Gluconat de calciu în laringită: cât de eficient este de fapt

Gluconat de calciu în laringită: cât de eficient este de fapt

Redactor Raluca Margean

Gluconatul de calciu este un medicament folosit pentru a preveni și trata deficiențele de calciu în organism, însă unii specialiști spun că poate fi utilizat și pentru alte probleme medicale, inclusiv laringită. Află din acest articol dacă, într-adevăr, te poate ajuta gluconatul de calciu în laringită, cum se administrează și ce contraindicații are!

Ce este gluconatul de calciu?

Calciul este un mineral esențial, care se regăsește în mod natural în anumite alimente. El joacă un rol vital în diferite funcții fiziologice, inclusiv sănătatea oaselor, contracția musculară, funcționarea nervilor, coagularea sângelui și menținerea sănătății inimii.

Formula chimică a gluconatului de calciu
Sursa foto: iStock.com

Gluconatul de calciu este un medicament și supliment alimentar care conține calciu sub formă de sare de gluconat. El este folosit, în principal, pentru a trata sau preveni deficiențele de calciu din organism, dar și în caz de aritmii cardiace sau cardiotoxicitate datorată hiperkaliemiei (exces de potasiu în sânge) sau hipermagnezemiei (exces de magneziu în sânge).

Totodată, gluconatul de calciu poate fi utilizat pentru a trata și afecțiunile cauzate de niveluri scăzute de calciu, cum ar fi pierderea osoasă (osteoporoza), oasele slabe (osteomalacie/rahitism), scăderea activității glandei paratiroide (hipoparatiroidism) și o anumită boală musculară (tetanie latentă).

Este recomandat și la anumite pacienți pentru a se asigura că primesc suficient calciu (cum ar fi femeile însărcinate, care alăptează sau aflate în postmenopauză, persoanele care iau anumite medicamente precum fenitoina, fenobarbitalul sau prednisonul).

Cum poate ajuta gluconatul de calciu în laringită?

Laringita este o afecțiune medicală caracterizată prin inflamarea și iritația laringelui, cutia vocală situată în gât. Laringele joacă un rol important în respirație și înghițire, pe lângă rolul său în producerea vocii.

Laringita poate fi acută (de scurtă durată) sau cronică (de lungă durată). În cele mai multe cazuri, laringita acută este cauzată de o infecție virală, dar poate fi și rezultatul afectării corzilor vocale sau al expunerii la agenți nocivi. Laringita acută provoacă răgușeală, o vibrație redusă a corzilor vocale și voce ascuțită, tensionată, cu proiecție redusă și efort sporit.

Laringita cronică este cel mai adesea cauzată de iritații chimice precum fumatul, poluanții atmosferici și inhalatoarele, dar și de refluxul gastroesofagian, iritațiile mecanice din tuse traumatică sau vorbirea prelungită.

În general, tratamentul laringitei acute include hidratarea crescută (pentru a reduce vâscozitatea glotei) și repausul vocal temporar (pentru a ajuta la abordarea edemului și a modificărilor inflamatorii).

În cazurile severe de răgușeală și alte simptome provocate de laringita cronică, doctorul va prescrie medicamentele sau procedurile medicale adecvate. 

În cazuri rare, hipocalcemia (deficiența de calciu) poate provoca laringospasm (contracția musculară de la nivelul laringelui), care se manifestă de obicei prin dispnee (dificultăți de respirație) și stridor (sunet de înaltă frecvență care apare predominant în inspirație). Laringospasmul poate pune viața în pericol în mod special la sugari. Pentru a trata laringospasmul, se recomandă administrarea de urgență a gluconatului de calciu.  

Așadar, gluconatul de calciu nu este bun pentru laringită, ci doar în cazurile în care există o deficiență de calciu în organism.

Gluconatul de calciu pentru tuse

Gluconatul de calciu nu este utilizat în mod obișnuit pentru a trata tusea. Așa cum am menționat în acest articol, principala sa utilizare este pentru a trata deficiențele de calciu din organism. Tusea nu este cauzată de problemele cu calciu, ea este un simptom al infecțiilor respiratorii, alergiilor, picurării postnazale sau altor afecțiuni medicale subiacente. Prin urmare, tratamentul adecvat pentru tuse nu include suplimente cu calciu.

