbati, insa mult mai putin dorita de o femeie, la fel cum si concubinajul este o alternativa la indemana pentru barbati, in timp ce femeile isi doresc stabilitatea casatoriei.

Studiile au demonstrat ca persoanele care aleg casatoria de proba inaintea casatoriei propriu-zise, au o rata mai mare a divorturilor decat cei care nu au locuit impreuna inainte.

Mai mult decat atat, in cadrul cuplurilor care aleg casatoria de proba, comunicarea in timpul casatoriei propriu-zise este de multe ori, la pamant. De ce? Pentru ca intervine rutina si nu mai exista mister.

Cu atat mai grav este faptul ca violenta fizica este mai des intalnita in randul persoanelor casatorite dupa o perioada de concubinaj.

Cele 3 teorii ale "coabitarii"

1. Teoria experientei

Multi specialisti considera ca, desi "casatoria de proba" sau "concubinajul" te ajuta sa capeti un alt tip de experienta de viata, totodata iti induce si o viziune mai sumbra asupra viitorului tau ca persoana casatorita si parinte. Traiul intr-o formula de cuplu aproape casatorit ii face pe multi sa fie mai putin interesati de casatoria propriu-zisa si de conceperea unui copil.

Pe de alta parte, exista multe persoane dar si specialisti care considera ca o "casatorie de proba" te ajuta sa ai o atitudine mai relaxata si o gandire mai limpede cu privire la relatia ta de cuplu, deoarece mergi pe principiul, daca nu merge, pot sa plec oricand din relatie".

Problema apare in timpul casatoriei, cand acesti tip de gandire nu se schimba si astfel, este mult mai usor sa iei decizia de a divorta.

2. Teoria selectivitatii

Alti experti considera ca nu experienta coabitarii este vinovata pentru dificultatile relatiilor pe termen lung, ci starea de fapt indusa de aceasta perioada, care ii include deja in categoria celor cu risc de divort si casatorii nereusite (teoria selectivitatii). Mai multe studii arata ca exista diferente intre profilul celor care traiesc impreuna inainte de casatorie si al celor care aleg sa locuiasca separat.

3. Teoria inertiei

A treia teorie legata de "casatoria de proba", teoria inertiei, simplifica problema. Conform teoriei inertiei, presiunea externa asupra unui cuplu pe termen lung incepe sa scada atunci cand respectivul cuplu se muta impreuna. Cei doi se muta impreuna, isi cumpara o casa, isi iau un catel, petrec mai putin timp cu prietenii si mai mult timp in compania celuilalt si chiar se pot declara unul pe celalalt ca fiind principalul beneficiar al castigurilor materiale personale. Toate aceste situatii cresc posibilitatatile ca cei doi sa ramana impreuna.

Putini recunosc ca este greu sa inchei o relatie cu cineva atunci cand imparti o casa, alt tip de posesiuni, chiar si prieteni.

Stiai ca...

... romanii sunt adeptii casatoriei? In prezent, 75% dintre ei sunt casatoriti sau divortati.

... doar 5,7% dintre romani traiesc in concubinaj?

... 1 din 6 cupluri care traiesc in concubinaj raman impreuna doar 3 ani? Si 1 din 10 supravietuiesc mai mult de 5 ani?

... rata divortului in cazul cuplurilor care traiesc in concubinaj inainte de casatorie este aproape dubla (39% in raport cu 21%) fata de cuplurile care se casatoresc fara sa locuiasca impreuna inainte?

Tu ce parere ai? Esti adepta casatoriei de proba sau preferi sa locuiesti separat inainte de casatorie?

Articole care te-ar putea interesa:
Comunicare aduce armonia in cuplu?
Rutina in cuplu: nu-i asa de rea precum crezi
De ce insala barbatii? O intrebare mereu actuala

Subiecte de pe forum:
Sunteti fericite cu relatia voastra?
Ce facem cand iubitul devine prea posesiv?
Cum iti dai seama ca nu il mai iubesti cu adevarat?

Articolul urmator
Concubinajul în România: tu știi ce drepturi și obligații ai?
Concubinajul în România: tu știi ce drepturi și obligații ai?
Ai supravieţui unei apocalipse?
Incepe quiz
Ai supravieţui unei apocalipse?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.3 (56)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.
    Cristian (anonim)
    6 mai 2013 14:02

    Salut,Importanta nu este hartia de la primarie, ci binecuvantarea Domnului = casatoria la Biserica. Va pot explica daca ma puteti un pic urmari.Sexualitatea umana nu e o joaca, este parte integranta a fiintei umane cu scopul crearii unei familii si a venirii pe lume a copiilor. Familia este sfanta, loc in care copilul trebuie sa creasca, sa fie educat cu iubire de ambii parinti (mama si tata), cu responsabilitate, si sa devina un viitor cetatean al Cerului. Este un miracol, un mare dar divin, si o mare responsabilitate.Cand sa incepi viata sexuala? Doar dupa casatoria religioasa. Orice forma de sex inainte este dezordonata, e pacat de moarte, duce la dezechilibre grave, diverse boli, impotenta, neimplinire personala, ratare si esec, disparitia pacii interioare etc. Exista o singura solutie: inaintea casatoriei la Biserica nu trebuie lasat nici macar un gand necurat (sexual), nici o imagine etc. Alta cale nu exista, caci pofta aprinsa doar de un gand duce repede la pacat si la dezastru. Credeti ca evitati sa ucideti prin avort daca luati pilule? Nimic mai fals. Simpla pilula are efect abortiv, este dovedit stiintific. Sexualitatea nu se poate manifesta decat in interiorul cuplului casatorit religios, care ofera stabilitate, seriozitate, responsabilitate, indisolubilitate, primirea cu dragoste a pruncilor, mediu curat si prielnic dezvoltarii lor, educatie crestina etc. Dar mai presus binecuvantarea Celui care din dragoste ne-a invatat sa procedam astfel.

