Ce exerciții să faci pentru a-ți păstra articulațiile sănătoase

Ce exerciții să faci pentru a-ți păstra articulațiile sănătoase

Sorina Corneanu

Problemele articulare sunt, în cele mai multe cazuri, inevitabile, pe măsura inaintării în vârstă. Cauza durerii osteoarticulare o reprezintă țesuturile moi aflate în jurul oaselor. Dacă există mai puține terminații nervoase, țesuturile care sunt responsabile cu articulațiile sunt cu mult mai inervate. Cum îmbătrânirea, care aduce cu sine diverse probleme articulare, nu o putem evita, trebuie să recurgem la exerciții pentru articulații, care să ne mențină în formă și să ne sprijine și în cazurile de sedentarism, tot mai des întâlnite în rândul generației tinere. Exercițiile, care ajută la menținerea articulațiilor flexibile și puternice, sunt la fel de utile și în procesul scăderii în greutate – cu atât mai mult cu cât kilogramele în plus pun presiune asupra articulațiilor.

În clipul de mai jos găsești câteva exerciții pentru articulații pe care le poți practica, foarte ușor, acasă!

Ce exerciții poți să faci pentru a-ți păstra articulațiile sănătoase

Exercițiile tip cardio ajută cel mai important mușchi: inima! Dacă nu poți merge la sală, e bine să știi că tenisul, înotul și baschetul sunt la fel de bune! Sau, la fel de bine, poți beneficia de exerciții simple și acasă. Iată numai câteva dintre ele!

Exerciții pentru picioare

În poziție de șezut, cu tălpile bine stabilite pe podea și brațele la nivelul umerilor, poți face 30 de ridicări. Cu spatele bine sprijinit de spătarul scaunului, ridică laba piciorului până la nivelul genunchiului, întinzând piciorul cu mișcări ușoare.

Genuflexiunile pe care le făceai în copilărie, în timpul orelor de sport, la școală, sunt exerciții nemaipomenite pentru articulațiile tale. Contează mult ca efortul să fie redus la jumătate, coborârea să se producă doar până la jumătate, ca și cum te-ai așeza pe un scaun mai înalt, iar mușchii să fie relaxați.Trebuie să ții cont că totul trebuie să se desfășoare relaxat, în ritmul unei respirații degajate.

Întinde-te pe spate, cu mâinile pe lângă corp și palmele în sus. Ridică ușor capul și încearcă să îți privești degetele de la picioare, în timp ce întinzi, fără efort, de degetele de la picioare către interior. Fă acest exercițiu de aproximativ cinci ori, cu pauze scurte și respirație ușoară.

Îți amintești de „podul de jos”? Da, podul de jos este un exerciu grozav pentru articulațiile picioarelor. Singura regula care se schimbă este aceea că, acum, vei păstra spatele lipit de podea și vei ridica doar picioarele și bazinul, foarte lent, rămânând în această poziție cât de mult reziști. Totul trebuie să se desfășoare relaxat.

Întinde-te pe podea, cu mâinile sub cap, și, cu mișcări foarte lente, îndoaie picioarele la piept. Ține-le acolo câteva secunde, apoi coboară-le, în timp ce respiri ușor. Repetă mișcarea, de cel puțin cinci ori pe zi, fără să te obosești. Ia-ți atâtea pauze câte ai nevoie; totul trebuie să fie relaxat. Nimic din ce presupune efort nu e de ajutor pentru articulațiile tale.

Exercițiu pentru umeri și brațe

Ia în fiecare mână câte o greutate – nu foarte mare, ci doar atât cât să îți permită să efectuezi exercițiul fără dificultate. Formează cu ajutorul brațelor un unghi de 90 de grade, exact în dreptul urechilor, apoi coboară lent fiecare mână către șoldul opus. În final, revino la poziția inițială. Esențial este să nu te grăbești și să aștepți să simți cum are loc rotirea umărului.

yoga

Așază-te cu spatele drept, în timp ce îndoi brațul stâng și aduci cotul în sus, astfel încât acesta să indice spre tavan. Prinde cotul și ține-l cu mâna dreaptă. Menține între 15 și 30 de secunde. Apoi, schimbă coatele. Repetă aceste exerciții de două până la de patru ori pentru fiecare braț.

Dr. Christopher Visco, director de medicină sportivă în cadrul Spitalului NewYork-Presbyterian, afirmă că motivul pentru care aceste exerciții funcționează este faptul că „articulaţiile fierb atunci când sunt întinse. Mecanismul, ce implică eliberarea de bule de gaz, funcţionează pentru orice articulaţie din corp ce este înconjurată de o capsulă, cum sunt articulaţiile de la degete. Veţi auzi o trosnitură atunci când gazul iese din fluid”, explică specialistul. Atunci înseamnă că exercițiile sunt corect făcute, iar articulațiile se întind și se relaxează.

articulatii

Yoga

Yoga reprezintă o metodă excelentă de exercițiu care contribuie la sănătatea articulațiilor. Mișcările sale, lipsite de efort, bazate pe relaxare și întinderea sănătoasă a sistemului osteoarticular, oferă articulațiilor elasticitate și te scapă de dureri.

Adaugă acestor exerciții și o alimentație sănătoasă, bazată pe produse bogate în zinc și Omega 3. O solutie la îndemâna oricui este și suplimentul alimentar Jointace, de la Vitabiotics. Pentru articulații sănătoase, indiferent de vârstă, Jointace Original este tratamentul ideal. 

vitamine

Jointace, de la Vitabiotics, vavianpharma.ro

Indicat persoanelor cu probleme articulare, dar și celor cărora le place să facă mișcare, Jointace contribuie la menținerea supleții și flexibilității articulațiilor, fiind ideal pentru toate vârstele. Acum poți să te bucuri de mișcare în voie! Produsul poate fi gasit online pe vavianpharma.ro si in farmacii.

Surse foto: iStock

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.5 (4)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.