Masca pentru par cu ulei de ricin: 10 retete de incercat acasa

Masca pentru par cu ulei de ricin: 10 retete de incercat acasa

Geanina Ichim

Uleiul de ricin este o soluție populara și ieftină pentru tratarea părului și a problemelor sale, inclusiv pentru vârfuri despicate, fire subțiri și deteriorate sau predispuse ruperii. Poți folosi, cel puțin o dată pe săptămână, pentru oricare dintre aceste probleme, o mască pentru păr cu ulei de ricin. Află care sunt beneficiile uleiului de ricin pentru păr, cum îl folosești corect și când ar trebui să-l eviți!

Ce este uleiul de ricin?

Uleiul de ricin este cunoscut și sub numele de Ricinus communis și este un ulei vegetal, bogat în nutrienți. Se obține din boabele de ricin, o plantă originară din Africa de Est tropicală. Uleiul de ricin este utilizat pe scară largă în scopuri cosmetice și medicinale în India și Indiile de Vest.

Beneficiile uleiului de ricin

Principalul beneficiu al uleiului de ricin este faptul că îți hidratează scalpul, întărește părul și îl face mai strălucitor. Este bogat în aminoacidul esențial – acid ricinoleic, care este un emolient natural pentru păr. De asemenea, are în compoziția sa acizi grași Omega 6 și Omega 9, care fortifică părul, ajută la captarea și păstrarea umezelii și a uleiurilor naturale în păr.

Alte efecte uimitoare ale uleiului de ricin asupra părului includ:

Femeie frumoasă cu părul sănătos
Sursa foto: Unsplash.com

Păstrează strălucirea părului. Uleiul de ricin este un balsam natural care menține părul sănătos, strălucitor și moale. Datorită cantității de acizi oleic și linoleic, el ajută la creșterea circulației sângelui, ceea ce îmbunătățește creșterea părului. Vei avea rezultate vizibile după doar câteva săptămâni de aplicare. Uleiul de ricin are un efect benefic și asupra genelor și a sprâncenelor, pe care le face mai groase și mai aspectuoase după doar o săptămână de aplicare.

Proprietăți antibacteriene și antifungice. Infecțiile scalpului provoacă mătreață, mâncărime și erupții, însă uleiul de ricin ajută la inhibarea dezvoltării bacteriilor șiciupercilor care pot afecta sănătatea scalpului. De asemenea, uleiul de ricin reduce inflamația, fiind un tratament eficient pentru mătreața cauzată de dermatita seboreică și eczeme.

Bogat în vitamina E și acizi grași care sunt benefici pentru sănătatea părului. Uleiul de ricin ajută, de asemenea, la sinteza proteinelor, care asigură că părul tău are un ciclu normal de creștere și odihnă. Face părul strălucitor și reduce căderea excesivă a părului.

Stimulează creșterea părului. Scalpul tău are foliculi de păr, ceea ce înseamnă că sănătatea scalpului are un impact direct asupra sănătății foliculului tău de păr. Dacă ai un scalp uscat, masarea scalpului cu ulei de ricin ajută la hidratarea pielii capului și îmbunătățirea circulației sângelui, ceea ce duce la creșterea părului. Pentru rezultate mai bune, se aplică ulei cald.

Citește și: Biotina pentru păr: cum acționează?

Cum folosești corect uleiul de ricin pentru păr? 

Femeie cu părul întins pe pat
Sursa foto: Unsplash.com

Uleiul de ricin poate fi folosit simplu în tratarea problemelor părului, fără niciun alt amestec. Aplici ulei de ricin pe scalp și pe vârfurile părului, masezi ușor, apoi acoperi cu o folie de plastic. Îl lași toată noaptea să-și facă efectul, după care, dimineața, îți speli părul. Pentru ca uleiul de ricin să poate fi eliminat mai ușor din păr, poți să-l amesteci cu un alt ulei, cel de migdale, de exemplu. Rezultatele vor apărea după cinci-șase utilizări.