Linguriță cu sirop de tuse
Sursa foto: Pexels.com

Dacă tusea se datorează unei infecții respiratorii, tratamentul include odihnă, hidratare și, în unele cazuri, medicamente. Siropurile de tuse sau pastilele pot fi recomandate pentru a ameliora simptomele de tuse, dar acestea nu conțin de obicei gluconat de calciu. Utilizarea gluconatului de calciu pentru tuse fără să existe o deficiență de calciu dovedită nu este recomandată.

Gluconatul de calciu pentru alergii

Alergiile sunt răspunsuri imune ale organismului la expunerea la alergeni specifici. Tratamentul alergiilor implică gestionarea simptomelor (strănut, mâncărime, curgerea nasului sau reacții cutanate) prin antihistaminice, corticosteroizi, decongestionante sau alte medicamente adecvate.

Gluconatul de calciu nu este un tratament standard pentru alergii, iar utilizarea sa ar trebui să fie făcută doar la recomandarea strictă a unui medic.  

Cum se administrează gluconatul de calciu?

Dacă iei acest medicament pe cale orală, este recomandată administrarea acestuia cu alimente. Dacă suplimentul pe care-l iei conține citrat de calciu, atunci îl poți lua cu sau fără alimente. Pentru modul de administrare, urmează instrucțiunile de pe ambalaj sau indicațiile medicului. Dacă doza zilnică este mai mare de 600 de miligrame, cel mai bine este să împarți doza în mai multe doze mici, pe care să le iei pe parcursul zilei.

Dacă iei un supliment masticabil cu gluconat de calciu, trebuie să-l mesteci bine înainte de a-l înghiți.

Dacă folosești tabletă efervescentă, lasă comprimatul să se dizolve complet într-un pahar cu apă înainte de a bea. Nu mesteca și nu înghiți comprimatul întreg.

Dacă produsul este suspensie lichidă, agită bine flaconul înainte de fiecare doză.

Gluconat de calciu: efecte adverse

În cele mai multe cazuri, nu există reacții adverse atunci când gluconatul de calciu este folosit pentru tratarea deficiențelor de calciu și în dozele indicate de medic. Totuși, uneori pot apărea probleme minore precum constipație și stomac deranjat. Dacă oricare dintre aceste reacții persistă sau se agravează, trebuie să te adresezi unui medic.

De asemenea, spune-i imediat medicului tău dacă ai reacții adverse grave, inclusiv: greață sau vărsături, pierderea poftei de mâncare, scădere neobișnuită în greutate, modificări ale stării dispoziției, dureri osoase sau musculare, dureri de cap, sete crescută, urinat excesiv, slăbiciune sau oboseală neobișnuită.

În ceea ce privește reacțiile alergice la acest medicament, acestea sunt de obicei rare. Cu toate acestea, oprește administrarea și vorbește cu medicul dacă observi unul din următoarele simptome: erupție cutanată, mâncărime sau umflare (în special a feței/limbii/gâtului), amețeli și dificultăți de respirație.

În plus, dacă ai oricare dintre următoarele probleme de sănătate, consultă medicul înainte de a utiliza gluconat de calciu: niveluri ridicate de calciu (hipercalcemie), boli de rinichi (inclusiv pietre la rinichi), acid stomacal, boli de inimă, boli ale pancreasului, boala pulmonară sarcoidoză, dificultăți de absorbție a nutriției din alimente (sindrom de malabsorbție) sau alte afecțiuni.

Așadar, gluconatul de calciu nu se recomandă pentru laringită, tuse sau alergii. Principala sa utilizare este pentru tratarea deficiențelor de calciu din organism. Vorbește cu un medic înainte de a lua orice fel de supliment.

Surse foto: Pexels.com, iStock.com

Surse articol: Recipe-cpsa.comWebmd.com

Articolul urmator
Mămăliga după operația de colecist: este sau nu indicată
Mămăliga după operația de colecist: este sau nu indicată
Cât de bătrână este inima ta?
Incepe quiz
Cât de bătrână este inima ta?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.