    marina (anonim)
    22 aprilie 2010 19:07

    prostii, Carmen, prostii...te-a luat de obligatie...si mai lasa-ne cu dragostea ca in prima zi, dupa 29 de ani de compromis...nu suntem idioate...

    incandessense
    15 aprilie 2010 22:10

    am auzit de foarte multe cupluri care dupa ce au trait impreuna 5 ani sau mai mult sau despartit. si de obicei imediat dupa, tipu s-a insurat cu alta. nu cred ca e deloc bine sa locuiti impreuna si sa amanati casatoria... creste riscul de a nu se mai intampla

    adrianapop (anonim)
    13 aprilie 2010 21:09

    hmmm nu m-am gandit niciodata la aceasta latura asa ca am sa stau cumintica sa vad pareri si pareri dar mai ales sa trag o concluzie....

    carmen (anonim)
    11 aprilie 2010 14:02

    am stat si eu cu sotul meu 5 ani fara a fi casatoriti. Aveam doi copii cand ne-am casatorit legal. Suntem de 29 ani impreuna si totul este ca atunci cand ne-am cunoscut. Importante intr-o casatorie (convietuire) sunt alte lucruri nu daca esti casatorit legal sau nu. Te poti casatori legal si relatia sa nu dureze. Nu este o regula. Important este sa inveti sa sa iubesti la fel in fiecare zi indiferent daca ai o zi buna sau mai putin buna.

    marina (anonim)
    10 aprilie 2010 11:11

    Boala lunga, moarte sigura...un concubinaj de lunga durata nu duce spre casnicie, ci spre despartire...pentru ca apare rutina si apoi alta ispita...cu care el nu mai are nevoie de probe....ci fuge direct la altar, iar tu faci buru-buru....

    Sorina (anonim)
    9 aprilie 2010 22:10

    In primul rand, rog toate persoanele care scriu sa nu mai foloseasca acest ,,limbaj virtual,, sau ,,de messenger,, , adica fara k, shi..etc.E foarte obositor.Casatoria de proba e binevenita.Irina explica foarte bine fenomenul.Am trecut prin asta si e cea mai buna modalitate de a-ti descoperi partenerul de viata, cu defecte si caliatati.

    Irina (anonim)
    9 aprilie 2010 16:04

    Eu cred ca e un lucru bun sa stai intr-o asa zisa casatorie de proba alaturi de cel pe care il iubesti.Este foarte important sa vezi daca poti cu adevarat sa stai langa acel om.Stand mai mult timp impreuna inainte de casatorie ajungi sa te lovesti de defectele lui,sa-i cunosti tabieturile si sa vezi daca te poti obisnui cu toate astea .Eu m-am casatorit cu sotul meu dupa 2 ani jumate ,timp in care am locuit impreuna.Am ajuns la concluzia ca ne potrivim si astfel am luat hotararea sa ne casatorim si totul este minunat.Cred ca doar in momentul in care ajungi sa locuiesti efectiv cu cineva poti sa spui ca ai o relatie.Sa inveti sa-i gatesti si sa ai grija de o casa..etc..Abia dupa ce vezi daca poti cu adevarat sa faci fata te casatoresti.Pentru ca o casnicie nu e o joaca .

    ellakosta
    9 aprilie 2010 13:01

    Sa te muti cu partenerul inainte de casatorie pentru o anume perioada te lasa sa vezi daca chiar te intelegi cu el, daca sunteti pe aceeasi lungime de unda cand este vba de lucruri serioase. Scade astfel riscul sa te casatoresti cu cine nu trebuie, cu conditia sa ai ochii deschisi si sa nu cazi in acea rutina in care crezi ca ti-e caldut si refuzi sa accepti ca ceva nu merge.

    adriana (anonim)
    9 aprilie 2010 12:12

    pot spune k si eu sunt mpotriva casatoriei de proba dar dak stam bn sa ne gandim,un cuplu poate k nu isi permite sa se casatoreask deocamdata dar hotarask sa se mute impreuna si dupa un timp cand vor strange bani vor face si nunta.Akm vin cu o intrebare este sau nu aceasta situatie o casatorie de proba?astept raspuns dak se poate.....multumesc

    cella (anonim)
    9 aprilie 2010 09:09

    Un singur lucru pot sa spun dupa 23 de ani de casatorie:casatoria nu este o perioada de joaca in care poti sa spui cand vrei ,,imi iau jucariile si plec,ma duc sa ma joc cu altcineva !Apoi iar si iar...."Cand te hotarasti sa faci acest pas,nu traiesti in ,,concubinaj",nu are sens, ci iei la pachet tot ceea ce inseamna asta:calitati+defecte,bune+rele,impliniri+dezamagiri,bucurii+tristeti,ras+plans...In aceasta lume avem parte de toate.De multe ori omul isi doreste sa zboare din floare in floare ca un fluturas si sa culeaga tot ce este mai bun.Nu asta aduce implinire.Implinit esti atunci cand te uiti in urma si vezi ca ai tinut piept furtunii,ca ai ramas in picioare, ba mai mult,ca esti alaturi de omul cu care ai pornit la drum.In concluzie :nu hotarat casatoriei de proba.