Măști cu ulei de ricin pentru căderea părului

Încearcă una din aceste măsti pentru păr cu ulei de ricin și vei vedea că vei obține o podoabă capilară mai bogată, cu un fir de păr mai gros și sănătos.

1. Mască pentru păr cu ulei de ricin și ou

Dacă ai probleme cu căderea părului, poți alege o mască pentru păr cu ulei de ricin, miere și ou, ingrediente pe care le găsești foarte ușor. Iată cât de simplu este s-o prepari!

Ingrediente:

  • 1 linguriță de miere
  • o linguriță de ulei de ricin
  • suc de ceapă
  • un gălbenuș de ou
  • câteva linguri de șampon

Mod de preparare:

  1. Amestecă toate ingredientele într-un castron și încălzește puțin masca înainte să o aplici pe păr.
  2. Masează-ți ușor scalpul și înfășoară-ți părul într-un prosop pe care îl păstrezi timp de câteva ore, după care curăț-o bine.

2. Mască cu ulei de ricin și tinctură de gălbenele

Pentru stimularea creșterii părului, amestecă în proporții egale tinctură de gălbenele cu ulei de ricin, apoi aplică pe scalp, masând ușor și pe rădăcinile firelor de păr. Lasă apoi masca să acționeze timp de o jumătate de oră, după care clătește bine.

3. Mască pentru păr cu ulei de ricin și coniac

Tot pentru căderea părului, poți amesteca o lingură de coniac sau votcă și două linguri de ulei de ricin. Dacă ai părul mai bogat, poți folosi cantități mai mari, păstrând aceleași proporții. Aplică masca pe scalp și la rădăcinile firelor de păr și las-o să acționeze toată noaptea, acoperind părul cu o folie de plastic. Dimineața clătește bine părul.

Coniacul în amestec cu uleiul de ricin poate fi folosit ca mască pentru păr și în alte combinații. De exemplu, poți utiliza 300 g de ulei de ricin, 30 mg de coniac și un ou proaspăt. Amestecă bine aceste ingrediente, aplică masca la rădăcinile părului, înfășoară într-o folie de plastic și un prosop cald și las-o să acționeze timp de două ore, după care clătește bine.

Mască pentru păr uscat cu ulei de ricin

Pentru tratarea părului uscat ai nevoie de o lingură de ulei de ricin, o linguriță de oțet, un gălbenuș de ou și o linguriță de glicerină, ingrediente pe care le amesteci bine într-un bol. Aplică amestecul pe scalp și pe păr, acoperă cu un prosop cald sau cu o folie de plastic și lasă-l să stea câteva ore. Clătește cu apă și cu un gălbenuș de ou sau cu șampon. Aplică această mască de două ori pe săptămână pentru efectul benefic.

Măști cu ulei de ricin pentru refacerea părului deteriorat

Amestecă în proporții egale, câte o lingură de ulei de ricin, alcool de orice fel și suc de lămâie, apoi aplică uniform pe scalp și pe rădăcinile de păr. Lasă această mască să acționeze toată noaptea. În afară de refacerea părului degradat, această mască pentru păr cu ulei de ricin va accelera creșterea părului, dacă este utilizată în mod regulat.

O altă mască eficientă pentru păr deteriorat este cea care combină o lingură de miere cu o lingură de ulei de ricin, un gălbenuș de ou, o lingură de rom și câteva picături de vitamina A și vitamina E. Amestecă bine, apoi aplică masca pe tot părul, de la rădăcini până la vârfuri, acoperă părul cu o folie de plastic și cu un prosop cald. Lasă masca să acționeze timp de două ore, apoi clătește părul și șamponează de două ori, dacă se elimină mai greu masca din păr.

Mască pentru păr cu ulei de ricin, gălbenuș de ou și ulei de măsline

O mască pentru păr cu ulei de ricin este aceea în care amesteci un gălbenuș de ou cu o lingură de ulei de măsline și o lingură de ulei de ricin. Aplică pe părul proaspăt spălat și pe scalp această mască. Ea poate fi folosită atât încălzită puțin, cât și rece. Pentru a face părul și mai neted, poți adăuga în acest amestec și puțin din balsamul tău obișnuit. După ce lași masca să acționeze timp de 15-20 de minute, clătește bine. Dacă părul tău este foarte deteriorat și ai nevoie de un tratament și mai eficient, lasă masca peste noapte, acoperind părul cu o folie de plastic. Folosește această mască de două ori pe săptămână până când obții rezultate vizibile, apoi aplic-o doar de două ori pe lună.

