NU este bine sa folosesti servetele demachiante! Afla de ce!

NU este bine sa folosesti servetele demachiante! Afla de ce!

Bianca Geica, redactor DivaHair.ro

Chiar daca sunt destul de practice, servetelele demachiante pot face mai mult rau decat bine tenului tau, care in aceasta perioada din an este deja destul de sensibil din cauza schimbarilor bruste de temperatura. Desi nu trece zi sau saptamana fara sa ii oferi pielii fetei tale toata ingrijirea si hidratarea de care are nevoie, aplicand diverse masti si lotiuni benefice, nu inseamna ca esti ferita 100% de compusii toxici din servetelele demachiante. Da, ai citit bine! Chiar daca in mod sigur exista si exceptii, majoritatea servetelelor pe care noi le folosim fericite seara de seara pentru a indeparta machiajul, contin ingrediente care, in timp, afecteaza epiderma, favorizand aparitia imperfectiunilor (cosuri, puncte negre, riduri premature etc.), iritatiilor, inflamatiilor, dar si altor probleme dermatologice.

Specialistii ne indeamna sa nu tratam cu superficialitate acest aspect si sa renuntam complet la aceste produse daunatoare. Iata de ce nu este bine sa folosim servetele demachiante:

Nu indeparteaza complet machiajul

Chiar daca dupa utilizare, servetelul demachiant este murdar de make-up, nu inseamna ca tenul tau a fost curatat in profunzime. De cate ori nu ti s-a intamplat sa te demachezi seara, inainte de culcare, iar dimineata, cand te uiti in oglinda, sa vezi in jurul ochilor urme de la mascara, fard, creion sau eyeliner?  Aceste... resturi intra in piele, favorizand aparitia imperfectiunilor.

Insa pe langa acest lucru, servetelele demachiante nu absorb excesul de sebum si nici nu elimina complet alte impuritati precum praful sau celulele moarte de la suprafata pielii. Folosirea mai multor servetele nu este o solutie intrucat nu vei face decat sa-ti ranesti tenul din cauza compusilor chimici continuti de aceste produse.

Usuca pielea

Nu conteaza ca ai un ten gras sau mixt. Servetelele demachiante contin substante care in timp, pot modifica pH-ul natural al pielii, uscand-o si facand-o mult mai predispusa la iritatii. Servetelele pentru indepartarea machiajului au un continut mare de alcool, parfum si conservati periculosi pentru piele, precum metilisotiazolinona (presucurtata "MI"), care poate cauza iritatii, roseata sau chiar dermatita.

Contin substante periculoase

Nu numai produsele de make-up sunt "bogate" in substante de-a dreptul toxice pentru pielea noastra, ci si servetelele demachiante. Fiindca trebuie sa ramana umede chiar si dupa desigilarea pachetului, servetelele contin conservanti periculosi care sunt responsabili pentru aparitia iritatiilor si inflamatiilor. Deja am vorbit despre metilisotiazolinona, cea mai periculoasa substanta care se gaseste in compozitia acestor produse pentru indepartarea machiajului, insa nu putem ignora nici 2-Bromo-2-Nitropropane-1,3-Diol (Bronopol), o formaldehida care poate produce reactii alergice la nivelul pielii.  

Nu sunt indicate pentru zona ochilor

Cu siguranta nu de putine ori te-au usturat ochii dupa ce i-ai sters cu cate un servetel demachiant, nu-i asa? Asta fiindca zona ochilor este extrem de sensibila, iar substantele periculoase din servetelele demachiante nu fac decat sa irite aceasta parte delicata a fetei. Ca sa nu mai vorbim de faptul ca favorizeaza aparita sau adancirea ridurilor de expresie!

Minimizeaza eficienta altor produse pentru ingrijirea tenului

Fiindca servetelele pentru indepartarea machiajului nu curata complet tenul, niciun produs destinat ingrijirii pielii aplicat dupa demachiere nu isi va putea dovedi eficienta in proportie de 100%. Indiferent ca vorbim despre creme ultra-hidratante, seruri anti-imbatranire, masti revitalizante sau lotiuni regeneratoare, acestea nu vor putea actiona la capacitate maxima daca zonele pe care sunt aplicate, sunt inca pline de urme de make-up si alte impuritati.

Pot favoriza aparitia acneei

In loc sa indeparteze bacteriile si microbii de pe ten, unele servetele demachiante imprastie aceste impuritati. Tocmai de aceea, specialistii le recomanda persoanelor care au pielea sensibila sa evite folosirea acestor produse, pielea lor fiind deja predispusa la acnee, eczeme, rozacee, cuperoza sau alte probleme de acest tip. Daca totusi nu poti renunta la servetelele demachiante, opteaza pentru unele cu acid salicilic, pe care le poti achizitiona din farmacii.

Tocmai ai folosit un servetel demachiant? Nu uita sa te clatesti!

Din pacate, fiindca pe tot mai multe pachete de servetele demachiante este specificat faptul ca hidrateaza tenul, multe femei evita sa-si clateasca fata cu apa din abundenta, dupa indepartarea machiajului. Noi iti recomandam sa nu sari peste acest pas important din ritualul de frumusete, clatind tenul cu apa calduta imediat dupa demachiere. Astfel, reduci riscul aparitiei imperfectiunilor cauzate de substantele periculoase din compozitia servetelelor. Dupa demachiere si clatire, nu uita sa aplici o crema hidratanta potrivita tipului tau de ten!

Ce folosim in locul servetelelor demachiante?

Te-ai gandit la aceasta intrebare in timp ce ai citit articolul? Ei bine, daca tot nu vrei sa renunti la servetelele demachiante practice, opteaza macar pentru unele bio, pe baza de aloe vera, tolerate chiar si de pielea sensibila.

Mai poti folosi cu incredere ulei de masline, bogat in antioxidanti si vitamine, care pe langa faptul ca indeparteaza machiajul, regleaza pH-ul natural al pielii, hidrateaza si o protejeaza de efectele daunatoare ale radicalilor liber, prevenind totodata si aparitia prematura a ridurilor. Acelasi lucru este valabil si in cazul uleiului de argan! Inmoaie un disc demachiant in ulei de masline sau de argan, sterge-ti fata si apoi clateste cu apa din abundenta. 

Asadar, fa-i un bine pielii tale, renuntand la servetelele demachiante din comert in favoarea produselor naturale, care nu dauneaza tenului. 

 

Articolul urmator
Trend-ul care a scandalizat internetul: seul de vită folosit în rutina zilnică de îngrijire a tenului! Ce spun dermatologii
Trend-ul care a scandalizat internetul: seul de vită folosit în rutina zilnică de îngrijire a tenului! Ce spun dermatologii
Ce culoare de ojă ar trebui să folosești?
Incepe quiz
Ce culoare de ojă ar trebui să folosești?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.6 (8)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.