Bronzatul cu bere: ce spun medicii despre această tendință

Bronzatul cu bere: ce spun medicii despre această tendință

Redactor Andreea Baluteanu

Recunoaște: ți s-a întâmplat și ție să descoperi un trend pe TikTok care părea atât de interesant încât ți-ai spus: „chiar aș vrea să îl încerc”. Și deși putem să dăm peste adevărate comori pe cea mai populară rețea de socializare, dacă să urmărești idei de makeup și hairstyle e distractiv și, până la urmă, inofensiv, nu putem afirma același lucru despre bronzatul cu bere.

„Catastrofal”, „periculos”, „nociv”, „fără dovezi științifice”: sunt numai câteva dintre părerile pe care medicii le-au afirmat cu tărie cu privire la aceasta tendință. Îți spunem mai multe în rândurile de mai jos!

Bronzatul cu bere, trendul de pe TikTok care a „prins” în vara aceasta

Hashtag-ul #beertan a avut nici mai mult, nici mai puțin de 300 000 de vizualizări în acest an, așa că nu e de mirare că experții deja avertizează că a devenit un trend. A fost inițiat, pare-se, de un utilizator care afirma că se bronzează turnând bere pe piele și urmat cât de curând de zeci și sute de alți TikTok-eri care își ofereau cu generozitate propriile sfaturi și păreri.

Cum se face rețeta de paste de pe TikTok care a înnebunit o planetă întreagă

Sperăm că ai intuit deja principala problemă a bronzatului cu bere: ideea a fost sugerată de persoane fără experiență medicală, și, mai mult, a căror acuratețe a afirmațiilor nu poate fi controlată. Ce te face să crezi că, după ce se îmbăiau în bere, nu ajungeau să se confrunte cu arsuri îngrozitoare, strigând din toți rărunchii „ce rău e” cât timp lumea de pe plajă se retrăgea în pripă, îngrozită de mirosul de pub?

Dacă TikTok-erii aplaudă trendul, iată ce spune dermatologul Dr. Katherine Armour, citată de Healthline: „Ideea de a lăsa un lichid să se prăjească pe pielea ta e absolut nebunească”.

Ce beneficii potențiale are bronzatul cu bere

De fapt, adepții teoriei bronzatului cu bere pleacă de la o altă concepție populară în frumusețe, și anume aceea că betacarotenul din morcovi sau cartofi dulci poate să stimuleze bronzul. Conform lor, și hameiul din bere are aceleași proprietăți, accelerând producția de melanină și astfel conturând o piele arămie, strălucitoare și catifelată.

Însă susținătorii trendului au ținut morțiș să meargă și mai departe, afirmând inclusiv că drojdia din bere plusează cu atribute hidratante, astfel că bronzatul cu bere și înfrumusețează pielea.

Departe de noi gândul de a contracara aceste informații. E posibil să te bronzezi mai repede dacă torni bere pe tine, cu toate că nu există dovezi științifice în acest sens (dar nici studii împotrivă). Ce e însă clar e că, pe cât de repede te „colorezi” la piele, pe atât de mult poate ajunge sănătatea ta să sufere ulterior.

Pericolele bronzatului cu bere

Dacă beneficiile bronzatului cu bere sunt de pus sub semnul întrebării, în schimb efectele negative sunt sigure! Iată la ce ne referim!

Te poți arde. Pornim cu cea mai radicală aripă a trendului, cei care afirmă că nici nu mai ai nevoie de protecție solară dacă folosești bere. Nici nu putem exprima în cuvinte cât de greșită e această idee. Ești astfel „candidat” sigur la arsuri. Dincolo de disconfortul resimțit, află că, în opinia experților, mai mult de 5 arsuri grave suferite în tinerețe îți pot dubla riscurile de a dezvolta melanom agresiv.

Poți să limitezi protecția solară. Să presupunem că faci parte din „grupul responsabil” și decizi să dai o șansă bronzatului cu bere, turnând băutura alcoolică peste pielea pe care ai aplicat în prealabil loțiune de protecție solară. În acest caz, lichidul poate să diminueze sau chiar să elimine complet eficacitatea SPF-ului. Nici nu ne mirăm că te bronzezi (a se citi arzi) repede.

Grăbești fotoîmbătrânirea. Cea mai comună cauză a îmbătrânirii tenului este expunerea neprotejată la radiații, și este exact ceea ce faci tu. Nu cauzezi numai apariția acelor nesuferite pete pigmentare, dar și a ridurilor adânci.

Crești riscul de cancer de piele. Nu e nicio exagerare, așa cum am arătat și mai sus. Inclusiv The American Cancer Society ne-a avertizat în acest sens, insistând că numai în America expunerea neprotejată la soare a provocat mai mult de un milion de cazuri de cancer în ultimii ani.

Consumul de alcool te face neglijent/ă. Aici ne dăm puțin cu presupusul și considerăm că, dacă ai cumpărat bere ca să te bronzezi, o să ajungi și să o consumi. Venim imediat cu neajunsurile: riști deshidratarea, crești riscul de cancer de piele și reduci intervalul necesar arsurilor solare (conform studiilor), dar poți deveni și mai iresponsabil/ă și neatent/ă, ajungând astfel să te abați de la sacra protecție solară.

Miroși urât. Spune drept: costumul acela cool de baie, bijuteriile alese cu grijă și pălăria ta boemă ce părere își vor face despre bronzatul cu bere? Chiar îți dorești să miroși de parcă tocmai ai fi ieșit dintr-un pub din Londra?

fete in costum de baie pe nisip care ciocnesc o sticla de bere

Cum să te bronzezi frumos și sănătos

Dăm iar întâietate părerii medicilor care insistă că noțiunile de „bronz” și „sănătos” sunt incompatibile și se exclud reciproc. De cum s-a închis la culoare pielea, aceasta a suferit o denaturare a ADN-ului, fapt deja precursor al cancerului de piele.

Sunt însă modalități să stai la soare și să dobândești o culoare aurie cu cât mai puține riscuri (nu însă fără, așa cum ai văzut mai sus).

Aplică mereu o cremă cu SPF. Dermatologii recomandă un minimum de 30, aplicat cu generozitate pe fiecare regiune de piele expusă la soare. Atenție: folosim aceste creme și dacă frig și/sau înnorat afară.

Poartă pălărie și ochelari de soare. Dublezi astfel pavăza celor mai sensibile zone: tenul, ochii și părul tău.

Poți consuma alimente bogate în betacaroten. Acestea grăbesc într-adevăr sinteza de melanină. Fie că te servești cu morcovi, cartofi dulci sau kale, poți intensifica procesul.

Schimbă des poziția de pe șezlong. Expunându-te „pe părți”, nu obții numai un bronz uniform, dar și mai sănătos.

Hidratează neapărat pielea după expunerea la soare. Fă un duș, folosind un produs de curățare delicat, apoi aplică pe piele o loțiune hidratantă. Recomandăm și gelul pur de aloe vera, care nu numai că hrănește pielea, dar și calmează arsurile solare.

Bronzat cu bere? Nu, mulțumim! Sfatul nostru este să uiți cât mai repede de acest trend care se poate dovedi atât de nociv!

Surse foto: iStock

Surse articol: The Guardian, enjoyfoodwine.com, Forbes, Healthline

Articolul urmator
Laser CO2: beneficii și recomandări
Laser CO2: beneficii și recomandări
Afla ce tendinta din sezonul rece te reprezinta!
Incepe quiz
Afla ce tendinta din sezonul rece te reprezinta!

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.