Fractură de bazin: cauze, simptome și tratament

Fractură de bazin: cauze, simptome și tratament

Redactor Andreea Baluteanu

În general destul de rar întâlnită, fractura de bazin se numără printre afecțiunile ce survin cel mai adesea ca urmare a unui accident, deși poate să fie provocată și de alți factori. Are șanse mari de vindecare, uneori nefiind necesară nici operația, dar desigur că, în cazul accidentelor, prognosticul nu va mai fi la fel de bun.

Clarificăm toate aceste aspecte mai jos, când îți spunem ce trebuie să știi despre fractura de bazin!

Ce este fractura de bazin?

Bazinul (sau pelvisul) este alcătuit din trei oase principale:

  • sacrumul (osul sacru)- un singur os alcătuit din 5 vertebre separate, aflat la baza coloanei, în formă de triunghi inversat;
  • coccisul (osul coccigian): situat lângă osul sacral și format din 4-5 vertebre unite;
  • oasele șoldului: osul iliac (iliumul), ischionul și pubisul.

Bazinul e o structură esențială a anatomiei umane fiindcă susține scheletul și protejează unele dintre cele mai importante organe, precum cele reproducătoare, vezica urinară și secțiunea inferioară a sistemului digestiv, alături de vase de sânge și mușchi.

Fractura de bazin apare atunci când unul sau mai multe oase din această regiune se rup. Nu e o afecțiune comună și variază de la cazurile ușoare la cele severe. În multe cazuri, nu e nevoie de operație pentru vindecarea sa.

Câte tipuri de fracturi de bazin există?

Cum, e mai mult decât una? Firește! Mai mult, tipologia fracturilor de bazin e variată și depinde în funcție de mai mulți factori.

Principala clasificare împarte fracturile de bazin în stabile (apare o singură ruptură în os, iar fragmentele nu sunt dispersate, cauza fiind de obicei un eveniment cu impact scăzut, cum sunt căzăturile minore sau activitatea sportivă) și fracturile instabile (sunt două sau mai multe rupturi, capetele părților fragmentate s-au deplasat, iar cauza e un traumatism major, așa cum este un accident de mașină).

Atât fracturile stabile, cât și cele instabile pot fi închise (pielea nu a fost sfâșiată de osul rupt) sau deschise (osul rupt a perforat și pielea). În acest ultim caz, e nevoie să te adresezi de urgență unui medic fiindcă crește și riscul de infecție.

Alte tipuri de fracturi sunt: fracturile de bazin complete (osul s-a scindat în două părți, e o ruptură „curată”), deplasate (s-a format un gol acolo unde osul a fost fracturat), parțiale (o ruptură parțială) sau „de stres” (când a apărut o fisură în materia osoasă).

Coasta fracturată: cauze, simptome și tratament

Cum apare fractura de bazin?

Sunt mai multe cauze ce pot sta la baza fracturii de bazin, după cum urmează!

Traumatisme severe: bazinul e o structură osoasă stabilă, așa că nu e ușor să fie fracturat, în general la baza rupturii osoase stând accidente de mașină sau căzături de la înălțime.

Anumite afecțiuni: osteoporoza poate degrada masa osoasă, astfel că fracturile de bazin pot urma și unei căzături minore;

Sportul: la anumite persoane, în timpul desfășurării activității sportive, se poate întâmpla ca un tendon sau un ligament să se detașeze de os, antrenând și dezlipirea unui fragment din acesta, caz în care, în termeni medicali, se produce o fractură prin avulsie.

Fracturile prin avulsie sunt în general caracteristice atleților tineri, ce se află încă în perioada de creștere.

Cine este afectat de o fractură de bazin?

Răspunsul scurt? Oricine! Fracturile de bazin nu fac discriminare, deși sunt mai des întâlnite la persoanele în vârstă, afectate de boli precum osteoporoza. De partea cealaltă, cele prin avulsie sunt caracteristice oamenilor tineri.

În ceea ce privește împărțirea pe sexe, bărbații sub 35 de ani sunt cei mai predispuși la fracturi de bazin, iar femeile suferă din această cauză mai târziu în viață.

Cât de comune sunt aceste afecțiuni? Rare, estimează medicii, care consideră că aproximativ 3% din totalul fracturilor la adulți sunt de bazin.

Semne că ai suferit o fractură de bazin

Precum specificul lor, și simptomele fracturii de bazin diferă de la moderate la severe. Iată despre ce e vorba:

  • Durere în zona inghinală, a regiunii lombare sau a șoldului;
  • Durere mai intensă resimțită în timpul mersului sau când îți miști picioarele;
  • Senzație de amorțeală sau de furnicături în regiunea inghinală sau a picioarelor;
  • Dureri abdominale;
  • Disconfort resimțit la urinat;
  • Incontinență urinară;
  • Dificultăți de deplasare;
  • Vânătăi sau umflături în regiunea șoldului;
  • Sângerări vaginale, anale sau urinare.

Cum se pune diagnosticul de fractură de bazin

În primul rând, dacă ai suferit un accident sau ești martor la o astfel de catastrofă, să știi că e esențială prima intervenție. Persoana în cauză trebuie acoperită cu o pătură sau cu o haină, fără a fi mutată din loc decât în urma accesului personalului autorizat. Poți face mai mult rău decât bine dacă intervii.

Primul pas al diagnosticului fracturii de bazin e examinarea fizică a unui doctor. Acesta analizează cu grijă osatura și estimează dacă a fost afectată rețeaua de nervi, cerând pacientului să miște gleznele sau degetele de la picioare sau analizând acuratețea simțurilor din această zonă. În ultimul pas, specialistul va verifica dacă au fost produse traumatisme în restul corpului.

