Afla totul despre terapia cu apa si ce boli vindeca

Afla totul despre terapia cu apa si ce boli vindeca

Redactor Alexa Galgau

Hidroterapia este un remediu folosit din cele mai vechi timpuri, inca de la inceputurile medicinei, in traditia careia s-a integrat datorita efectelor benefice asupra organismului. Intr-adevar, apa este o sursa a vietii si a sanatatii, atat cand o consumam, cat si cand inotam, deoarece ea este blanda cu corpul nostru, fortandu-l in acelasi timp sa isi depaseasca limitele impuse de rezistenta, varsta sau boala.

Afla si tu care sunt beneficiile terapiei cu apa si ce boli trateaza acest remediu simplu!

Cum functioneaza terapia cu apa?

Proprietatile de vindecare ale terapiei cu apa sunt bazate pe efectele sale mecanice si /sau termale. Hidroterapia se foloseste de reactiile corpului la stimuli reci sau calzi, la presiunea exercitata de apa asupra acestuia si la senzatia apei in sine. Nervii transmit ce este simtit la nivelul pielii mai adanc in corp, stimuland sistemul imunitar, influentand producerea hormonilor asociati stresului, imbunatatind digestia si circulatia si micsorand sensibilitatea corpului la durere.

  

In general, caldura este folosita pentru a linisti trupul si pentru a incetini activitatea organelor interne. Temperaturile scazute sunt folosite pentru a revigora si pentru a stimula, deoarece cresc activitatea organelor. Daca, de exemplu, ai muschii incordati si intregul corp iti este tensionat, trebuie sa stii ca un dus cu apa calda poate trata aceasta problema si te poate scapa si de anxietate. Daca esti obosita sau stresata, poti apela oricand la cea mai simpla terapie cu apa: dupa dusul caldut, clateste-te si cu apa rece, pentru a stimula mintea si corpul.

Nu degeaba terapia cu apa este folosita in recuperarea postoperatorie si in cazul celor cu probleme ale articulatiilor sau oaselor. Atunci cand te afli intr-o piscina, sau intr-o apa mai adanca, ai acea senzatie de plutire, deoarece apa iti scuteste corpul de o mare parte a efectului de gravitatie. In plus, ea are si un efect hidrostatic si iti maseaza trupul. Acest masaj este pe deplin simtit la mare, cand te opui valurilor si, fara sa iti dai seama, corpul iti este modelat si intarit.

Tipuri de terapie cu apa

In notiunea de hidroterapie sunt incluse mai multe tehnici de aplicare a terapiei cu apa, care includ: baile, dusurile, baile la picioare, masaj, inhalare de aburi, comprese calde sau reci si alternarea acestora sau impachetari.

Hidroterapia externa implica scufundarea corpului in apa sau aplicarea acesteia sau a cuburilor de gheata pe corp. Terapia cu apa poate sa includa si diferite procese termale, care se bazeaza pe diferitele efecte ale apei calde sau reci asupra pielii. Apa calda relaxeaza muschii si provoaca transpiratie, fiind folosita pentru a trata artrita, reumatismul, circulatia proasta si durerile musculare.

  

Apa rece este folosita pentru a stimula circulatia sangelui la nivelul pielii si al tesuturilor de sub aceasta. Foarte utila este si terapia cu apa prin comprese reci sau calde. Cele reci, dupa cum stii, se pot dovedi foarte folositoare in cazul intinderilor, leziunilor la nivelul pielii, durerilor de cap sau al chirurgiei dentare. Compresele calde sunt aplicate pe piept in cazul virozelor, gripelor, dar si la incheieturi, in cazul artritei.

Poate ca cea mai populara forma de hidroterapie este cea bazata pe miscare in apa, care modeleaza si maseaza muschii si ajuta in recuperarea post operatorie in cazul chirurgiei la genunchi, de exemplu. Este si o buna metoda de a imbunatati sistemul cardiovascular si de a micsora nivelul de stres si anxietate.

Asadar, printre bolile pe care le vindeca terapia cu apa, se numara:

- acneea;
- artrita;
- raceala;
- depresia;
- problemele digestive;
- problemele musculare;
- tulburarile de somn;
- stresul.

Beneficiile hidroterapiei includ:

- detoxifierea organismului si reducerea grasimilor;
- detensionarea muschilor si relaxarea;
- cresterea ratei metabolice si imbunatatirea digestiei;
- hidratarea celulelor de la nivelul pielii;
- imbunatatirea sistemului imunitar si a circulatiei sanguine.

Asadar, terapia cu apa include numeroase tehnici prin care poti trata sau cel putin ameliora simtomele multor afectiuni, motiv pentru care ar fi indicat sa o incerci pentru a te mentine in forma si a te bucura de beneficiile ei.

Articolul urmator
Megalofobia: ce este și cum îți poate afecta viața
Megalofobia: ce este și cum îți poate afecta viața
Tu stii ce apa bei?
Incepe quiz
Tu stii ce apa bei?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3 (2)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.