Dieta cu grau

Dieta cu grau

Geanina Ichim

Dieta cu grau este cunoscuta mai ales in combinatie cu orezul, insa datorita numeroaselor efecte benefice pe care le are, graul poate fi folosit atat fiert, cat si sub forma de tarate sau germeni. Tendinta femeilor este de a renunta la carbohidratii din regimul alimentar, in favoarea cerealelor integrale.

Avantajele dietei cu grau

Studiile subliniaza faptul ca graul integral, mai degraba decat cel rafinat, este recomandat pentru a mentine o greutate corporala sanatoasa. Cresterea in greutatea este invers proportionala cu aportul de fibre din cereale integrale, legume si fructe.

Asa cum sunt mai multe tipuri de grasimi cu efecte diferite asupra organismului - de exemplu, grasimile saturate sunt strans legate de un risc crescut de boli cardiovasculare, in timp ce Omega 3 reduce acest risc - la fel si unele glucide, cum sunt cerealele integrale, sunt sanatoase, in timp ce altele, cum ar fi cerealele rafinate si alimentele realizate din acestea, nu sunt.

Din grupa alimentelor rafinate fac parte painea alba, prajiturile, produsele de patiserie si pastele, care sunt legate de cresterea in greutate si de un risc crescut de rezistenta la insulina. Cerealele integrale sunt o sursa bogata de magneziu, mineral care actioneaza ca un co-factor pentru mai mult de 300 de enzime, inclusiv cele implicate in utilizarea glucozei in organism si secretia de insulina.

De asemenea, consumul regulat de cereale reduce riscul de diabet de tip 2, boli de inima si anumite tipuri de cancer. Insuficienta cardiaca poate fi prevenita cu un bol de tarate integrale de grau consumat la micul dejun. In plus, impreuna cu consumul de peste, este redus riscul de astm in copilarie.

Taratele de grau au, de asemenea, foarte multe beneficii pentru organism, fiind folosite pe post de laxativ natural. O treime de ceasca de tarate pe zi este suficienta pentru a atenua simptomele bolilor diverticulare - durere, greata, flatulenta, constipatie etc.

Germenii de grau sunt bogati in vitamine si minerale, cum ar fi acid folic, tiamina, zinc, magneziu si mangan. Acestia au, de asemenea, un continut ridicat de ulei si o cantitate mare de vitamina E, un antioxidant puternic ce ajuta organismul in lupta cu grasimile. Germenii de grau pot fi incorporati usor in briose, clatite, cereale sau iaurt.

Idei de introducere a graului in dieta

Graul integral si cel rafinat poate fi folosit in dieta de zi cu zi, introdus in forme simple, dar sanatoase in preparatele tale. 

Atunci cand faci sandvisuri, foloseste paine integrala de grau. Taratele de grau (sau fulgii de grau) arata la fel ca cele de ovaz si pot fi pregatite ca un mic dejun cald - cu apa sau cu lapte. Boabele de grau incoltite pot fi folosite in salate, impreuna cu celelalte legume. Pentru o pizza gatita in casa, poti prepara aluatul din paine sau faina bio cu grau integral.

Dieta cu grau - 10 zile

Incepe aceasta dieta miercuri, pentru a termina si a trece vineri la produsele alimentare obisnuite. Imparte un kilogram de grau in zece parti egale, pentru a avea repartizate 100 grame de grau pentru fiecare zi. Pentru dieta zilnica mai ai nevoie de trei mere, noua nuci si sase-opt cani cu apa plata.

Cu o seara inainte de a incepe dieta, spala bine graul (100 g) si pune-l intr-un termos, ca sa se pastreze caldura, si toarna 1,5-2,5 cani de apa clocotita. In dimineata urmatoare, adauga apa, miere si suc de lamaie, pentru un gust mai placut la baut. Acest ceai trebuie sa fie consumat inainte de micul dejun.

Imparte graul in trei parti egale, pentru micul dejun, pranz si cina. Cand il mananci, il poti indulci cu miere. Pentru fiecare dintre cele trei mese ale zilei poti consuma cate un mar si trei nuci.

In ultima zi a dietei, la pranz si la cina, in afara de grau, poti consuma o supa preparata din cartofi, patrunjel, piper, suc de lamaie, apa si sare.

Dieta cu tarate de grau

Taratele sunt stratul exterior al semintelor de cereale, cum ar fi graul, ovaz, orezul sau porumbul si pot fi folosite ca un produs distinct. O dieta bazata pe tarate de grau poate fi un mod sanatos si hranitor de a pierde in greutate.

Taratele sunt o sursa importanta de amidon, minerale, omega, vitamina B si fibre solubile, fiind un ajutor important buna functionare a sistemului digestiv. Ele pot fi utilizate pentru a face faina pentru paine, prajituri, cereale sau paste.

Diversitatea mare de forme pe care le iau taratele iti dau posibilitatea sa le utilizezi la fiecare masa. De exemplu, poti avea cereale la micul dejun, un sandvis pentru masa de pranz si paste pentru cina.

Dieta cu germeni de grau

Germenii de grau au fost introdusi recent in alimentatie drept un ingredient popular pentru pierderea in greutate. Sunt o sursa naturala de fibre, vitamina E si calciu. Datorita gustului dulce si a texturii, acestia pot fi folositi in retete diferite la fiecare masa. Iata un exemplu de meniu:

Micul dejun: adauga in bolul cu cereale o lingurita sau doua de germeni de grau. Plusul de fibre asigura buna functionare a sistemului digestiv.
Gustare: prepara un cocktail de fructe proaspete, la care adaugi doua lingurite de germeni de grau. Fibrele si fructele ii ofera organismului tau un impuls revigorant.
Pranz: adauga germeni de grau la salata de legume. Legumele proaspete vor ajuta organismul sa absoarba mai repede substantele nutritive.
Gustare: amesteca germeni de grau cu iaurt. Iti vei oferi astfel un impuls de proteine si fibre.
Cina: pizza cu aluat in care ai adaugat germeni de grau.
Gustarea de seara: popcorn si/sau alune cu germeni de grau.

Dieta cu grau este o alternativa sanatoasa prin care poti slabi si, in acelasi timp, poti preveni anumite boli, printre care astmul, diabetul de tip 2 sau problemele digestive. Alege modalitatea in care vrei sa adaugi graul la regimul tau alimentar - grau integral fiert, tarate sau germeni si continua sa mananci sanatos, fara a face excese. 

Articolul urmator
Legume care îngrașă: ce să eviți, dacă vrei să slăbești
Legume care îngrașă: ce să eviți, dacă vrei să slăbești
Ce fel de dieta ti se potriveste?
Incepe quiz
Ce fel de dieta ti se potriveste?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

2.5 (25)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    top 5 divahair.ro - diete si slabire

    1. Ce este cetoza și de ce este benefică? (416 vizite)