Diagnosticul în sine al unei fracturi de bazin se realizează în urma executării unei radiografii, care va da informații exacte specialistului despre locația rupturii de os. Mai pot fi necesare și tomografii computerizate sau RMN-uri.

Tratament pentru fractura de bazin

Evident, tratamentul depinde de severitatea fracturii de bazin. Totodată, doctorul va lua în calcul și tipul traumatismului suferit, dar și cât de deplasate sunt oasele sau starea generală de sănătate a pacientului.

În general, tratamentul poate fi chirurgical sau nonchirurgical.

Începem cu acest din urmă scenariu, mai optimist. În cazul său, doctorul va recomanda odihnă, pentru ca oasele să se sudeze de la sine, în lipsa presiunii aplicate asupra lor, sau folosirea unor dispozitive ajutătoare, precum cârjele, premergătorul sau chiar un scaun cu rotile până la vindecarea traumatismului. Pentru a ușura durerea resimțită de pacient, pot fi administrate calmante, dar și anticoagulante pentru a reduce riscul formării de cheaguri.

În cazul mai puțin fericit, în care ai nevoie de operație, iată ce poate să apară la orizont!

Fixarea externă este o procedură care implică atașarea unui cadru metalic rigid care să susțină poziția oaselor pentru ca acestea să se alinieze corect în urma procesului natural de vindecare. Cadrul este atașat prin șuruburi introduse prin incizii în piele, pe pelvis.

De partea cealaltă, fixarea internă presupune repoziționarea fragmentelor de os rupt în interiorul corpului, urmând ca specialistul să fixeze această realiniere cu șuruburi sau plăci metalice.

Tracțiunea scheletică. De data aceasta, este implantat un sistem de scripeți cu greutăți și contragreutăți, care va avea drept scop poziționarea corectă a piciorului și va realinia fragmentele de os care au fost rupte.

Poate fractura de bazin să se vindece de la sine?

Răspunsul optimist este că da, așa cum se întâmplă la fracturile de bazin stabile sau moderate ca gravitate. Atât timp cât te odihnești și urmezi întocmai indicațiile medicului, traumatismul se poate vindeca pe cont propriu, fără operație.

cadru cu o femeie care cade pe jos si este ajutata sa se ridica de o mana

În cât timp se sudează fractura de bazin

Așa cum anticipai, din nou răspunsul variază în funcție de gravitatea cazului și dacă este sau nu necesară o intervenție chirurgicală. În general, pronosticul este de 8-12 săptămâni pentru vindecarea unei fracturi fără complicații. Dar dacă ai și alte răni sau probleme de sănătate ce interferează, reabilitarea pot dura mult mai mult.

Îngrijirea pacientului cu fractură de bazin

Ce trebuie nuanțat imediat e că, în cazul persoanelor ce au suferit astfel de fracturi, șansa vindecării depinde mult de tratarea celorlalte răni sau traumatisme externe sau interne suferite atunci când s-a rupt osul.

O să resimți durere, mai ales în primă fază, dar nu trebuie să disperi, fiindcă disconfortul e parte a procesului de vindecare. Doctorul poate prescrie calmante, analgezice, anestezice locale, opioide sau antiinflamatoare nesteroidiene. Ce trebuie să reții e că opioidele pot să provoace dependență, de aceea specialiștii vor încerca să minimizeze administrarea lor.

În majoritatea cazurilor, doctorul te va încuraja să începi să te miști cât mai repede cu putință. Chiar și în cazul intervențiilor chirurgicale, sunt recomandate exercițiile ușoare cu greutăți, dar și mersul și exercițiile cu picioarele.

Terapia fizică te poate ajuta să îmbunătățești flexibilitatea, rezistența și puterea.

Trebuie să știi și că există unii factori de risc în ceea ce privește fracturile de bazin. Aceștia includ osteoporoza, un istoric al căzăturilor în familie sau practicarea sporturilor riscante.

Cum poți preveni fracturile de bazin?

Majoritatea au loc în urma unor evenimente imprevizibile, așa că e bine să fii cât mai atent/ă cu putință.

Așadar, iată ce poți face!

Folosește dispozitivele ajutătoare precum cârje, premergător sau scaun cu rotile, dacă ești predispus/ă la căderi, condu cu grijă, respectând legile în vigoare, urmează instrucțiunile de siguranță atunci când escaladezi o scară și fă întinderi atunci când desfășori activități fizice.

Cât de periculoase sunt fracturile de bazin?

Așa cum am văzut, multe se vindecă de la sine. Mai dificile sunt cele instabile, ce pot presupune complicații, precum hemoragii interne, infecții sau traume la nivelul organelor interne.

Și mersul poate fi afectat, mai ales dacă au fost implicați în traumatism mușchii de la nivelul bazinului. În acest caz, poți să șchiopătezi, dar în majoritatea cazurilor problema e remediată până într-un an.

Dacă au avut de suferit și nervii sau organele, pot rezulta disfuncții sexuale, mobilitate redusă sau durere cronică.

Fracturile de bazin sunt rar întâlnite, dar e imperios necesar să fie tratate cu toată seriozitatea, dacă nu dorești să suferi complicații grave.

Surse foto: iStock

Surse articol: clevelandclinic.org, orthoinfo, cedars-sinai.org/, romedic

Articolul urmator
Keratoza pilară: cauze, simptome și tratament
Keratoza pilară: cauze, simptome și tratament
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?
Incepe quiz
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.