Afla totul despre virozele respiratorii si tratamentul lor

Afla totul despre virozele respiratorii si tratamentul lor

Masha Florea

Virozele respiratorii reprezinta infectii ale tractului respirator determinate de virusuri. Acestea apar in special in anotimpurile reci, toamna si iarna, deoarece atmosfera rece si umeda este un mediu favorabil acestor microorganisme. Contagiozitatea acestor infectii este accentuata si de faptul ca toamna incepe scoala, iar copiii sanatosi intra mai usor in contact cu persoane infectate (fie alti copii, profesori sau parinti ai colegilor de clasa).

Virozele respiratorii sau "raceala comuna"

Daca te doare in gat, iti curge nasul sau stranuti, iti lacrimeaza ochii, ai subfebra (37,5-38 grade C), tusesti, te simti obosita, te doare capul si prezinti inapetenta, este foarte posibil sa fi facut o viroza.
In general virozele respiratorii se transmit pe cale aeriana, de la persoane infectate, prin intermediul picaturilor microscopice pe care acestea le imprastie in mediu in momentul in care tusesc sau stranuta. O alta cale de transmitere poate fi contactul cu suprafetele pe care au aterizat aceste picaturi.

Nu toata lumea e susceptibila la infectie

Nu trebuie sa te ingrijorezi, infectia poate fi asimptomatica in cazul persoanelor care au un sistem imunitar competent. Insa, daca treci printr-o perioada mai stresanta, esti obosita, ai o alimentatie deficitara, esti fumatoare, lucrezi in locuri aglomerate sau suferi de o boala consumptiva (de exemplu, diabet) este bine sa iei masuri de preventie pentru a evita o eventuala imbolnavire. Incearca pe cat posibil sa nu intri in contact cu persoane bolnave si spala-te pe maini imediat ce ajungi acasa, inainte de a manca sau dupa orice contact cu o persoana racita.



Simptomatologia usoara nu necesita tratament

Raceala comuna este o infectie respiratorie autolimitata. Aceasta trece de la sine in cateva zile, chiar si fara tratament. In acest caz, este recomandat repausul timp de cateva zile, alaturi cu o hidratare adecvata deoarece febra si lipsa apetitului determina deshidratare.

Daca, totusi, simptomele sunt greu de suportat, tratamentul medicamentos poate contine antipiretice (pentru diminuarea febrei), antiinflamatorii pentru combaterea inflamatiei, decongestionante nazale si antitusive.

Antibioticele in tratamentul virozelor respiratorii

In Romania s-a impamantenit ideea ca raceala se amelioreaza cu ajutorul antibioticelor. Din pacate, aceasta idee este foarte departe de adevar, intrucat raceala comuna este determinata de virusuri, in timp ce antibioticele au efect ascupra bacteriilor.

De fapt, prin administrarea de antibiotic atunci cand acestea nu sunt necesare, singurul rezultat pe care il poti obtine este selectarea de bacterii rezistente la actiunea respectivului antibiotic. Acest fapt se va traduce mai tarziu printr-o infectie bacteriana cu un germene rezistent care nu mai poate fi tratata cu antibioticele obisnuite, necesitand substante mai puternice si, posibil, tratament in spital.

 

Cand sa mergi la medic

Trebuie sa ceri ajutor specializat in momentul in care viroza nu trece de la sine in decurs de cateva zile, atunci cand simptomele se agraveaza, atunci cand observi ca pe amigdale se formeaza depozite purulente, cand te sufoci, esti confuza sau ai dureri in piept.

Stiai ca...

...40% dintre repondentii romani au luat antibiotice pentru a trata o raceala?
... Conform Eurobarometer 2010 cu privire la consumul de antimicrobiene, Romania a fost singura tara care a facut rost, in proportie de 21%, de antibiotice fara reteta medicala, media europeana fiind in jurul valorii de 5%?
... doar 4% din repondentii romani au stiut sa raspunda la toate cele 4 intrabari despre antibiotice?
• Antibioticele omoara virusurile. (adevarat/fals)
• Antibioticele sunt eficiente impotriva racelii si gripei. (adevarat/fals)
• Utilizarea inadecvata a antibioticelor determina scaderea eficientei acestora. (adevarat/fals)
• Folosirea antibioticelor determina deseori efecte secundare, cum este diareea. (adevarat/fals)

Tu ai fi stiut sa dai raspunsuri corecte la aceste patru intrebari?

Articolul urmator
Milgamma: ce este și ce beneficii are
Milgamma: ce este și ce beneficii are
Eşti altruist sau eşti Grinch în persoană? Acest quiz îți va dezvălui totul
Incepe quiz
Eşti altruist sau eşti Grinch în persoană? Acest quiz îți va dezvălui totul

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

2.5 (35)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.