Infectii cu Corynebacterium- simptome, diagnostic si tratament

Infectii cu Corynebacterium- simptome, diagnostic si tratament

Tiganasu Olivia

Bacteriile din genul Corynebacterium au fost anterior denumite difteroizi si includ membri ai florei normale care produc infectii oportuniste, patogeni umani cu virulenta relativ scazuta si patogeni animali care ocazional determina infectii zoonotice.

Numarul de infectii produse de bacteriile corineforme a crescut substantial in ultimele doua decade. In organismul uman ele sunt cel mai frecvent localizate la nivelul faringelui, pielii, sacului conjunctival, nazofaringe sau narinelor anterioare. Alte specii pot coloniza tegumentul pacientilor spitalizati, al celor cu neoplasme (cancere) sau al celor imunodeprimati (HIV/SIDA).

Frecvent au fost identificate pe obiectele si in aerul din spitale sau pe suprafata mainilor personalului medical. Consumul de lapte proaspat nefiert, favorizeaza aparitia infectiilor cu acesti oportunisti.

Cauzele infectiilor cu Corynebacterium

Aceste microorganisme pot produce infectii la persoanele imunocompetente, insa frecvent ele afecteaza pacientii imunocompromisi (leucemii), constituindu-se de cele mai multe ori ca infectii nosocomiale  (dobandite in spital).

Infectiile cu Corynebacterium ulcerans sunt dobandite prin consumarea de lapte nefiert. Infectiile cu Corynebacterium pseudotuberculosis sunt dobandite prin contactul cu animale sau produse animale sau prin consumul de lapte nefiert.

Factori de risc pentru infectiile cu Corynebacterium includ:
-spitalizarea prelungita
-intreruperi ale continuitatii tegumentelor (rani, plagi)
-cateterizare intravasculara cronica (perfuzii)
-tratament anterior cu antibiotice cu spectru larg

Simptomele infectiilor cu Corynebacterium

Infectiile cu Corynebacterium pot apare si la persoanele imunocompetente, dar infectiile severe continua sa fie mai frecvente in randul pacientilor cu malignitati hematologice si neutropenie (leucemie, limoame, cancer).

Pacientii cu proteze valvulare sunt predispusi la aparitia endocarditei infectioase, determinata de aceste bacterii. Tot infectii nosocomiale sunt si cele ale tractului urinar, favorizate de patologia preexistenta la nivelul acestor organe, cum ar fi:
-pielonefrite
-cistite

 

Patogenii cantonati la nivelul orofaringelui, pot produce faringita, manifestata prin rash cu aspect scarlatiform dispus mai ales la nivelul extremitatilor; alteori infectia poate mima difteria.

In alte situatii apar infectii tegumentare, urmate de macerarea pielii si formarea de cruste.
Desi au o virulenta scazuta, acesti oportunisti pot genereaza afectiuni grave la persoaneme imunocompromise, cum ar fi pneumonia.

Diagnosticul infectiilor cu Corynebacterium


Deoarece bacteriile corineforme sunt potential patogene, este important sa nu fie subapreciate ca fiind constituenti ai florei normale sau contaminanti atunci cand sunt gasite in specimenele clinice. Diferentierea bacteriilor corineforme este foarte importanta cand sunt izolate in mod repetat.


Semnele clinice in infectiile cu Corynebacterium nu sunt patognomonice. Agentul patogen poate fi identificat prin culturi din produsele patologice, cu excluderea altor cauze de infectie. Pentru stabilirea etiologiei infectiilor urinare, se fac culturi incubate timp de 24-48 de ore pe medii speciale.


Diagnosticul diferentia
l al faringitei se face cu: scarlatina rubeola , infectii cu virusul Epstein-Barr, gonococ, citomegalovirus, sifilis  secundar sau alergie la medicamente .

Uneori rezultatele exudatului faringian nu sunt concludente pentru stabilirea etiologiei. Sunt utile diagnosticului infectiei cu Corynebacterium manifestarile clinice ale acestor infectii, iar pentru identificarea agentului etiologic sunt necesare culturi repetate din produsele patologice.

Tratamentul infectiilor cu Corynebacterium

In tratamentul infectiilor cu Corynebacterium trebuie tinut cont de faptul ca unele tulpini sunt rezistente la antibiotice.

Vancomicina este antibioticul cu eficienta maxima in astfel de infectii cu oportunisti. Cu rezultate bune pot fi utilizate si alte antibiotice beta-lactamice sau chinolonele (ciprofloxacina).

Recent s-a descoperit ca patogenii implicati in infectiile urinare sunt sensibili la administrarea de eritromicina, rifampicina si tetraciclina. Difteroizii producatori de toxine, cu manifestari clinice asemanatoare difteriei, vor fi tratati precum o infectie difterica.

Din fericire, toate tipurile de corinebacterii identificate pana in prezent, sunt sensibile la tratamentul cu vancomicina (antibiotic puternic, ce actioneaza prin inhibarea sintezei peretelui celular bacterian).

Articolul urmator
Eczema urechii: cauze, simptome și tratament
Eczema urechii: cauze, simptome și tratament
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?
Incepe quiz
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.1 (6)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.