Mască naturală cu ulei de ricin, gălbenuș de ou și vitamina A

Femeie care își pune ulei în palmă
Sursa foto: Unsplash.com

Amestecă un gălbenuș de ou cu o lingură de ulei de ricin și cu o linguriță de vitamina A, iar după ce compoziția are textura unei maioneze, aplic-o pe scalp. Dacă masca este prea subțire și preferi să fie mai groasă, mai poți adăuga și câțiva fulgi de ovăz, praf sau mărunțiți. Las-o să acționeze timp de două ore, apoi spală cu șampon și balsam.

Mască pentru păr cu ulei de ricin, ulei de mentă și miere

Pentru a folosi această mască, este nevoie ca părul să fie proaspat spălat și puțin umed. Amestecă într-un bol patru linguri de miere și câteva picături de ulei de ricin. După aceea, toarnă în palmă câteva picături de ulei de mentă și masează ușor scalpul cu vârfurile degetelor. Aplică apoi pe păr puțin din balsamul tău obișnuit, după care amestecul de ulei de ricin și miere. Acoperă părul cu o folie de plastic. Lasă masca să acționeze timp de 20 de minute. Uleiul de ricin este benefic pentru întărirea și creșterea firelor de păr. Uleiul de mentă elibereaza pH-ul, stimulează scalpul și îl hidratează. De asemenea, are un efect liniștitor, însă nu îl folosi excesiv, deoarece poate provoca usturime. Mierea tratează scalpul și are proprietăți anti-bacteriene.

Contraindicațiile uleiului de ricin pentru păr

Înainte de a face saltul și de a adăuga ulei de ricin în rutina ta de îngrijire a părului, este important să fii conștientă de eventualele efecte secundare. Specialiștii spiun că, aplicat într-un strat gros, uleiul de ricin poate înfunda porii, poate duce chiar la iritația scalpului, mâncărimi și mătreață. De asemenea, uleiul de ricin poate fi dificil de îndepărtat de pe scalp, de aceea trebuie folosit cu grijă, în cantități mici.

În plus, unele persoane pot avea o sensibilitate a pielii la uleiul de ricin, iar acest lucru poate cauza probleme atunci când este frecat în scalp. Cel mai bine este să eviți folosirea lui dacă ai o afecțiune a scalpului descuamată și grasă, cum ar fi dermatita seboreică, deoarece uleiul de ricin poate înrăutăți problema.

Un păr sănătos și strălucitor îți reflectă personalitatea, la fel ca și geanta pe care o porți. Geanta este accesoriul care îți completează ținuta, așa că alege-o pe cea care îți pune în valoare stilul!

Geanta -  265 lei

Geanta- 310 lei


Părul sănătos este datorat în mare parte unui scalp bine îngrijit și stimulat, care va asigura și creșterea părului, iar uleiul de ricin este benefic în acest sens. O mască pentru păr cu ulei de ricin previne și rezolvă o gamă largă de probleme, oferindu-ți o podoabă capilară sănătoasă, strălucitoare și mătăsoasă.

Citește și: Cum să-ți dai seama dacă părul tău este sănătos sau nu

Surse foto: iStock.com, Unsplash.com

Surse articol: Goodhousekeeping.com

Articolul urmator
Ulei de marula: beneficii și mod de utilizare
Ulei de marula: beneficii și mod de utilizare
Ce culoare de păr ți se potrivește în această primăvară?
Incepe quiz
Ce culoare de păr ți se potrivește în această primăvară?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

2.3 (121)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.
    Aghinitei Maria (anonim)
    30 martie 2013 18:06

    Si eu folosesc : ulei de ricin, miere si elei de masline .